Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Hagyó Miklós ágynak esett

2008.03.26. 19:54
Gyulladás kínozza a fővárosi szocialista politikust a fővárosi közgyűlés előtt, ahol döntenek a metróprojektvezető-cég, a DBR 2008-as költségvetéséről is. Antal Attila még mindig vezérigazgató, végkielégítésre pályázik. A közgyűlés elé kerül a használtbusztender ügye. Fordulat történt a Cséry-telep ügyében: a komposztáló telep kiváltását javasolták fővárosi képviselők. A szakszervezet bocsánatkérésre szólította fel Demszkyt. Fővárosi rövidek.
  • Patkóbélgyulladással kórházba került Hagyó Miklós, értesült az Index. A főpolgármester-helyettes emiatt, lehet, hogy a csütörtöki közgyűlésen sem lesz jelen, holott több előterjesztés is fűződik a nevéhez. Hagyó sajtóirodájától azt az információt kaptuk, a stáb készül a közgyűlésre, de az orvosokon múlik, hogy elengedik-e a szocialista politikust.
  • A Fővárosi Közgyűlés egyik napirendi pontja lesz a 4-es metró beruházás projektvezetésével megbízott BKV-cég a DBR 2008-as költségvetésének elfogadása. A 20 fős DBR-iroda 2008-tól 40 fővel ügyködik a gigaberuházáson. 300-ról 680 millióra emelik a projektiroda költségvetését.
  • A városüzemeltetési bizottság szerdai ülésén is szó volt a DBR költségvetéséről, ahol Wintermantel Zsolt (Fidesz) által feltett kérdésekre adott metróbiztosi válaszokból kiderült, az AAM Tanácsadói Zrt. 1,875 milliárdos, ötéves hatályú (2007-2012) tanácsadói szerződése nem a DBR költségvetésébe van tervezve, hanem a BKV Zrt. működési költségeit terhelik. Mint ismert, a DBR már hatmilliárd forint értékben 2006-ban leszerződött az Eurometro Kft-vel, hogy a projektvezetési tanácsadásra.
  • A BKV igazgatóságának elnöke gyakorolhatja a munkáltatói jogokat a közlekedési cég felső vezetői, mintegy 70 ember felett, döntött szerdán a főváros gazdasági bizottsága. Antal Attila március 9-én mondott le, azóta Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes megbízottként irányítja a céget, de a cégvezetők sorsáról nem dönthet. Mint kiderült azonban, Antal lemondását rossz helyre - az igazgatóság elnökének - postázta, és csak most, március 25-írt levelében jelentette be a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottságnak, hogy közös megegyezés esetén, végkielégítéssel távozna a vezérigazgató. Vagyis Antal még mindig a BKV vezérigazgatója.
  • A gazdasági bizottság foglalkozott a használtbusztenderről készült jelentéssel is, megerősítette az abban foglaltakat, így a dokumentum a közgyűlés elé kerülhet. Ez egyebek közt - mint arról az Index is beszámolt - személyi konzekvenciák levonását szorgalmazta a cég hibás kommunikációja miatt. A kommunikációért Regőczi Miklós vezérigazgatóhelyettes felel.
  • Részletes, átfogó javaslat kidolgozására kérték Demszky Gábor főpolgármestert a Cséry-telepi komposztálás kiváltására a városüzemeltetési bizottság szerdai ülésén, számolt be az MTI. Szalkai István (MSZP) kezdeményezésére hosszasan foglalkozott a bizottság a Csepelen épülő központi szennyvíztisztítóban 2010-től keletkező nagy mennyiségű szennyvíziszap ártalmatlanítási problematikájával, amiről részletesen az Index is beszámolt. A képviselő környezetvédelmi és közlekedési szempontból egyaránt károsnak, elfogadhatatlannak tartotta azt a jelenlegi megoldási szándékot, hogy közúton szállítsák a XVIII. kerületi Cséry telepre a szennyvíziszapot ártalmatlanításra. Szalkai javaslatával az ellenzék is egyetértett.
  • Dühödt hangú, nyílt levélben reagált az Indexen kedden megjelent, Demszky Gábor főpolgármesterrel készült interjúra a BKV egyik szakszervezete, a VTDSZSZ. A főpolgármester ugyanis kétségbe vonta a menedzsment szellemi kapacitását. "Ön 12 000 munkavállalót sértett meg, minimum elvárásunk, hogy kövesse meg Őket, és kérjen bocsánatot - fogalmaz a szakszervezet - A probléma az, hogy Budapest Főpolgármesterében nincs meg az a szellemi kapacitás, az a tudás, ami alkalmassá tenné arra, hogy vezesse ezt a gyönyörű várost.." Végezetül a szakszervezet a "vicc kategóriába" sorolja "a szakma és a magyar nemzet szemszögéből egyaránt", hogy nemzetközi pályázatot írnak ki a BKV megüresedett vezérigazgatói posztjának a betöltésére.