Sztrájkol a BKV

2010.01.16. 10:39

Fontosabb részletek
  • Január 11-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei.
  • A munkabeszüntetés főként a busz- és villamosközlekedést érintette.
  • A metró és a trolibuszok menetrend szerint jártak.
  • A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedett.
  • A BKV és a szakszervezet január 17-én este megegyeztek. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, követeléseiket teljesítették, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tervezettnél fél órával kezdődött a tárgyalás a BKV menedzsmentje és a munkabeszüntetést kezdeményező 14 szakszervezet között a kollektív szerződésről. Az egyeztetésen részt vesz Kocsis István, a BKV vezérigazgatója is.

    A szombat délelőtti tárgyalásra - amelyre menedzsment késve érkezett - azt követően került sor, hogy a péntek esti tárgyaláson sem született megállapodás a kollektív szerződésről.

    Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a péntek esti tárgyalás után úgy nyilatkozott: részben elfogadták a sztrájkbizottság ajánlatát, de mivel az ajánlat érinti a kollektív szerződést, a többi szakszervezettel is egyeztetni akarnak. Ezért hívták össze az új tárgyalást szombat délelőttre és hívták meg a 26 BKV-s szakszervezetet. (via MTI)

  • Szombaton fél 11-kor elindul a 170-es autóbusz és a 14-es villamos. A 170-es busz 10.26-kor indul el, 45 perces követési idővel.
    A 14-es villamos rövidített szakaszon, Angyalföld-kocsiszín és Káposztásmegyer között közlekedik 10.30-tól, 25 perces követési idővel.
    Ezzel a buszjáratok száma 36-ra nő, és öt villamosvonalon lesz közlekedés a fővárosban szombat délelőtt.

  • A közlekedési társaság tájékoztatása szerint teljes vonalon járnak a 11, 20E, 25, 30, 31, 57, 58, 63, 85, 88, 95, 123A, 128, 136E, 150, 152, 153, 159, 161, 194, 196A, 200E, 240, 272 buszok. A 166A, a 168E, a 170, a 225 és a 297 buszok nem közlekednek.

    A 8-as Gazdagrét és Uránia között, a 66A Kispest Határ út és Pesterzsébet városközpont között, a 98-as Rákoskeresztúr városközpont és Rákoshegy között, a 114-es a Móricz Zsigmond körtér és a Baross Gábor telep között, a 151A Csepel határ út és Gubacsi út között, a 173-as Újpalota nyírpalota út és Etele tér között közlekedik.

    A 180-as Rákoskeresztúr városközpont és Rákosliget között, a 212-es Boráros tér és Déli pályaudvar között, a 256-os Moszkva tér és Hűvösvölgy között, a 950A Kispest Határ út és Pestszentimre központ kötött, a 990A pedig Moszkva tér és Normafa között jár.

    A villamosok közül az 1-es a teljes vonalon jár, a 6-os villamos  teljes vonalán pótlóbuszok közlekednek. A 41-es villamos Kamaraerdő és Deák Ferenc tér között közlekedik. Beindult az 50A villamos közlekedése a Határ út és a Villanytelep között. 30 percenként jár.

    Szombattól a csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedik.

    Menetrend szerint közlekednek a metrók és a trolibuszok.

    További részletek a mai napról itt olvashatóak.

  • Nem indulnak villamosok a nagykörúton, villamospótló buszok járak helyettük, ez 6-8 percenként közlekedik.


  • Hat munkanap után az Ótestamentum és munka törvénykönyve szerint pihenni kell egy napot, ezért valószínű, hogy szombaton délelőtt nem fog járni a nagykörúti villamos.

    Kevés olyan villamosvezető van ugyanis, aki nem sztrájkol, és vezetheti az itt járó Combinókat vagy csatolt Ipari csuklósokat, nekik pedig most a kötelező pihenőnap következik.

    Az Index információi szerint elképzelhető, hogy délutánra sikerül elindítani a 6-ost.

  • Folytatódik a sztrájk, miután a péntek kora esti egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a munkabeszüntetést kezdeményező szakszervezetek között a kollektív szerződésről - közölte Földényi György, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalásokat követően. A sztrájktárgyalásokat a BKV felfüggesztette és szombat 10 órára új tárgyalást hívott össze a kollektív szerződésről - mondta a szakszervezeti vezető.

    Véleménye szerint az, hogy nem kaptak elég időt az ajánlat átgondolására, arra utal, hogy "a vállalat a sztrájk folytatódásában érdekelt, mert így napi 50 millió forintot spórolhat meg". Földényi György azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben hétfő kora délutánig nem tudnak megállapodni, a BKV-székház elé vonulnak a sztrájkban résztvevők.

    Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese azt mondta: részben elfogadták a sztrájkbizottság ajánlatát, de mivel az ajánlat érinti a kollektív szerződést, a többi szakszervezettel is egyeztetni akarnak. Ezért hívták össze a tárgyalást szombat délelőttre.

  • Egy olvasónk, Gabriella hívta fel a figyelmünket a II. kerületi okmányirodára, ami nemes egyszerűséggel bezárt a sztrájk miatt, ezért az útlevélügyét az egyébként jóval kisebb forgalmú és megközelíthetetlenebb I. kerületi okmányirodában kellett elintéznie. Az okmányiroda ajtaján egy papír fityegett az arra tévedő lakosok tájékoztatására.

    ugyf

    A papíron a II. kerületi önkormányzat igazgatási irodavezető-helyettese tájékoztatja az ügyfeleket, hogy a sztrájk miatt az okmányirodában minimális ügyintézői létszám várható. Erre tekintettel előreláthatóan csak az előzetesen időpontot foglaló ügyfelek kiszolgálása áll módjukban. Mivel az iroda teljesen zárva volt, valószínűleg az előzetesen időpontot foglaló ügyfelek is valamelyik buszmegállóban várhatták a soha meg nem érkező buszjáratot.

  • A péntek kora délutáni egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a sztrájkot hirdető 14 szakszervezet között a kollektív szerződésről, ezért az érdekképviseletek folytatják a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájkot - mondta Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke az egyeztetések után.

    Az álláspontok valamelyest közeledtek, mert a BKV és a szakszervezetek is új ajánlatot tettek, de megállapodásra egyelőre nem jutottak. A tárgyalások délután fél 6-kor folytatódnak. (MTI)

  • Beszakadt az út a VIII. kerületi Népszínház utca 18. előtt, ezért a 28-as villamos a Blaha Lujza térről mégsem tud elindulni - közölte a BKV.

    Az Új köztemetőtől viszont elindult az első villamos. Az utolsó 42-es 14.30-kor, az utolsó 52A villamos pedig 13.28-kor indult a Határ útról, utána egyik sem közlekedik.

    Az utolsó 124-es busz a Bosnyák térről 13.17-kor indult, utána nem jár. (MTI)

  • Két és fél hónapig csendes volt a BKV twitteroldala, két órája azonban újra felvették a vonalat, és frissítgetik a közérdekű közlekedési infókkal.

  • Az 50A villamos nem közlekedik, közölte a BKV.

  • Minden budapesti iskolában megtartják az órákat pénteken, a hiányzók miatt nem kellett rendkívüli tanítási szünetet elrendelni, közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A fővárosi kórházak működése is biztosított; a betegellátást sehol sem veszélyezteti a BKV-sztrájk.

  • Az 52A villamos járat ismét közlekedik Kispest, Határ út és Gubacsi út között, tájékoztatott a BKV.

  • "A 173-as buszon utazni még mindig kalandos" - kezdi beszámolóját olvasónk, aki péntek reggel egy tortával a kezében indult útnak. "Az utasok kevésbé voltak agresszívek, mint a héten korábban, s amint meglátták, hogy egy torta van nálam, egyből kaptam ülőhelyet."

  • 3as
    Olvasónk Farkas Attila képe
  • Fokozottan hátrányosan érinti a vak és gyengénlátó embereket a BKV dolgozóinak negyedik napja tartó sztrájkja - hívta fel a figyelmet a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete. A látássérülteknek ugyanis komoly nehézséget okoz, hogyha új útvonalon kell közlekedniük vagy éppen gyalog kell eljutniuk oda, ahová korábban busszal mentek.

  • "8 után 45 percig tuti nem jött busz a keletinél a móricz felé, és utána egymás után jött 5 busz kb., de a ferenciek terénél így is csomóan nem fértek fel. horror, hogy választanom kell, hogy egy gyereket, vagy egy nénit lökök arrébb, h felférjek a buszra, totál kikészít" - írta egy olvasónk.

  • Nem közlekedik tovább az üzemkezdet óta utasokat szállító 52A villamos, ezzel péntek délelőtt ötre csökkent az üzemelő villamosvonalak száma Budapesten. (MTI)

  • A 89-es trolibusz teljes vonalon 20 percenként közlekedik, a 297-es autóbusz pedig érinti Rákoskeresztúr-városközpontot is, tájékoztatott a BKV.

  • Negyvenhatra nőtt azoknak a buszvonalaknak a száma, amelyeken elindultak a járatok péntek reggel. Legutóbb a 103-as, a 166A, a 168E és a 220-as busz vonalán indult meg a forgalom, bár a járművek ritkábban járnak a menetrendben jelzettnél. Változott a 240-es autóbusz vonala, a járat péntek reggel a Kosztolányi Dezső téren keresztül közlekedik, a 53-as pedig a Villányi úton keresztül, a BAH-csomópont érintésével jár a Budaörsi úton. (MTI)

  • Zsúfoltak Budapest főbb útvonalai, így nehezen járható a belváros és a bevezető utak is, közölte a Fővinform ügyeletese. A reggeli csúcsforgalom alatt dugókra kell számítani a a hidakon és a rakpartokon is. Balesetről egyelőre nincsen hír. (MTI)

  • Elindult a forgalom a a 103-as és a 220-as autóbusz vonalán. A 240-es autóbusz a Kosztolányi Dezső téren keresztül közlekedik, a 153-as a Villányi úton haladva a BAH-csomópont érintésével jár a Budaörsi úton.

  • 6 óra után a BKV 42 buszvonalán közlekedtette járatait, azonban a menetrendhez képest ritkábban. A buszok közül pénteken főként az alvállalkozók által működtetett járatok közlekednek, többségük a menetrendben szereplő útvonalon. Ilyen például a 11-es, a 20E, az 58-as, a 63-as, a 85-ös, a 123A, 128-as, a 136E, a 170-es, 178A, 200E és a 272-es jelű busz.

    Rövidített vagy megváltozott útvonalon közlekedik a 8-as, a 66A, a 98-as, a 114-es, a 151A, a 173-as, a 180-as, a 212-es, a 256-os, a 297-es, a 950A és a 990A busz.

    DSZZS20100115009
  • Ideiglenesen több autóbusz útvonalát is módosítja a BKV: változik a 30-as, a 225-ös, a 200E, a 136E és a 153-as járatok útvonala.

  • A péntek reggeli üzemkezdetkor menetrend szerint elindultak a BKV metró-, HÉV- és trolibuszjáratai. A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint közlekedik, a ráckevei HÉV Tökölre 30, Ráckevére 60 percenként jár, a szentendrei HÉV Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként közlekedik. (MTI)

  • Több villamosvonalon is megindult a közlekedés péntek kora reggel, a BKV-sztrájk negyedik napján, így már hat vonalon közlekednek a szerelvények, közölte a BKV. Nem sokkal fél hat után elindultak az első villamosok a 42-es, illetve 41-es vonalon is, bár a szerelvények nagyobb követési idővel járnak a menetrendben előre jelzetthez képest. Az 1-es villamos a Bécsi út és a Lehel út között, a 6-os villamos teljes hosszában, az 50A a Határ út és a Villanytelep között, az 52-es pedig a Határ út és a Gubacsi út között szállítja az utasokat.

    Közben a buszvonalakon is beindult a szolgáltatás, elindultak az 58-as és 124-es buszok is. (MTI)

  • Félóránként közlekedik a 194-es busz, közölte a BKV. Az utolsó 58-as 21.15-kor indult a Savoya Parktól. Az utolsó 180-as 20.40-kor, a 198-as 23.20-kor, a 297-es 22.20-kor indult Rákoskeresztúr városközponttól.

    A 161-es menetrend szerint közlekedik. Az utolsó járat az Örs vezér teréről a menetrend szerint, Rákoskeresztúrról viszont 22.36 helyett 22.56-kor indul. A 98-as nem jár. A 20E menetrend szerint, teljes üzemidőben közlekedik. (MTI)

  • Húsz-harminc percenként jár a 6-os villamos, közölte a BKV csütörtök este. Az utolsó 6-os villamos a Móricz Zsigmond körtérről 23:05-kor, a Moszkva térről 23:40-kor indul, utána a 906-os jár a vonalon.
    Az 1-es villamos 20:00 órától 13 percenként, 22:00-órától 20 percenként jár. A 14-es villamos 20:40-től 20 percenként jár és üzemzárásig közlekedik. A 2-es villamos 21:45-ig 15 percenként, utána üzemzárásig 18-20 percenként jár.
    A 25-ös autóbusz 20.20-tól 50-60 percenként közlekedik. Az utolsó 244-es autóbusz az Örs vezér teréről 20.37-kor indul. A 170-es autóbusz üzemzárásig óránként közlekedik. A 20E autóbusz mindkét végállomásáról 21.30-kor indul utoljára.
    A 89-es troli a Kálvin térről 21.42-kor indul utoljára.

  • Tarlós István szerint a BKV-nál, az előzményektől függetlenül is, képtelen helyzet állt elő, ennek következtében ráadásul lassan megáll az élet Budapesten.

    A Fidesz fővárosi frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a BKV a főváros cége, amelyben egyszemélyi tulajdonos a főváros, és ez a cég kizárólag és egyértelműen a Fővárosi Önkormányzatra rótt feladatokat lát el.

    "Erre az ember azt hallja, hogy kineveznek egy kormánybiztost, aki állítólag ellenzéki politikus, de az önkormányzattól nincs meghatalmazása, és a BKV-nál a portást sem utasíthatja. Van egy felelős vezető, a főpolgármester, aki egész egyszerűen hallgat és a kisujját meg a füle botját sem mozdítja" - mondta Tarlós. (MTI)

  • Nincsenek abban a helyzetben, hogy a sztrájkalappal "problémáik lennének", de a munkavállalók jelezték, hogy a sztrájksegély nélkül is hajlandóak a hosszú távú érdekek miatt kitartani, mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője arra a kérdésre, hogy a sztrájkalap meddig teszi lehetővé a sztrájk folytatását. (MTI)