Kocsis háziorvosa is BKV-tanácsadó

2009.08.07. 11:30 Módosítva: 2009.08.07. 11:42
A BKV vezérigazgatója 80 milliós végkielégítéssel távozott az MVM-től, és vitte a bizalmasait is.

Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója csaknem 80 millió forintos végkielégítést vett fel előző munkahelyétől, a Magyar Villamos Művektől (MVM) - írta csütörtökön a HVG Online. A portál információi szerint az MVM volt első embere végkielégítés címén fél éven át havi 2,7 millió forintot vett fel plusz a prémiumokat, amelyek összege ötmillió forint volt. Ehhez hozzáadódott az MVM 50 millió forintos életjáradék-biztosítása is. A BKV - amennyiben felmondanának Kocsis Istvánnak - körülbelül ötvenmillió forintos végkielégítést fizetne, a 12 hónap felmondási és a 4 hónap titoktartási idő miatt.

Lemondott végkielégítéséről Kocsis István, amikor távozott az MVM Zrt. éléről - olvasható a BKV Zrt. pénteki válaszközleményében. A dokumentum szerint a vezérigazgató kizárólag a jogszabályok szerint őt megillető, a munkaszerződésében rögzített, a felmentési idejére járó felmentési bérét kapta meg 2009. január végéig.A közleményben összeg nem szerepel.

A vezérigazgató az elmúlt héten belső vizsgálatot kezdeményezett a BKV-nál, miután nyilvánosságra került a BKV több felsővezetőjének több tízmillió forintos végkielégítési ügye. A vizsgálat a közlekedési társaság korábbi közlése szerint augusztusban lezárul, és személyi, valamint anyagi következményei is lehetnek. Kocsis István tavaly tavasszal menesztették - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére - az MVM vezérigazgatói posztjáról. A volt MVM-vezér tavaly augusztus végén pályázat útján került a BKV élére.

A Népszabadság pénteki cikke szerint Kocsis a BKV-hoz magával vitte bizalmasait is, és a milliós béreket és tízmilliós végkielégítéseket tartalmazó menedzserszerződések kötésének gyakorlata az új vezérigazgató kinevezése után is folytatódott. A BKV-vezető korábbi munkahelyeiről, így a Paksi Atomerőműtől vagy a Magyar Villamos Művektől (MVM) jött bizalmasait is előnyös szerződéssel hívta a közlekedési vállalathoz.

A Népszabadság szerint dr. Szenkovits Adeodátot, akiről azt mondják, Kocsis háziorvosaként is tevékenykedett, vezérigazgatói főtanácsadóként helyezték el a BKV-nál, havi egymilliós fizetéssel, amit 120 százalékos prémium egészít ki. Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató az MVM-csoporthoz tartozó atomerőműnél dolgozott korábban, a BKV havi 1,2 millió forintot fizet neki, s 120 százalékos prémiumot. A cégnél február óta dolgozó Priegl Gábor értékesítési főosztályvezető fizetése havi egymillió, plusz százszázalékos prémium. Guba János, aki korábban a MVM egyik leányvállalatát vezette, most a BKV 4-es metrót felügyelő projektigazgatóságnál igazgatóhelyettes, ugyancsak egymillió feletti havi fizetésért.

Amint korábban az Index már megírta, Kocsis a BKV-nál főtanácsadóként foglalkoztatta Molnár Lászlót is, aki az MVM-nél is közvetlen beosztottja volt. Miután megírtuk, hogy Molnár a BKV-nál évi 42 milliót keres, idén áprilisban elbocsátották, és 40 milliós végkielégítését sem fizette ki az állami vállalat.

Kocsis István még mindig nem hozta nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyekkel az MVM szállodaügyében igazolta magát a BKV felügyelőbizottsága előtt. Ahogyan június végén az Index megírta: a brit cégbíróságon fellelhető hivatalos irat szerint egy bizonyos Mrs. Istvan Kocsis a tulajdonosa annak az offshore hátterű cégnek, amely több mint egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM-nek tavaly, Kocsis István vezérigazgatósága idején. Az Index az adatvédelmi biztoshoz fordult, hogy szólítsa fel a BKV felügyelőbizottságát a közérdekből nyilvános adatok kiadására. Közérdekű adatigényléssel fordult az ügyben a BKV felügyelőbizottságához a Lehet Más a Politika (LMP) nevű párt is.