Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyártól 300-szoros is lehet a parkolási bírság

2009.04.24. 15:23 Módosítva: 2009-04-24 15:23:25

Június 1-től változnak a parkolás szabályai Budapesten, ha a fővárosi közgyűlés a jövő héten elfogadja az új parkolási rendeletet. Átlagosan 27 százalékkal növekednek a parkolási tarifák, növekednek a pótdíjak, bevezetik az 5 perc türelmi időt és a havi egy hibázási lehetőséget, bővítik a fizetős zónákat, valamint júniustól az összes új automata elfogad papírpénzt és bankkártyát is.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón elmondta, hogy április végén tárgyalja a fővárosi közgyűlés az új parkolási rendeletet. A tervezetet a fővárosi kabinet már elfogadta. Az új jogszabály közgyűlési támogatás esetén június 1-től hatályba is lépne.

parkol1

Átlagosan 27 százalékkal emelkednének a parkolási tarifák. Ez a legdrágább zónában (a Várban és a Margit-szigeten) 580 Ft/órás, az átlagos zónákban egy BKV-jegynyi, 290 Ft/órás díjat jelentene. A parkolási bevételek, amik eddig a fővárosi „nagy kalapba” folytak, nyártól külön erre elkülönített keretbe folynak majd, amelynek felhasználását egy tíz civil szervezetet tömörítő tanács felügyelné.

A várakozás szerint a bevétel évi 3-5 milliárd forint lehet, amit P+R parkolók, kerékpárutak építésére és hasonló célokra fordítanának. A tervek szerint a keretbe folyna még a kerületi önkormányzatok parkolási bevételeinek nagy része is.

Növekedne a pótdíjszorzó is, a 30 napon túli tartozástól úgy tántorítanák el az autósokat, hogy a parkolási díj 50-szeresére emelnék a bírságot, ha pedig valaki mozgáskorlátozott parkolót foglalna el jogtalanul, a pótdíj a parkolási díj 300-szorosa lesz, ami meghaladhatja a 100 ezer forintot is.

A tervek szerint még több kerékbilincset használnak majd, és visszatérnek az úgynevezett lopóautók is, amelyek rendőri felügyelet mellett szállítják el a tilosban parkolókat. Az elszállítás technikáját biztonságossá teszik, így nem fordulhat elő többet az, hogy az elszállított autó gazdája a bírságot többszörösen meghaladó kártérítést követel szállítás közben megsérült autójára.

Bevezetik az 5 perc türelmi időt, amit a visszaélések elkerülése végett viszont csak havonta egyszer vethet be az autós a parkolóőrnél. Ugyanígy havonta egyszer elfogadják majd a társaságok, ha az autós külső körülményekre hivatkozik, például, hogy azért nem fizetett, mert biztos lefújta a szél a szélvédőről a mikuláscsomagot.

A Nagykörúton belül a belső kerületek kérésére 18 óra helyett 20 óráig tart a fizetési kötelezettség, az ott lakók ugyanis panaszkodtak, hogy hat óra után sincs szabad parkolóhely a házuk előtt.

parkol2

A parkolási rendszert koordináló Parking Kft belefogott a P+R parkolók építésébe is, a városon belül is több helyen (a XV. és a XXII. kerületben), valamint a városon kívül a HÉV megállókban is épülnek hamarosan, a kivitelezési pályázatokat már kiírták. Ezenkívül 11 mélygarázs építését is előkészítették.

Bővítik a fizetős zónákat is, az újonnan kihelyezett parkoló automaták viszont június 1-től már elfogadják majd a papírpénzt és a bankkártyát is, és ilyenek lesznek a folyamatosan cserélt jelenlegiek is a használati idő lejárta után. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új típusú automaták nem lesznek drágábbak a mostani fapadosnál, mert a finanszírozásba beszállhatnak az érintett pénzintézetek is, hiszen a tranzakciós díj miatt nekik is megéri.

A rendeletet korábban az Emberibb Parkolásért Mozgalom élesen kritizálta. Hagyó válasza szerint a rendelet előkészítése során többször egyeztettek a civilszervezetekkel, köztük az EMPAMO-val is, javaslataikat is beépítették a rendeletbe. Az ötperces türelmi időt például a szervezet ajánlása szerint vezették be.