Judit
3 °C
7 °C

Hagyó Miklós ágynak esett

2008.03.26. 19:54
Gyulladás kínozza a fővárosi szocialista politikust a fővárosi közgyűlés előtt, ahol döntenek a metróprojektvezető-cég, a DBR 2008-as költségvetéséről is. Antal Attila még mindig vezérigazgató, végkielégítésre pályázik. A közgyűlés elé kerül a használtbusztender ügye. Fordulat történt a Cséry-telep ügyében: a komposztáló telep kiváltását javasolták fővárosi képviselők. A szakszervezet bocsánatkérésre szólította fel Demszkyt. Fővárosi rövidek.
  • Patkóbélgyulladással kórházba került Hagyó Miklós, értesült az Index. A főpolgármester-helyettes emiatt, lehet, hogy a csütörtöki közgyűlésen sem lesz jelen, holott több előterjesztés is fűződik a nevéhez. Hagyó sajtóirodájától azt az információt kaptuk, a stáb készül a közgyűlésre, de az orvosokon múlik, hogy elengedik-e a szocialista politikust.
  • A Fővárosi Közgyűlés egyik napirendi pontja lesz a 4-es metró beruházás projektvezetésével megbízott BKV-cég a DBR 2008-as költségvetésének elfogadása. A 20 fős DBR-iroda 2008-tól 40 fővel ügyködik a gigaberuházáson. 300-ról 680 millióra emelik a projektiroda költségvetését.
  • A városüzemeltetési bizottság szerdai ülésén is szó volt a DBR költségvetéséről, ahol Wintermantel Zsolt (Fidesz) által feltett kérdésekre adott metróbiztosi válaszokból kiderült, az AAM Tanácsadói Zrt. 1,875 milliárdos, ötéves hatályú (2007-2012) tanácsadói szerződése nem a DBR költségvetésébe van tervezve, hanem a BKV Zrt. működési költségeit terhelik. Mint ismert, a DBR már hatmilliárd forint értékben 2006-ban leszerződött az Eurometro Kft-vel, hogy a projektvezetési tanácsadásra.
  • A BKV igazgatóságának elnöke gyakorolhatja a munkáltatói jogokat a közlekedési cég felső vezetői, mintegy 70 ember felett, döntött szerdán a főváros gazdasági bizottsága. Antal Attila március 9-én mondott le, azóta Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes megbízottként irányítja a céget, de a cégvezetők sorsáról nem dönthet. Mint kiderült azonban, Antal lemondását rossz helyre - az igazgatóság elnökének - postázta, és csak most, március 25-írt levelében jelentette be a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottságnak, hogy közös megegyezés esetén, végkielégítéssel távozna a vezérigazgató. Vagyis Antal még mindig a BKV vezérigazgatója.
  • A gazdasági bizottság foglalkozott a használtbusztenderről készült jelentéssel is, megerősítette az abban foglaltakat, így a dokumentum a közgyűlés elé kerülhet. Ez egyebek közt - mint arról az Index is beszámolt - személyi konzekvenciák levonását szorgalmazta a cég hibás kommunikációja miatt. A kommunikációért Regőczi Miklós vezérigazgatóhelyettes felel.
  • Részletes, átfogó javaslat kidolgozására kérték Demszky Gábor főpolgármestert a Cséry-telepi komposztálás kiváltására a városüzemeltetési bizottság szerdai ülésén, számolt be az MTI. Szalkai István (MSZP) kezdeményezésére hosszasan foglalkozott a bizottság a Csepelen épülő központi szennyvíztisztítóban 2010-től keletkező nagy mennyiségű szennyvíziszap ártalmatlanítási problematikájával, amiről részletesen az Index is beszámolt. A képviselő környezetvédelmi és közlekedési szempontból egyaránt károsnak, elfogadhatatlannak tartotta azt a jelenlegi megoldási szándékot, hogy közúton szállítsák a XVIII. kerületi Cséry telepre a szennyvíziszapot ártalmatlanításra. Szalkai javaslatával az ellenzék is egyetértett.
  • Dühödt hangú, nyílt levélben reagált az Indexen kedden megjelent, Demszky Gábor főpolgármesterrel készült interjúra a BKV egyik szakszervezete, a VTDSZSZ. A főpolgármester ugyanis kétségbe vonta a menedzsment szellemi kapacitását. "Ön 12 000 munkavállalót sértett meg, minimum elvárásunk, hogy kövesse meg Őket, és kérjen bocsánatot - fogalmaz a szakszervezet - A probléma az, hogy Budapest Főpolgármesterében nincs meg az a szellemi kapacitás, az a tudás, ami alkalmassá tenné arra, hogy vezesse ezt a gyönyörű várost.." Végezetül a szakszervezet a "vicc kategóriába" sorolja "a szakma és a magyar nemzet szemszögéből egyaránt", hogy nemzetközi pályázatot írnak ki a BKV megüresedett vezérigazgatói posztjának a betöltésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?