Sztrájkol a BKV

2010.01.12. 22:58

Fontosabb részletek
  • Január 11-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a BKV szakszervezetei.
  • A munkabeszüntetés főként a busz- és villamosközlekedést érintette.
  • A metró és a trolibuszok menetrend szerint jártak.
  • A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a ráckevei HÉV a teljes vonalon 60 percenként, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 20, Szentendrére 40 percenként közlekedett.
  • A BKV és a szakszervezet január 17-én este megegyeztek. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, követeléseiket teljesítették, igaz, egyelőre nem a kollektív szerződés keretein belül.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 6-os villamos vonalán - 30 perces követési időközzel - pótló autóbuszok közlekednek.

  • A BKV tájékoztatása szerint egyes vonalakon a menetrendben meghirdetettnél korábban indulnak az utolsó járatok. Így az utolsó 66A autóbusz a Határ úttól 23.44 helyett fél órával korábban, 23.14-kor indul. A Moszkva térről az utolsó 6-os villamos 22 óra 20 perckor indul el, és csak a Blaha Lujza térig szállít utasokat. A nagykörúti vonalon legközelebb a menetrend szerint közlekedő éjszakai 906-os autóbusszal lehet közlekedni.

  • Az 1-es villamos 18 percenként közlekedik a teljes vonalhosszon - közölte a BKV. A 170-es buszok óránként járnak. A 161-es buszok 30 percenként közlekednek, az utolsó járat Rákoskeresztúr irányába 22.30 órakor, az Örs vezér tere felé 23.00 órakor indul. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Megnyíltak a buszsávok

    Amíg tart a BKV-sztrájk, az autósok használhatják a buszsávokat, de csak azok, akik legalább két utast visznek. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Megütöttek egy buszsofőrt Törökbálinton

    Valószínűleg részeg volt az a 25 éves törökbálinti férfi, aki megtámadta a 272-es busz sofőrjét Törökbálinton, a Bajcsy-Zsilinszky utcánál. A buszvezető könnyebben megsérült.

  • Szerdán születhet döntés arról, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) mikorra hirdeti meg a szolidaritási sztrájkot - mondta kedden a Független Hírügynökségnek Gaskó István, az érdekképviselet vezetője. A VDSzSz hétfőn jelentette be: ha nem tud megállapodni a BKV vezetése a közlekedési társaság érdekképviseleteivel, akkor szolidaritási sztrájkot tartanak a BKV dolgozókkal. Gaskó István a munkabeszüntetés időpontját ugyanakkor nem tudta megmondani. Azt ígérte, hogy 12 órával a sztrájk kezdete előtt bejelentik. (FH)

  • Újra teljes vonalon jár a 3-as metró, mert végeztek a mentéssel és a helyszíneléssel a szakemberek a Klinikák állomáson. A sérültet a mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba. (FH)

  • A 83-as trolipótló autóbusz este fél 7-ig közlekedett, utána leállt.

  • A 3-as metró elgázolt egy embert a Klinikák megállónál, ezért a Nagyvárad tér és a Deák ferenc tér között nem jár a metró. A szokásosnál több szervezést igényelt, hogy pótló buszokat tudjanak beállítani, de végül megoldották, közölte az MTI-vel a BKV fődiszpécsere.

  • A 3-as metró Klinikák állomásánál baleset történt, ezért a metró a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik. Az autóbuszos pótlást szervezik, tájékoztatott a BKV.

  • A keddi BKV-sztrájk alatt szinte minden megrendelésüket teljesíteni tudták a fővárosi taxi társaságok, szerda reggelre azonban előrendelést csak korlátozott számban vesznek fel. A társaságok arra bíztatták munkatársaikat, vállaljanak hosszabb munkaidőt kedden, hogy ki tudják elégíteni az esti és a reggeli csúcsidőben érkező megrendeléseket. (MTI)

  • Érdeklődtünk a BKV-nál, hogy az, aki szerda reggel indul útnak, mire számíthat, hasonló lesz-e a közlekedés a kedd reggelihez, de kérdésünkre egyelőre nem tudtak válaszolni. Azt tanácsolták, hogy a társaság honlapján és a hírekben kövessük a fejleményeket, a BKV-nál is 10-15 percenként változik a helyzet.

  • Tudósítónk békésen átsétált a Margit hídon, ez majdnem 20 percet vett igénybe, közben egyik irányba se haladt el mellette villamos.

  • A CBA üzlethálózatában kedden visszaesett a forgalom a BKV-sztrájk hatására, míg a Spar üzleteiben nem okozott csökkenést, a Tesco áruházaiban pedig a szokottnál többen vásároltak. A fővárosi piacokon a szokásosnál jóval kevesebben voltak.

    Pál Miklós, a Vámház körúti Vásárcsarnok vezető felügyelője elmondta, kedden a BKV-sztrájk miatt drasztikusan visszaesett a forgalom a piaccsarnokban, szinte alig látni vásárlókat és a turisták száma is lecsökkent. A kenyér és tej esetében a szokásosnál 50 százalékkal alacsonyabb volt a forgalom, míg tőkehúsból és baromfiból 70-80 százalékkal kevesebb fogyott kedden. A legnagyobb mértékben a felvágottak és a hal forgalma esett vissza, egy átlagos naphoz viszonyítva 90 százalékkal kevesebb ilyen terméket vettek a vásárlók a sztrájk következtében. (MTI)

  • Önálló tétellé emelték a Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) posztgraduális píár képzésének államvizsgáján a BKV botrányait.

    A vállalatnak értő píárosra van szüksége, hiszen a nehéz helyzetben nyilatkozni kell, méghozzá higgadtan, őszintén és hihetően, mondta a BKF-képzés vezetője, főiskolai docens. Perlaky-Papp József szerint a képzésben számos nagyvállalati krízist dolgoznak fel esettanulmány formájában, ezekre a válságokra van szakmai megoldás és ezt el lehet sajátítani. A BKV-nél is van megoldás, csak értő módon el kell kezdeni a kríziskommunikációt és a hírnév-rekonstrukciót, vélekedett. (MTI)

  • A BKV a sztrájk idején együttműködik a MÁV-Starttal és a Volánbusszal. A MÁV-START üzemkezdettől több vonatot indít egyes elővárosi vonalakon, illetve több vasútállomáson is megállít egyes szerelvényeket, a Volánbusz pedig negyven darab többletjárművet közlekedtet.

    A MÁV Start és a Volánbusz Budapesten kívül is elfogadja a környéki járatokra egyébként csak Budapest határain belül érvényes bérleteket. Budapesten belül BKV-bérlettel igénybe lehet venni az elővárosi buszokat és vonatokat. A Volánbusz autóbuszai megállnak a vonalukon érintett BKV megállókban, ahol a járművekre fel lehet szállni. A forgalmi lehetőségek függvényében a menetrendszerinti járatokon kívül mentesítő járatokat indítanak a szolgáltatók.

    A részletes menetrendet a BKV honlapján lehet megtekinteni.

  • Délután 3 óra után leálltak a 122-es és a 244-es buszok, 4 óta pedig a 95-ös buszok sem közlekednek.

  • A sztrájkot nem függesztik fel éjszakára sem, de a munkabeszüntetés az éjszaki buszokat nem érinti. (MTI)

  • A sztrájkbizottság bírósághoz fordul sztrájktörés miatt is, mivel szerintük nincs joga a munkáltatónak más szolgáltatóktól sofőröket alkalmazni. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója szerint a BKV törvényes keretek között alkalmaz másodállásban gépkocsivezetőket. (MTI)

  • Nemes Gábor szakszervezeti vezető szerint egyre többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, így elképzelhető, hogy szerdán még annyi járat sem lesz a fővárosban, mint amennyi kedden közlekedett. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Újabb volt BKV-vezetőt gyanúsítottak meg

    Újabb volt BKV-vezetőt gyanúsított meg kedden hűtlen kezeléssel a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A korábbi gyanúsításokhoz hasonlóan, Horváth Éva foglalkoztatásával kapcsolatban hallgatták ki Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt.

  • cikkünk a témában:

    Pórul járnak a bérletesek

    Azok az utasok, akiknek a sztrájk idején érvényes bérletük van, jogosan panaszkodhatnak, hogy az előre kifizetett szolgáltatást önhibájukon kívül nem tudják igénybe venni. Kártérítésre ennek ellenére nem nagyon számíthatnak. Ha mégis, akkor is csak olyan mértékűre, amiért nem érdemes lépéseket tenni.

  • Nem sikerült megállapodniuk a határozatlan idejű sztrájkot tartó szakszervezetek vezetőinek és a BKV menedzsmentjének a kollektív szerződésről a keddi megbeszélésen sem, az érdekképviseletek folytatják a sztrájkot, mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A BKV új ajánlatot nem tett, a szakszervezetek pedig nem tudnak engedni álláspontjukból, mert mint azt Nemes Gábor elmondta, nincsenek pluszköveteléseik. Azokat a juttatásokat szeretnék megtartani, amiket eddig a kollektív szerződés biztosított. A tárgyalásokat szerda délelőtt 10-kor folytatják. (MTI)

  • Bár több olyan levél érkezett, amelyek szerint nem látni sehol ellenőröket, a BKV sajtóirodája kérdésünkre közölte: a BKV-ellenőrök döntő többsége nem sztrájkol. Egy olvasónk látni vélt "ellenőrnek látszó személyeket" a 6-os villamoson, de úgy vélte: "nem merték felfedni kilétüket, nehogy meglincseljék őket".

  • Szerdán is a maihoz hasonló, viszonylag enyhe idő lesz, a  hőmérséklet −1 és +3 °C között alakul. Az idokep.hu előrejelzése szerint változóan, többnyire erősen felhős ég várható, de lesznek több órás napsütéses időszakok is. Mivel a BKV-nál nagy valószínűsággel holnap is sztrájkolni fognak, szerdán is érdemes lesz biciklivel munkába indulni. A keddi kerékpáros forgalmon is látszott, hogy az Index által meghirdetett Bike the Strike mozgalomnak máris volt hatása.

  • A BKV közleménye szerint 13.10-től az 1A villamos a Bécsi út – Népliget útvonalon közlekedik.

  • Elnézést kért a budapestiektől a BKV-sztrájk okozta kényelmetlenségekért a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE). „Elnézést kérünk Budapest lakosságától, el kell hinniük, hogy a sztrájk nem ellenük van, a járművezetők el vannak keseredve és elfogyott a lojalitásuk a BKV-val szemben” – mondta a közlekedési vállalat székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Apáthy István, a KDOE elnöke. Azt mondta, ezt a lépést meg kellett tenniük, mert a dolgozók az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb bércsökkenését kell, hogy elszenvedjék a megszűnő kollektív szerződés miatt. Emlékeztetett arra, hogy Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes tizenhárom százalékos bérnövekedésről beszélt, ezzel szemben az egyesület számításai szerint egyes dolgozóknak 2-3 hónapos nettó fizetéskiesést kell elszenvedniük. Az egyesület elnöke szerint nem elsősorban a BKV vezetését tartják felelősnek a kialakult helyzetért, és szerinte veszélyessé vált az a gyakorlat, hogy a politika irányítja a szakmát. (MTI)

  • „Ferihegyen dolgozom, és az azért meglepett, hogy a 200E jelű busz sem jár – az egyetlen BKV-járat, amivel a repteret meg lehet közelíteni turistaként. Természetesen semmilyen tájékoztató nem volt a megállóban – legalább az ő kedvükért kiírhattak volna valamit. Így volt szerencsém reggel három japán lányt terelgetni, eurót váltani nekik, hogy MÁV-jegyet tudjanak venni, és vonat után rohanni velük. Jó reklám ez nekünk” – írta Gábor.

  • „A 90-es,102-es, valamint a 112-es busz helyet jelenleg egy összevont járat közlekedik a városban 990A számjelzéssel. Ez elvileg az éjszakai járat rövidített útvonalán halad: Moszkva tér – Királyhágó tér – Apor Vilmos tér – Orbán tér – Istenhegyi út – Normafa útvonalon.
    A buszok a többi járathoz képest viszonylag sűrűn jár, nagyjából negyed óránként, ahogy észrevettem. Az üzemeltető az IVT-Transman.
    A Moszkva téri végállomáson minimum két-három busz mindig ott várakozik, indulásra készen – írta egy olvasónk. – Meg tudom erősíteni, hogy jár a 128-as busz, viszont a fogaskerekű útvonalán tényleg nem közlekedik egyetlen szerelvény sem. A végállomás le van lakatolva a Városmajornál.”

  • A Mexikói út és Gubacsi út között járó 3-as villamos 14.00 óra után nem közlekedik. (BKV)