Kirúgták a BKV méregdrága főtanácsadóit

2009.04.08. 12:33

Az Index információi szerint Kocsis István, a BKV vezérigazgatója közölte a cég két kiemelt főtanácsadójával, Molnár László műszaki-gazdasági főtanácsadóval és Futó Sándor elnöki főtanácsadóval, hogy ki vannak rúgva. Az érintettek gyorsan betegszabadságra vonultak, egyikük esetében politikai háttéralkudozás kezdődhet.

Mint azt az Index megírta, Molnár László alapbére havi bruttó egymillió 424 000 forint, plusz évente legalább az éves személyi alapbérének 150 százalékára jogosult. Felmondás esetén a munkavállalót 12 havi átlagkereset illeti, ami ezek szerint meghaladhatja a 40 millió forintot is. Emellett juttatásként korlátlan mobiltelefon-használat, ingyenes utazás jár a BKV járatain (a családtagoknak is).

Futó Sándor

Mint arról az Index beszámolt, Futó Sándor a bankvilágból érkezett,  Tóthfalusi György SZDSZ-es igazgatósági elnök tanácsadójaként kezdett, gyorsan megkapta a BKV egyik régóta vergődő, de sokmilliárdos informatikai projektjét, és beköltözött Antal Attila vezérigazgató korábbi irodájának tárgyalójába. Futónak erős politikai hátszele van, szakmai ismeretei azonban nem túl mélyek. A már vele érintkezésbe került BKV-sok szerint a tömegközlekedést igazán nem ismeri, csak általános üzleti szemüvegen át nézi a közlekedési cég ügyeit. A szocialisták feltétlen támogatását nem élvezi: Balogh Pál szocialista képviselő legutóbb a felügyelőbizottság pénteki ülésén érdeklődött a vezérigazgató korábbi irodájának használata felől.

Molnár az energiaiparból érkezett a BKV-hoz 2008. szeptember 1-jén, Kocsis István vezérigazgatói kinevezésekor. Mostanában legtöbbször az MVM Zrt. korábbi zavaros ügyeivel kapcsolatban cikkezik róla a sajtó. Az Index úgy tudja, hogy ügyei miatt szocialista felsővezetők többször felszólították Kocsist, hogy távolítsa el a BKV-tól.

A másik főtanácsadó Futó Sándor, Tóthfalusi György SZDSZ-es igazgatósági elnök jobbkeze (Tóthfalusi korábban a fővárosi közgyűlés SZDSZ-es képviselője volt). A vezérigazgatói indoklás szerint az ugyanolyan jövedelemmel rendelkező Futónak is a spórolás jegyében kell távoznia, mint Molnárnak.

Az Index úgy tudja, hogy Futó a közlés hallatán betegszabadságra vonult. Ő, ellenben Molnárral hallani sem akar a távozásról, vagy akár a 40 millió forintot is meghaladó végkielégítés elmaradásáról. Mivel Futó az SZDSZ delegáltjának számít a BKV-ban, valószínű, hogy mozgósította kapcsolatait a város vezetésében.

A BKV a következő közleményt juttatta el az Indexhez: Kocsis István, a BKV vezérigazgatója tavaly szeptemberi hivatalba lépése óta következetesen csökkentette a vállalatnál a tanácsadási költségeket. Ennek keretében most megkezdte a szervezeti egységekhez (igazgatóságokhoz, főosztályokhoz) nem tartozó, közvetlen vezetői tanácsadói munkaszerződések számának csökkentését. E terv részeként a vezérigazgató úr megköszönte Molnár László főtanácsadónak és Futó Sándor koordinációs főtanácsosnak az eddigi munkájukat, együttműködésüket, és jelezte, hogy a jövőben nem tart igényt a tevékenységükre. A vezérigazgató úgy döntött, hogy a BKV nem fizet végkielégítést, és a tanácsadói szerződések megszüntetése tovább folytatódik.

Molnár László

Molnár László szeptember 1-én, Kocsis Istvánnal együtt érkezett a közlekedési céghez. Molnár nem először dolgozik Kocsis István „jobbkezeként”, korábban az Magyar Villamos Művek Zrt-nél és a Paksi Atomerőműnél is közvetlen beosztottjaként, gazdasági vezérigazgató-helyettesként működött. Molnár László emellett annak a Kárpát Energo nevű cégnek is az igazgatósági elnöke volt, amely többmilliárdos vállalatfinanszírozási hitelszerződést kötött 2008. márciusban az MVM-mel. Az Index birtokába került dokumentumok szerint az ügyben több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel az MVM-nél lefolytatott belső vizsgálat.
Molnár annak a Nád MPS-H Kft.-nek a felügyelő bizottságában is tag volt, amely az MVM-mel közösen energianád programot indított volna. Mint az Index beszámolt róla, a program ügyében nemrég az MVM-nél belső vizsgálat indult, mert több milliárd forint került az állami tulajdonú óriásvállalattól offshore cégekhez.Molnár Lászlót 2008. nyarán az MVM Zrt. Kocsis Istvánt követő új vezérigazgatója, Mártha Imre eltávolította a posztjáról, s hamarosan a Kárpát Energóból és a Paksi Atomerőműből is.  • Hírek
  • Személyi kölcsön