Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még számolgatják, hogyan térülhet meg a 4-es metró

2007.09.13. 17:43
Még mindig a megtérülési mutatóit számolgatják a 4-es metrónak, az unió ugyanis veszteséges beruházást nem támogat. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta, hogy vagy a 10 százalékos beruházási tartalékból kell faragni, vagy az utasforgalmon alapuló megtérülést kell javítani ahhoz, hogy nyereséges legyen a projekt.

Még mindig nem nyújtotta be Budapest az uniónak a 4-es metró teljes pályázati anyagát. Ikvai Szabó Imre főpolgármester-helyettes az Infó rádiónak elmondta, hogy a jelenlegi számítások szerint az eddigi költségtúllépés a 10 százalékos tartalékkal együttesen mínuszba viheti a beruházást, márpedig Brüsszel megtérülés nélküli projektet nem támogat.

A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy kollegái azon dolgoznak, hogyan lehet nyereségesre fordítani a projektet. A számítások szerint a tartalékból lefaragható egy körülbelül 5 százalékos rész, vagy pedig a bevételeket kell növelni.

Ikvai-Szabó Imre közölte, hogy a bevételt egyértelműen a megtakarított órákban számolja az unió. A megtakarított órákat a várható utasforgalom alapján számítják, bonyolult képletekkel, hogy végül egy mutatóban is kifejezhetően kijöjjön: hány órát takarít meg az utazóközönségnek, a budapestieknek a 4-es metró.

A főpolgármester-helyettes szerint ezeket a számításokat kell elvégezni és "precizírozni" és így benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, valamint annak a felülvizsgálati bizottságnak, amelyet ezzel az üggyel Brüsszel megbízott.

Ikvai-Szabó Imre kifejtette, hogy a kormány augusztus 8-án foglalkozott a kérdéssel és úgy tudja, hogy a kabinet a lehető legnagyobb összegű (azaz mintegy 260 milliárd forintos) támogatással készíti elő a 4-es metró projektjét.

A főpolgármester-helyettes ismeretei szerint az ősz folyamán le lesznek zárva a beruházás támogatásával kapcsolatos tárgyalások és "adatolások".