Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Törvénytelenül titkolózik a BKV

2008.03.20. 00:45
Törvénytelen módon tartja titokban a BKV, hogy 2007-ben mire és mennyiért kért tanácsot különféle cégektől. A közlekedési cég tavaly több mint százmillió forintot fizetett ki tanácsokért az AAM Tanácsadói Zrt-nek, ám hiába minősülnek közérdekű adatnak a cég által készített dokumentumok, a BKV titokban tartja őket. "Skandalum" - összegezte a titoktartás mellett a tanácsadói anyagokba betekintő Katona Kálmán a látottakat.

Összesen 35 tanácsadói szerződést kötött Antal Attila vezérigazgatóságának ideje alatt a BKV, tájékoztatta az Indexet a közlekedési cég, amely egyelőre nem árulja el, hogy a 35 szerződés milyen hatállyal, milyen értékre, milyen tárgyban köttetett.

A BKV továbbá - üzleti titokra hivatkozva - nem enged bepillantást azokba a dokumentumokba sem, amiket az AAM Tanácsadói Zrt. 2007-ben a cég részére készített legalább 108 millió forintért.

Milliárdos tanácsok a 4-es metrónak

Az Index azt szerette volna megtudni, hogy a BKV milyen tanácsadói szolgáltatásokra mennyi pénzt költött el 2007-ben, továbbá kíváncsi lett volna arra, konkrétan milyen tevékenységet végzett az AAM a BKV-nak, ugyanis erről a közlekedési cég a Fővárosi Közgyűlés előtt sem tudott a képviselőket kielégítő válaszokat adni, az ügyben pedig vizsgálat is indult.

Az AAM annak ellenére adhatott tanácsokat a BKV metróberuházó cégének, a DBR-nek, és segíthetett a projektvezetésben, hogy a 4-es metró projektvezetéséért már 6 milliárd forintra leszerződött a BKV az Eurometro Kft-vel.

A BKV 2007-ben összesen hat szerződést kötött a AMM-mel, összesen 3 milliárd forint értékben. A szerződések a BKV kiemelt projektjeinek, illetve a 4-es metró beruházásának tanácsadói megtámogatásától szóltak. A szerződések közül 4-et Antal Attila látott el kézjegyével, de szignózott a DBR-iroda jelenlegi vezetője, Balogh Árpád és korábbi vezetője, Gulyás László is.

Ezekből 2007-ben négy teljesült, amelyek közül kettő - éppen a közbeszerzési értékhatár alatti - 49,5 millió forintról, egy 9 millióról, szólt, míg a negyedik szerződés értékéről Balogh nem tett említést.

Jövő héten lehet eredménye a BKV fb vizsgálatának

Az AAM tevékenységéről február 28-án Balogh Zsolt, a BKV vezérigazgató-helyettese számolt be a képviselők előtt, miszerint az AAM 22 szakembere 8410 munkaórát töltött el a 4-es metró építésének tanulmányozásával, segítésével, ami a BKV tájékoztatása szerint kb. 20 ezer forintos átlagóradíjat jelent.

A Fővárosi Közgyűlés végül úgy döntött, a BKV felügyelőbizottságának (fb) kell az ügyet kivizsgálni. Székely Gábor (SZDSZ), az fb elnöke az Indexet szerdán arról tájékoztatta, tervei szerint jövő héten ülhet össze az fb, és állíthatja össze jelentését az AMM-ügyben. Székely elmondta, kikérték a BKV-tól az AAM-mel kötött szerződéseket, teljesítésigazolásokat és megrendeléseket.

A BKV az Indexszel közölte, amíg az fb-vizsgálata nem készül el, sem az AAM-es szerződések, sem más, tanácsadói szerződések részleteit nem közli a nyilvánossággal. Annyit a közlekedési cég elárult, hogy az AAM mellett a CEMI Kft.-vel, a Golder Associates Magyarország Kft.-vel, ICG Tanácsadó Kft.-vel, illetve az IFUA Horváth & Partners Kft.-vel kötött - összesen 35 db - szerződést 2007. január 1. és 2008. január 31. között "marketing és PR, műszaki és üzletviteli tanácsadói szolgáltatásokra".

Összesen 35 szerződést kötöttek

Arra a kérdésünkre, hogy milyen közbeszerzési eljárás, versenyeztetés előzte meg a tekintélyes összegekről szóló tanácsadói szerződések megkötését a BKV közölte, egy részük - így az AAM-mel kötöttek is - előminősítési rendszerben, más részük közbeszerzési eljárás nélkül, de "versenyeztetés, valamint közvetlen szerződéskötési eljárás keretében kerültek megkötésre". (Mivel a szerződések értékét nem árulták el, fogalmunk sincs az értékhatárok tiszteletbentartásáról.)

Ami az előminősítést illeti: A BKV tájékoztatása szerint egy-egy adott feladatra az előminősített cégek közül azok kapnak felkérést ajánlat benyújtására, amelyek rendelkeznek az éppen elvárt szakterületi minősítéssel. Az előminősített cégek listája a BKV honlapján megtalálható.

Minősített verseny

Tehát, ha a BKV pl. "üzleti, fejlesztési" szakterületen kér tanácsot a KONETT Kft., a SafePay Kft., az AAM és a Deloitte Zrt. stb. adhat be ajánlatot, versenyezhet a feladatért. Az is igaz viszont, hogy ha pl. "számítógépes felülvizsgálat és hardveres" szakterületről van szó, csak az AAM tud ajánlatot beadni, mivel csak ez a cég rendelkezik erre a szakterületre előminősítéssel. (A lista szerint az AAM és a Mott MacDonald Ltd. rendelkezik messze a legtöbb szakterülettel.)

A BKV üzleti titokra hivatkozva nem engedett betekintést az Indexnek az AAM 2007-es tevékenységét tartalmazó, a februári közgyűlésen Balogh Zsolt által meglebegtetett dvd tartalmába.

"Az AAM és BKV közötti tanácsadói szerződésekhez kapcsolódó, 2007. január 1. és 2008. január 31. időszakban elkészített valamennyi dokumentumba történő betekintés - mivel nagy részük folyamatban lévő ügyeket, üzleti titkokat tartalmaz - a Fővárosi Közgyűlés 67 képviselője számára biztosított. A képviselők titoktartási kötelezettség vállalása mellett tekinthetik meg az anyagokat" - fogalmaz a BKV.

Törvénytelenül jár el a BKV

A BKV eljárása az adatvédelmi törvénybe ütközik, közölte az Indexszel Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, aki az adatvédelmi törvény 20. §-ának 4. bekezdésére hivatkozva elmondta, nagy általánosságban üzleti titokra nem lehet hivatkozni.

Az AAM által készített, 5 ezer oldalnyi anyag egyes részletei ugyan képezhetnek üzleti titkot, de mivel a dokumentumok közpénzből készültek és közfeladatok ellátásával kapcsolatosak, az abban lévő információk közérdekű adatnak minősülnek. Vagyis a BKV-nak - a törvény értelmében - az üzleti titoknak számító részeket felismerhetetlenné téve nyilvánosságra kellene hozni az AAM anyagait - amikért 160 millió forintot fizetett ki. (Az Index természetesen a TASZ álláspontjára hivatkozva újra megpróbálkozik az adatigényléssel.)

Annyit mondhatok: Botrány!

"Skandalum!" - nyilatkozta az Indexnek Katona Kálmán (MDF) fővárosi képviselő, aki az egyike volt annak a két képviselőnek, akik a titoktartási nyilatkozatot aláírva beletekintettek az AAM által készített anyagokba. Az MDF-es képviselő egyébként szerette volna, ha külön önkormányzati biztos vizsgálta volna meg az AAM és a BKV viszonyát, ám ezt a közgyűlés végül nem vette napirendre.

Az AAM által készített dokumentumokra azért kíváncsiak annyian, mert a BKV egyelőre nem tudott hitelt érdemlően beszámolni arról, hogy értelmesen költötte el a több mint százmillió forintot tanácsadásra, ráadásul úgy, hogy a céggel 2008-tól 2012-ig újabb, összesen 2,5 milliárd forint értékben leszerződött - a tanácsadói szakmában szokatlan módon - éves keretszerződéssel.

Az AAM tevékenységéről február 27-én a városüzemeltetési bizottság is kérdezgette Becker László metróbiztost. Becker elmondta, az AAM a projektvezetési tanácsadással megbízott Eurometro által szolgáltatott és a DBR által összegyűjtött anyagokat gyűjtötte össze, előterjesztéseket és emlékeztetőket készített. A metróbiztos azt sem tudta megmondani, hány AAM-es végez munkát a 20 fős DBR-nél.

"De hát ebben nincsenek olyan hihetetlen dolgok, amiket egy jól képzett, a Wordhöz értő titkárnő ne tudna megoldani" - fogalmazott Wintermantel Zsolt (Fidesz) a beszámolót hallgatva.