Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztették a metrótendert

2005.11.02. 19:27
Legalább 30 napot csúszik a 2-es és a 4-es metró új szerelvényeire kiírt BKV-pályázat, mert a közbeszerzési ügyekben illetékes hivatal, úgy tűnik, komolyan veendőnek találta az első körben kiesett spanyol CAF panaszait.

Felfüggesztette a metrókocsi-tender folyatatását a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), tudta meg az Index.

A 2-es és a 4-es metró új szerelvényeire kiírt eljárás leállítása a tender első körében kiesett spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) által emelt kifogások miatt történt.

A döntés indoklását még nem hozta nyilvánosságra a KDB, amely még november 26-án hozott a kérdésben határozatot.

"Nem szenzáció, semmi gond nincs, sajnos, amit ma meg lehet támadni, azt meg is támadják, meglátjuk, mi lesz" - kommentálta a KDB döntését Aba Botond, a tenderkiíró BKV Közlekedési Rt. (BKV) vezérigazgatója.

Aba szerint két eset lehetséges: ha a CAF panaszai megalapozatlanok, akkor legkevesebb 30 nap múlva folytatódhat a tender; ha az ellenkezője történik, akkor előfordulhat, hogy az előminősítéses forduló végső értékelését újra kell gondolni.

Az oroszok lenyomták a spanyolokat

A közbeszerzési versenyen nyolc cég indult, de a pályázatból tudni lehetett, hogy csak öt cég juthat tovább az előminősítésen. Két céget, a kínai CSF-et és az olasz Ansaldobredát forma okokra hivatkozva zárták ki, a CAF azonban 6. lett az értékelésen, ezért nem jutott a 2. fordulóba. Az utóbbi években a magát a vasútijármű-gyártás élvonalába verekedő céget lekörözte a többi között az orosz Metrovagonmas is.

A BKV 37 új metrószerelvény beszerzésére írt ki pályázatot. 22 jármű a 2-es, 15 szerelvény a 4-es metró vonalán közlekedik 2009-től, ha a nyertes gyártó jól teljesít, újabb 7 vonattal gazdagíthatja a budapesti metróflottát. A végleges beszerzési ár majd az elfogadott árajánlatból derül ki, de 30-50 milliárd forint körülire becsülhető a 37 metrószerelvény ára.

A tender végét idáig 2006 márciusa és májusa közé tették, de egy hónapos késést mindenképpen bele kell kalkulálni.