Tanácsadó cégek vitatják a BKV vizsgálat eredményét

2010.01.15. 16:35

Vitatja a BKV kommunikációs szerződéseivel kapcsolatos belső vizsgálat megállapításait két kommunikációs cég. Mint azt megírtuk, a BKV vezérigazgatója feljelentést tett 13 szerződéssel kapcsolatban a BRFK-n, mert azok a cég belső vizsgálata szerint többszörösen is törvénysértőek. A jelentés a kifizetések visszakövetelését javasolta, gyakran a teljesítési igazolások hiányára hivatkozva. Több tanácsadó szerint viszont az, hogy az igazolás nincs a BKV-nál, nem jelenti azt, hogy nem volt teljesítés.

A Montana Információtechnikai és Kommunikációs Zrt. az Indexen 2009. december 11-én ismertetett BKV Belső Kontroll Igazgatóság 67. számú vizsgálatával kapcsolatban közölte, hogy nem szegett szerződést. Mint írtuk, a belső jelentés szerint a szolgáltatásának üzemeltetése 504 ezer forintba került havonta, a szerződés határozatlan időre szólt. Az ellenőrök megállapították, hogy a a számlák egyikéhez sem csatoltak teljesítést igazoló dokumentumokat. Megjegyzik, ezek hiányában feltételezhetően nem valósult meg a szolgáltatási tevékenység, így a kifizetés jogossága megkérdőjelezhető. Versenyeztetés nem volt.

A cég szerint ellenben az, hogy a Naprakész elnevezésű internetes, online hírfigyelő szolgáltatásra irányuló szerződés keretében a cég által kibocsátott számlák mellé nem csatoltak úgynevezett teljesítési igazolást, nem jelenti azt, hogy a Montana Információtechnikai és Kommunikációs Zrt. nem teljesítette szolgáltatási kötelezettségét,  továbbá nem jelenti azt sem, hogy a részére teljesített kifizetés jogossága megkérdőjelezhető lenne. A Montana szerződéses kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett mindaddig, amíg a szerződéses viszony közte és a BKV között létezett, számlát csak a szerződéses kötelezettségek időarányos, tényleges teljesítése esetén bocsátott ki, áll a cég közleményében.

Továbbá a cég azt is közölte,  hogy a szóban lévő szerződésben foglaltak szerint Montana minden esetben határidőre és pontosan megküldte a BKV részére a hírfigyelés aktuális adatait online formában, amelyet ezen elektronikus levelek mentett változataival, továbbá postai tértivevénnyel igazolni is tud.

Az Accord Group is jelentkezett, álláspontjuk szerint a cég a HR-menedzser felkutatása és kiválasztása érdekében szabályos szerződést kötött a BKV-val, és az ebben a szerződésben meghatározott feladatait el is végezte. Azaz a HR-vezető személyére javaslatot tett, és a véleményük szerint minden szempontból alkalmas jelöltet be is mutatták a BKV akkori vezérigazgatójának. Az, hogy végül nem a jelölt lett az új HR-vezető, a BKV menedzsmentjének a döntésén múlott, amely szerint Szalainé Szilágyi Eleonóra maradt a humán igazgató. Az Accord szerint az alkalmas jelölt bemutatásával teljesítette a szerződést, így a megbízási díjra is jogosulttá vált.

A külföldi és magyar tulajdonban levő Accord Group Kft.-nek a jelentés szerint az volt a feladata, hogy 2007-ben megtalálja a százmilliós végkielégítéséről elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra humánigazgató utódját. A cég részére a BKV bruttó 8 129 827 forintot utalt át a fejvadászatért.

A vizsgálat megállapította, hogy a szerződést a BKV előnytelen feltételekkel kötötte. A cég tevékenysége alatt nem változott a humánpolitikai igazgató személye. A számlákhoz teljesítési igazolás, vagy dokumentáció nincs csatolva. Az ellenőrök szerint valószínűsíthető, hogy nem is volt munkavégzés. A vizsgálat lezárta után érkezett egy "Szándéknyilatkozat foglalkoztatásra" című irat, dátum vagy aláírások nélkül, és azt sem tudni, hogy az iratot ki készítette.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla