Judit
3 °C
7 °C

Sztrájkot helyezett kilátásba 11 BKV szakszervezet

2009.02.26. 12:01 Módosítva: 2009-02-26 16:10:48
A csütörtöki bértárgyalás után sztrájkot helyezett kilátásba a BKV 11 szakszervezete, amelyek főleg a villamos- és buszközlekedésben dolgozókat képviselik, értesült az Index. A cég vezetése nem mozdult el korábbi, 3 százalékos fizetésemelési ajánlatától. A BKV vezetése szerint az induló ajánlatukat már így is 30 százalékkal emelték.

Nem vezetett eredményre a BKV és a szakszervezetek közötti csütörtöki bértárgyalás. A megbeszélés után a főként a villamos- és buszközelekdésben dolgozó munkavállalókat képviselő szakszervezetek sztrájkot helyeztek kilátásba.

Jelenleg a BKV 3 százalékos emelést kínál, a 11 szakszervezet viszont 8 százalékot kér. A többi szakszervezet hajlandó lenne elfogadni a 7,5 százalékot is.

Tizenegy szakszervezet alakította meg a sztrájkbizottságot, mondta az Indexnek Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Ezek a szervezetek a BKV munkavállalóinak több mint 50 százalékát képviselik, tette hozzá. Innentől kezdve kétórás figyelmeztető sztrájk bármikor lehet, de ennek részletreiről Nemes Gábor egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

A BKV közleménye szerint a kiinduló 2,3 százalékos bérnövekedés mértékéhez képest 30 százalékos elmozdulást jelent a menedzsment jelenlegi 3 százalékos ajánlata. A szakszervezetek egy része azonban ragaszkodik az irreálisan magas 8 százalékos bérköveteléshez és munkabeszüntetést helyezett kilátásba. Az érdekképviseleti vezetők másik része ugyanakkor gesztus értékű lépést tett az önkorlátozás felé a nehéz gazdasági helyzetben.

A közlemény szerint a csütörtöki bértárgyaláson a menedzsment kifejtette, hogy a béremelés mértékére tett legutóbbi ajánlatát továbbra is fenntartja, és a jelenlegi recessziós gazdasági helyzetben elfogadhatónak értékeli, annak mértékén emelni nem kíván. A munkavállalóknak a követeléseik meghatározásakor figyelembe kellene venniük azt a tényt, hogy a társaság tulajdonosánál, a fővárosi önkormányzatnál a válság miatt idén elmarad a bérfejlesztés.

A munkabeszüntetés elkerülése érdekében a menedzsment péntek délelőtt megkezdi a tárgyalásokat a sztrájkot kilátásba helyező szakszervezetekkel az érdekvita és az elégséges szolgáltatás mértékének kérdésében.

A szakszervezetek másik része gesztus értékű elmozdulást tett a kiinduló követeléstől, azaz elfogadhatónak tartana egy 7,5%-os emelést is a 2009-es bérekre vonatkozóan. A bérmegállapodás a munkáltató és a 28 szakszervezet egyetértésével jöhet létre.

Közérdekű tudnivalók a sztrájkról:

Sztrájk bejelentés időpontja: 2009-02-26
Egyeztetés kötelezettség lejártának időpontja: 2009-03-05
A sztrájkot bejelentő szakszervezetek száma: 11 (főként buszosokat tömörítő szakszervezet)
A sztrájktól távolmaradó szakszervezetek száma: 17
A következő 7 napon várható események: a 11 főként buszosokat tömörítő szakszervezet 2 órás figyelmeztető sztrájkot tarthat.
Sztrájk: A hét nap lejártával a sztrájkot bejelentő 11 szakszervezet általános sztrájkot tarthat, ez alatt a BKV köteles a még elégséges szolgáltatást nyújtani.
Egyeztetési kötelezettség: A feleknek mindvégig egyeztetniük kell az érdekvita és az elégséges szolgáltatás mértékének tekintetében.
Információk: a BKV Zrt. minden tájékoztatást megad a sztrájktárgyalások menetéről és tájékoztatja a közvéleményt az esetleges sztrájk ideje alatt és azt megelőzően is a közlekedés rendjéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?