Sztrájkot helyezett kilátásba 11 BKV szakszervezet

2009.02.26. 12:01 Módosítva: 2009.02.26. 16:10
A csütörtöki bértárgyalás után sztrájkot helyezett kilátásba a BKV 11 szakszervezete, amelyek főleg a villamos- és buszközlekedésben dolgozókat képviselik, értesült az Index. A cég vezetése nem mozdult el korábbi, 3 százalékos fizetésemelési ajánlatától. A BKV vezetése szerint az induló ajánlatukat már így is 30 százalékkal emelték.

Nem vezetett eredményre a BKV és a szakszervezetek közötti csütörtöki bértárgyalás. A megbeszélés után a főként a villamos- és buszközelekdésben dolgozó munkavállalókat képviselő szakszervezetek sztrájkot helyeztek kilátásba.

Jelenleg a BKV 3 százalékos emelést kínál, a 11 szakszervezet viszont 8 százalékot kér. A többi szakszervezet hajlandó lenne elfogadni a 7,5 százalékot is.

Tizenegy szakszervezet alakította meg a sztrájkbizottságot, mondta az Indexnek Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Ezek a szervezetek a BKV munkavállalóinak több mint 50 százalékát képviselik, tette hozzá. Innentől kezdve kétórás figyelmeztető sztrájk bármikor lehet, de ennek részletreiről Nemes Gábor egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

A BKV közleménye szerint a kiinduló 2,3 százalékos bérnövekedés mértékéhez képest 30 százalékos elmozdulást jelent a menedzsment jelenlegi 3 százalékos ajánlata. A szakszervezetek egy része azonban ragaszkodik az irreálisan magas 8 százalékos bérköveteléshez és munkabeszüntetést helyezett kilátásba. Az érdekképviseleti vezetők másik része ugyanakkor gesztus értékű lépést tett az önkorlátozás felé a nehéz gazdasági helyzetben.

A közlemény szerint a csütörtöki bértárgyaláson a menedzsment kifejtette, hogy a béremelés mértékére tett legutóbbi ajánlatát továbbra is fenntartja, és a jelenlegi recessziós gazdasági helyzetben elfogadhatónak értékeli, annak mértékén emelni nem kíván. A munkavállalóknak a követeléseik meghatározásakor figyelembe kellene venniük azt a tényt, hogy a társaság tulajdonosánál, a fővárosi önkormányzatnál a válság miatt idén elmarad a bérfejlesztés.

A munkabeszüntetés elkerülése érdekében a menedzsment péntek délelőtt megkezdi a tárgyalásokat a sztrájkot kilátásba helyező szakszervezetekkel az érdekvita és az elégséges szolgáltatás mértékének kérdésében.

A szakszervezetek másik része gesztus értékű elmozdulást tett a kiinduló követeléstől, azaz elfogadhatónak tartana egy 7,5%-os emelést is a 2009-es bérekre vonatkozóan. A bérmegállapodás a munkáltató és a 28 szakszervezet egyetértésével jöhet létre.

Közérdekű tudnivalók a sztrájkról:

Sztrájk bejelentés időpontja: 2009-02-26
Egyeztetés kötelezettség lejártának időpontja: 2009-03-05
A sztrájkot bejelentő szakszervezetek száma: 11 (főként buszosokat tömörítő szakszervezet)
A sztrájktól távolmaradó szakszervezetek száma: 17
A következő 7 napon várható események: a 11 főként buszosokat tömörítő szakszervezet 2 órás figyelmeztető sztrájkot tarthat.
Sztrájk: A hét nap lejártával a sztrájkot bejelentő 11 szakszervezet általános sztrájkot tarthat, ez alatt a BKV köteles a még elégséges szolgáltatást nyújtani.
Egyeztetési kötelezettség: A feleknek mindvégig egyeztetniük kell az érdekvita és az elégséges szolgáltatás mértékének tekintetében.
Információk: a BKV Zrt. minden tájékoztatást megad a sztrájktárgyalások menetéről és tájékoztatja a közvéleményt az esetleges sztrájk ideje alatt és azt megelőzően is a közlekedés rendjéről.