Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Garázda BKV-s biztonsági őrök ellen emeltek vádat

2010.01.07. 15:54 Módosítva: 2010-01-07 15:54:33

2008 decemberében a BKV egy éjszakai járatán nyolc biztonsági esett neki egy utasnak, aki nem akart jegyet venni, mert korábban már megbüntették, amit csekkel bizonyítani is tudott. Mint a sértett akkor az Indexnek elmondta, lelökték a buszról, kirúgták a lábát, majd a földön fekvő és összegörnyedő embert körbeállták és együttesen nagy erővel rugdosták, valamint ököllel ütötték. Vádat emeltek ellenük.

Vádat emelt az ügyészség nyolc, a BKV éjszakai járatain szolgálatot teljesítő biztonsági őr ellen, akik még 2008 decemberében bántalmaztak egy utast a Széna téren, közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

A vádirat szerint a biztonsági őrök 2008. december 2-ára virradó éjjel a 906-os éjszakai buszon teljesítettek szolgálatot, ennek részeként ellenőri feladatokat is elláttak. Egy ember a II. kerületben, a Mechwart téren szállt fel a buszra, és utazási jogosultságának igazolására egy csekket mutatott fel, mivel nem sokkal korábban már emiatt megbüntették. A csekket azonban a másodrendű vádlott nem fogadta el, és jegyvásárlásra szólította fel az embert, aki erre nem volt hajlandó.

Az időközben elindult buszon szóváltásba keveredtek, az őrök pár perccel később a Széna téri buszmegállóba érve elkezdték letolni az utast a buszról. Az utas védekezésként megragadta a busz kapaszkodóit és az elsőrendű vádlott ruháját, erre az első- és másodrendű vádlott egy további társukkal együtt ököllel ütni és rúgni kezdték, miközben letolták-lerángatták a járdára.

A történteket látva a többi biztonsági őr is leugrott a buszról, és mind a nyolcan az utasra támadtak, a lábát kirúgták, és a földre vitték. Az őrök a földön fekvő és összegörnyedő embert körbeállták és együttesen nagy erővel rugdosták, valamint ököllel ütötték, amelynek csak a busz indulását, illetve az ajtók záródását jelző csengő vetett végett.

A körülbelül egy percig tartó folyamatos bántalmazás miatt az utas a fején és a mellkasán szenvedett zúzódást, amely ugyan nyolc napon belül gyógyult, de - figyelemmel az ütések és rúgások erejére, valamint a támadott testtájékokra - fennállt a nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülés reális lehetősége is.

A II. és III. kerületi ügyészség a vádlottakat társtettesként, csoportosan elkövetett garázdasággal, valamint súlyos testi sértés kísérletével vádolja.