Évi 42 milliót keres a BKV főtanácsadója

2009.03.26. 11:37 Módosítva: 2009.03.30. 11:15

Munkavállalói szerződése szerint a fővárosi önkormányzat cégeinek egyik legjobban fizetett alkalmazottja Molnár László, a BKV műszaki-gazdasági főtanácsadója, tudta meg az Index. Molnár az energiaiparból érkezett a BKV-hoz 2008. szeptember 1-jén, Kocsis István vezérigazgatói kinevezésekor. Mostanában legtöbbször az MVM Zrt. korábbi zavaros ügyeivel kapcsolatban cikkezik róla a sajtó.

Az Index információi szerint Kocsis István BKV vezérigazgató havi bruttó másfél millió forintos, évi 150 százalékos prémiummal járó fizetésétől csak hajszállal marad el Molnár László műszaki-gazdasági főtanácsadó fizetése. Molnár munkavállalói szerződése 2009. január 1-től 2013 augusztus 31-ig szól, pontosan addig, amíg Kocsis István szerződése.

A szerződés szerint a főtanácsadó alapbére havi bruttó egymillió 424 000 forint, plusz évente legalább az éves személyi alapbérének 150 százalékára jogosult. Felmondás esetén a munkavállalót 12 havi átlagkereset illeti, ami ezek szerint meghaladhatja a 40 millió forintot is. Emellett juttatásként korlátlan mobiltelefon-használat, ingyenes utazás jár a BKV járatain (a családtagoknak is).

A BKV vezérigazgató-helyettesei a főtanácsadói keresetnél jóval kevesebbet kapnak, fizetésük havi bruttó 650 ezer forint, plusz 300 százalékos prémium. A főváros legnagyobb cégei vezetőinek, például a Főtáv, vagy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatójának a jövedelme pedig egymillió 250 ezer forint, 100 százalékos prémiummal.

Molnár elsődleges feladata a társaság holding szervezetté alakításával kapcsolatos stratégiai javaslatok elkészítése, a stratégiai projekt irányítása. Csakhogy a főváros vezetése ez elmúlt hetekben lényegében elvetette a BKV holdinggá alakításának a tervét, így felvetődik a kérdés, hogy min fog dolgozni a méregdrágán alkalmazott főtanácsadó.

Molnár László már a munkaszerződés megkötése előtti négy hónapban is dolgozott a BKV-nak megbízási szerződéssel. Azaz a főtanácsadó szeptember 1-én, Kocsis Istvánnal együtt érkezett a közlekedési céghez. Molnár nem először dolgozik Kocsis István „jobbkezeként”, korábban az Magyar Villamos Művek Zrt-nél és a Paksi Atomerőműnél is közvetlen beosztottjaként, gazdasági vezérigazgató-helyettesként működött.

Molnár László emellett annak a Kárpát Energo nevű cégnek is az igazgatósági elnöke volt, amely többmilliárdos vállalatfinanszírozási hitelszerződést kötött 2008. márciusban az MVM-mel. Az Index birtokába került dokumentumok szerint az ügyben több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel az MVM-nél lefolytatott belső vizsgálat.

Molnár annak a Nád MPS-H Kft.-nek a felügyelő bizottságában is tag volt, amely az MVM-mel közösen energianád programot indított volna. Mint az Index beszámolt róla, a program ügyében nemrég az MVM-nél belső vizsgálat indult, mert több milliárd forint került az állami tulajdonú óriásvállalattól offshore cégekhez.

Molnár Lászlót 2008. nyarán az MVM Zrt. Kocsis Istvánt követő új vezérigazgatója, Mártha Imre eltávolította a posztjáról, s hamarosan a Kárpát Energóból és a Paksi Atomerőműből is.

Elutasították Hagyó válaszát

Nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés többsége Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesnek arra a fideszes interpellációra adott válaszát, amelyben az ellenzék arra is magyarázatot kért, hogy a BKV miként hozhatott létre a közgyűlés döntésével ellentétesen egy energiakereskedéssel foglalkozó kft.-t.

György István (Fidesz) felvetése kapcsán Hagyó Miklós elmondta, hogy a jövő hónapban a közgyűlés elé kerül a Fővárosi Energiaügynökség létrehozásáról szóló javaslata, amivel azt kívánják elérni, hogy versenyeztessék az energiacégeket. Ennek kapcsán megvizsgálják a BKV által létrehozott cég létjogosultságát is. Elmondta azt is, hogy a BKV holdinggá való átszervezésre vonatkozó elképzelésre azt követően térnek vissza, ha elkészülnek az EIB (European Investment Bank) elvárása alapján zajló cégátvilágítással.

György István az Index híre kapcsán, miszerint 42 millió forintot keres a döntően a holding jellegű átszervezéssel foglalkozó Molnár László vezérigazgatói főtanácsadó, úgy vélte, hogy hiányzik a valódi tulajdonosi képviselet a BKV-nál, "be van dobva a gyeplő". Mindeközben a cég az elmúlt két évben kétmilliárd forintot költött tanácsadókra - jegyezte meg.

Hagyó Miklós közölte: ez utóbbi ügyben a BKV presztízse, megítélése érdekében arra kérte Kocsis István vezérigazgatót, hogy adjon részletes tájékoztatót a felügyelőbizottságnak. Mint mondta, a bizottság elé kerülhet a jövő héten ez az ügy. Kifejezte reményét, hogy a közműcégek felügyelőbizottságai objektívan tudják elvégezni a munkájukat.

György István nehezményezte, hogy a BKV-hoz hasonlóan a főváros gyógyfürdő társaságánál is előfordult már az, hogy a felügyelőbizottságok munkáját akadályozni próbálták, üzleti titokra hivatkozva nem akartak bizonyos iratokat átadni a felügyelőbizottsági tagoknak.

Hagyó Miklós válaszát végül egy szavazatkülönbséggel nem fogadták el. (MTI)