Sztrájkol a BKV

2010.01.12. 07:26

Fontosabb részletek
  • Január 11-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei.
  • A munkabeszüntetés főként a busz- és villamosközlekedést érintette.
  • A metró és a trolibuszok menetrend szerint jártak.
  • A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedett.
  • A BKV és a szakszervezet január 17-én este megegyeztek. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, követeléseiket teljesítették, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mintegy kétszáz autóbuszra lehet számítani a reggeli buszközlekedésben, ezek közül a legtöbb alvállalkozók által működtetett jármű - közölte a BKV. A reggeli órákban a BKV 140 alvállalkozói, 39 Volán- és 20 saját buszt ad forgalomba. (MTI)

  • A Volánbusz csaknem 240 járata érinti a BKV buszhálózatát, ezekből 160 teljesen lefedi a budapesti vonalakat. A Volán járatai minden BKV-s buszmegállóban megállnak, és Budapest bérlettel igénybe vehetők, olvasható a BKV közleményében. (MTI)

  • Egyelőre jól járhatóak Budapest útjai, bár a kora reggeli átlagnál erősebb a forgalom. A Hungária körúton reggelre sűrű autósorok alakultak ki, a jelek szerint sokan választották az autózást a tömegközlekedés kiesése miatt.

    bkv sztrajk 01
  • Az Index nem hagyhatja az út szélén a tanácstalanul topogorgó, kedvenc BKV-juktól megfosztott utasokat, ezért elindított egy pótlóbuszt. Szép, fehér Mercedes, percek múlva az óbudai Bogdáni úti buszvégállomáson keresi az első utasokat, és viszi őket munkába. Aztán cirkál a városban, és ahol tud segít. Az Index-busz közben megmutatja, hogyan is kellene hoszteszekkel és forró teával fogadni az utasokat.

  • „A 240E vonalán helyközi buszokat járatnak, úgyhogy jobb körülmények között lehet utazni, mint megszoktuk. A buszvezető nagyon rendes volt, megállt olyan megállókban is, ahol csak a 40-es szokott, így oda is elvitt pár szemfüles utast” – írta olvasónk. A 240E a Móricz Zsigmond körtér és a Budaörsi lakótelep között közlekedik, ezek szerint arrafelé érdemes a tömegközlekedést választani.

  • A metró-, HÉV- és trolibusz járatai minden vonalon menetrend szerint közlekednek, áll a BKV legfrissebb közleményében.

  • „Reggel hatkor láttam egy 63-as buszt Nagykovácsiban. De senki sem tud róla, így üres volt a busz is, a megállók is” – írta egy olvasó.

  •  

  • Több buszgarázsban, így a dél-pestiben is bombariadó volt kedd hajnalban, emiatt az épületet az átvizsgálásig kiürítették, az érkező dolgozók csomagját pedig a rendőrök átkutatták. (MTI)

  • Elindult a buszközlekedés a 25-ös, 30-as, 103-as, 124-es, 128-as, 150-es, 225-ös és 244-es vonalon is, így már 15 járat közlekedik, igaz, nagyobb követési idővel. Elindult a 83-as trolibuszpótló autóbusz is. (MTI)

  • Hétfőn este már nem nagyon vettek fel előrendelést a taxitársaságok, de reggel nem reménytelen autót hívni. A 6x6-nál azt mondták, hogy náluk reggel nyolcig van a legsűrűbb időszak, de nagyjából negyedórás türelemmel autóhoz juthat, aki csak most telefonál. A szokásosnál sokkal több járművel dolgoznak a sztrájk miatt.

    bkv sztrajk 14

    A Főtaxinál nem fogadnak el előrendelést, azonban az éppen utazó közönség kéréseit kisebb késésekkel teljesíteni tudják. „Arra kérem az utazókat, hogy ha a call centerünk már fogadta a hívást, akkor legyenek türelemmel, hamarosan munkatársunkkal is tudnak majd beszélni. Ne tegyék le, ne próbálkozzanak újra, mert akkor újra a hívási sor végére kerülnek” – mondta Dudás Zoltán, a Főtaxi taxi üzletágának igazgatója. A Tele5-nél is nagy a forgalom, de ennél a társaságnál a reggel 7 és 7.30 közötti időszak kivételével még lehet előre rendelni.

  • A BKV közlése szerint az 1-es villamos rövidített útvonalon, a Jász utca és a Bécsi út között közlekedik 20-25 percenként a Jász utca és a Bécsi út között.
    A 3-as villamos 20 percenként jár.
    A 6-os villamos 10 perc helyett 15-20 percenként közlekedik.
    A 41-es villamos is elindult, a Móricz Zsigmond körtér és Kamaraerdő között, ritkábban közlekedik.

  • A HÉV Szentendre felé félóránként, Ráckeve felé hétvégi menetrend szerint, Csepel és Gödöllő irányában menetrend szerint jár.

  • A Hungária villamosüzemnél az utóbbi fél órában két Combino kiállt, és elindult a körút felé, jelentette tudósítónk. A Hungária körúton lévő villamosmegállókban öt-hat ember vár az 1-es villamosra. Egy munkába induló azt mondta, hogy fél hat körül látott elmenni egy 1-es villamost a Népliget felől a Lehet út felé, de a másik irányban egyet sem. A Zách utcai trolibuszgarázsból folyamatosan állnak ki a trolik. Egy ott dolgozó azt mondta, hogy a trolik menetrend szerint járnak.

    Hajnali képeink
  • A villamosoknál is fennakadások vannak. A 2-es, 3-as, 6-os és 28-as villamosok vonalán ugyan elindult a közlekedés, de a járművek ritkábban közlekednek. Közlekedik a gödöllői HÉV is.

  • Hét buszvonalon indult el a közlekedés kedd hajnalban Budapesten, a metró viszont menetrend szerint jár a fél ötös üzemkezdet óta.

    A BKV tájékoztatása szerint fél hatig hét vonalon (58, 63, 85, 166, 170, 128,150) indult el a buszközlekedés, de csak néhány járművet tudtak hajnalban forgalomba állítani, ezért nagyobb követési időkre kell készülni.
    Egy átlagos hétköznapon a BKV több, mint 150 vonalon indít el hajnalban buszjáratokat, ennek most – a BKV adatait figyelembe véve –kevesebb mint öt százaléka közlekedik.

  • A BKV-nál működő huszonöt szakszervezet közül tizennégy sztrájkol. A legtöbb buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet. Ezek között van reprezentatív és kisebb érdekképviselet is, a sztrájkoló érdekképviseletek az összes dolgozó ötven százalékát tömörítik. A tizennégy   szakszervezetnek ötezer-hétszáz fős létszáma van, a BKV-nál mintegy tizenkétezren dolgoznak, kétezer munkavállaló nem tagja egyetlen szakszervezetnek sem.

     

  • Az éjféltől kezdődött munkabeszüntetés határozatlan időre szól - közölte Nemes Gábor. A szakszervezeti vezető azt mondta, kedden tovább folytatják a BKV vezetésével tárgyalásokat. Úgy tudni, a sztrájkbizottság a BKV menedzsmentjével legkorábban kedd este ülne ismét tárgyalóasztalhoz, a BKV azonban már korábban is szeretne újabb egyeztetést tartani a sztrájkot hirdető érdekképviseletekkel. (MTI)

  • Budapest négy buszgarázsában százszázalékos a sztrájk, egyetlen járat sem indult el, mondta Nemes Gábor kedd hajnali fél ötkor a cinkotai buszgarázsban, hozzátéve, a pesti oldal három villamos remízből összesen tizenegy jármű indult el üzemkezdet után, a budai oldalon egy sem.

    A szakszervezeti vezető közölte, a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettesének irányítása alatt hétfő este „idegen sofőrök” elvitték a végállomásokról a buszokat, anélkül, hogy átvizsgálták volna őket, ezért feljelentést tesznek. Ha ezeket a járműveket sztrájktörésre használják, szintén feljelentést tesznek.

  • cikkünk a témában:

    Megtartják a sztrájkot a szakszervezetek

    Az utolsó, hétfői éjszakai tárgyaláson sem tudtak megegyezni a szakszervezetek a vállalatvezetéssel, így a tömegközlekedési vállalat dolgozói éjféltől sztrájkba léptek.