Mátyás
-6 °C
1 °C

Posztján marad a fővárosi főépítész

2005.05.24. 16:52
A híresztelésekkel ellentétben mégsem távozik Schneller István, Budapest főépítésze. A főpolgármester szerint a külvárosi kerületek polgármesterei próbáltak nyomást gyakorolni Schneller a zöldterületek pluszpénzt hozó átminősítése érdekében. Demszky ugyanakkor építészeket hív a Városházára, hogy részt vegyenek a főváros látványosabb formálásban.

Budapest főépítésze marad a zöld területek beépítését ellenző Schneller István, közölte Demszky Gábor főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. Demszky rendkívül fontosnak tartja a főváros fenntartható fejlődésének biztosítása, amiben fontos feladatai vannak a főépítésznek.

Demszky szerint javulni fog a főváros tömegközlekedése
Az éjszakai és a dél-pesti tömegközlekedés helyzetének javításáról dönt e heti kétnapos ülésén a Fővárosi Közgyűlés, közölte kedden sajtótájékoztatón a főpolgármester. Demszky Gábor elmondta, hogy a civil szervezetek ötletét is hasznosítva, szeptembertől, a BKV szolgálati járatainak bevonásával, megdupláznák a jelenlegi 220 kilométeres éjszakai tömegközlekedési hálózatot. Hozzátette, hogy januártól tovább javítják az éjszakai tömegközlekedést.

A kerületek szorgalmazására, fejlesztik Dél-Pest tömegközlekedését is. A közgyűlés elé kerülő javaslat elfogadásával több busz jár majd a 19-es, az 59-es és a 151-es járaton. Csuklós buszokat kap a 123-as járat, s délután is közlekedik a gyors 66-os busz. A csekély kihasználtság miatt megszüntetik a 48/A buszjáratot. A zajterhelés csökkentésére rövidebb útvonalon jár majd a 30-as villamos, s ugyancsak a kisebb zaj érdekében hétköznap este és hétvégeken csendesebb villamosjárművek járnak majd az 52-es vonalán. A 112-es busz vonalát a Belvárosban 1,2 kilométerrel meghosszabbítják.

Nem enged a zöldből

A főépítészt sokat kritizálták a külső kerületek - emlékeztetett a főpolgármester -, mivel nem támogatott olyan övezetátsorolásokat, amelyek csökkentenék a zöld területeket. A főépítész távozását a szocialisták már évek óta szorgalmazzák. Év elején több külső kerületi polgármester is levélben kérte a főpolgármestert a szerintük a fejlődésüket gátló főépítész menesztésére.

A külvárosi kerületek polgármesterei azért gyakoroltak nyomást Schnellerre, mert a zöld területek beépítése jelentős többletbevételhez juttatná az önkormányzatokat. Demszky szerint az emiatt "nagy nyomás" alatt lévő főépítészei iroda előkészítette a településszerkezeti tevnek "egy reális kompromisszumokon" módosítását, amely szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. Demszky azt szeretné, ha a jövőben több építészeti tervpályázatot írnának ki; egyebek közt a Közraktárak, az Óbudai Gázgyár és a Városháza fejlesztésére.

Sztárépítészek?

Demszky a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjújában azt is kijelentette, hogy több, a városképet formáló nemzetközi pályázatot kellett volna kiírni, amelyeken a világ sztárépítészei is indulhattak volna. Mindenesetre Magyarország uniós csatlakozása óta csak ilyen projekteket lehet kiírni. "Azért, hogy ezeket az építész pályázatokat megfelelő színvonalon tudják kiírni", jelentette be a főpolgármester, a jelenlegi építész zsűrik mellett létrehoznak egy neves szakemberekből álló építészkollégiumot is.

Ez a jövő héten megalakuló testület részt vesz Budapest arculatának formálásában. Az építészkollégiummal szeretnének "nyitni" a szakma "felé", mondta a főpolgármester, mert az építészszakma szerint a főépítész "nem elég modern, nem elég nyitott, túlságosan konzervatív".