Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a tavasz, púposodnak a sínek

2009.04.02. 15:58

Megjött a melegebb tavaszi idő, egymás után türemkednek ki a villamossínek Budapesten. Szerdán Angyalföldön a 14-es vonalán szünetelt emiatt a villamosforgalom, csütörtökön pedig az Árpád híd hídfőjénél az 1-es villamos vezetője nézegette tanácstalanul a sínpúpot. Pedig a napi átlaghőmérséklet még csak 13 Celsius fok.

P1000138

A képsorozatot egy olvasónk küldte be az alábbi levél kíséretében:

Az Árpád-híd hídfőjénél dolgozom a Duna Toronyban, és alattunk az 1-es villamos Lágymányosi-híd felé közlekedő oldalán a sínpár közül az egyik megadta magát (gondolom a naptól), és felpúposodott, a villamos vezetők pedig egész tanácstalanul álltak a dologhoz, az első még lassan áthajtott, a többi megállt, kijött az üzemzavar elhárító autó, és úgy néz ki, most átparancsolta a többi mögötte várakozó villamost is, jelenleg már lángvágóval esnek neki a sínnek, gondoltam hátha érdekesnek tűnik a dolog, mellékeltem pár fotót is. Fura ez így már április elején...

A villamossínek hőtágulás miatt púposodása nem ritka Budapesten, de eddig főleg kánikulában fordult elő. A probléma elsősorban az úgynevezett nagypaneles/tömbsínes vágányzatnál jön elő (bővebben a jelenség magyarázatáról a szakblogban).

A BKV szakemberei ilyen esetekben speciális szögekkel lerögzítik a kisebb púpokat. Nagyobb púposodásnál előkerül a lángvágó, kivágnak a sínből egy kisebb darabot, összehegesztik, és visszaengedik rá a forgalmat.

Kánikulában úgy próbálják megelőzni a púposodást, hogy a síneket folyamatosan locsolják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolókocsijai.

Az Index megkereste a BKV-t, miért púposodnak a sínek már április elején, hiszen még messze a kánikula (és milyen hullámvasútra kell számítani majd akkor). A BKV a következő választ küldte:

"A sínkivetődést nem feltétlenül a magas hőmérséklet és a kánikula idézi elő. A sínkivetődés a nagy hőmérséklet-különbséggel van összefüggésben és a fém hőtágulása okozza. Ezért nemcsak nyáron, hanem nagyobb hőmérséklet-ingadozáskor tavasszal vagy ősszel is előfordulhat hasonló probléma. Az ilyenkor keletkező zavart a BKV pályakarbantartói és a zavarelhárítók a lehető legrövidebb időn belül megszüntetik."