Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Az SZDSZ mégse sietné el Aba menesztését

2006.11.21. 07:08
December tárgyalhat a közgyűlés Aba Botond, a BKV vezérigazgatójának menesztéséről. Fordulat mutatkozik ugyanakkor a koalíciós pártoknak a távozás időpontjáról alkotott elképzeléséről, írja keddi számában a Magyar Hírlap.

Az MSZP már decemberben menesztené a közlekedési cég vezérét, mert jövő májusban lejáró szerződése miatt feltételezhetően gyengén lépne fel a januári bértárgyalásokon.

Változott azonban az SZDSZ álláspontja a lap szerint, a liberálisok nem menesztenék május előtt, mert úgy többmilliós végkielégítést kéne neki fizetni.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester regnálása óta először támadta nyilvánosan a BKV-vezért, amikor nyáron a cég befuccsolt a 4-6-os villamosvonal felújításával, illetve az új Siemens Combino villamosok üzembe helyezésével.

A Hírlap információi szerint a közlekedési cég vezetői posztjának betöltésére két név is felmerült: az Moskovits Péteré, aki a főváros pénzügyi bizottságának korábbi elnöke volt, a másik Kovács Leventéé, aki a XI. kerület metróbiztosa volt.

Az új BKV-vezér feladata a cég anyagi helyzetének stabilizálása lenne, jelenleg ugyanis már 62 milliárdos adósságterhet cipel, amit egyébként két év alatt halmozott fel.

Azt egyelőre nem tudni, szó lesz-e a BKV nagy reformjáról, vagy csupán kisebb kiigazításokra kerül sor, és a kiadás-bevétel mérlegét a járatok számának csökkentésével, vagy a jegyárak emelésével akarják - mint az elmúlt másfél évtizedben mindig - visszabillenteni.

Egyes hírek szerint a BKV átalakítására a XI. kerületi polgármester, a szocialista Molnár Gyula szervez csapatot. A budapesti pártelnök konkrét elképzeléseket még nem osztott meg senkivel, de nem zárta ki a jegyáremelés, illetve a szolgáltatások színvonalának csökkentését sem a BKV-nál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!