A budapesti MSZP leválthatja Kocsis Istvánt

2009.08.07. 19:41

Az MSZP budapesti szervezete az országos elnökségtől szabad kezet kapott arra, hogy szorgalmazza a BKV Zrt.-nél kifizetett végkielégítések ügyeinek kivizsgálását, és levonja az abból eredő személyi konzekvenciákat.

Nevük elhallgatását kérő szocialista politikusok szerint ez a lépés egyértelműen azt jelenti, hogy a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által szorgalmazott vizsgálatok lefolytatása után kezdeményezni fogják a BKV Zrt. vezérigazgatója, Kocsis István eltávolítását. Az MTI úgy tudja, hogy a BKV-s végkielégítések ügyét az elnökség "egyebek" napirendi pontjai között Lendvai Ildikó pártelnök hozta szóba és Burány Sándor fővárosi pártelnök adott tájékoztatást.

Az elnökségi ülésen résztvevők egyetértettek abban, hogy gyors cselekvésre és megoldásra van szükség; tarthatatlan és erkölcsileg elfogadhatatlan az, ami a fővárosi közlekedési vállalatnál a végkielégítések körül történt, ezért le kell vonni a személyi konzekvenciákat.

A közlekedési társaságnál a napokban pattant ki a végkielégítési botrány: nyilvánosságra került, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát, a volt humánpolitikai igazgatót tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki 100 millió forintos végkielégítését. Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgatót egy év munkaviszony után küldték el, majd - a Magyar Nemzet értesülései szerint - 40 millió forintos végkielégítést fizettek neki.

Kocsis István a hvg.hu információi szerint a Magyar Villamos Művektől (MVM) 80 millió forintos végkielégítéssel távozott. A BKV pénteken azt közölte az MTI-vel: amikor távozott a MVM-től, Kocsis lemondott végkielégítéséről, és csupán a felmentési idejére járó bérét kapta meg. Ennek összegéről a BKV kommunikációs igazgatója nem tudott nyilatkozni.

Andó Sándor szocialista fővárosi képviselő,  a BKV felügyelőbizottságának (fb) tagja levélben javasolta Székely Gábornak, az fb elnökének: hozzák nyilvánosságra Kocsisnak a Magyar Villamos Művekkel (MVM) kapcsolatos nyilatkozatát, illetve az fb ülésén tekintsék át a BKV jelenlegi munkaszerződéseit, az abban foglalt végkielégítéseket és egyéb juttatásokat.

A levélben, amely pénteken került az MTI birtokába, az áll, hogy a vezérigazgatói nyilatkozat nyilvánosságra hozatala - köztulajdonban álló cégek vezetőjéről lévén szó - nehezen kerülhető el.