Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tanácsadó cégek vitatják a BKV vizsgálat eredményét

2010.01.15. 16:35

Vitatja a BKV kommunikációs szerződéseivel kapcsolatos belső vizsgálat megállapításait két kommunikációs cég. Mint azt megírtuk, a BKV vezérigazgatója feljelentést tett 13 szerződéssel kapcsolatban a BRFK-n, mert azok a cég belső vizsgálata szerint többszörösen is törvénysértőek. A jelentés a kifizetések visszakövetelését javasolta, gyakran a teljesítési igazolások hiányára hivatkozva. Több tanácsadó szerint viszont az, hogy az igazolás nincs a BKV-nál, nem jelenti azt, hogy nem volt teljesítés.

A Montana Információtechnikai és Kommunikációs Zrt. az Indexen 2009. december 11-én ismertetett BKV Belső Kontroll Igazgatóság 67. számú vizsgálatával kapcsolatban közölte, hogy nem szegett szerződést. Mint írtuk, a belső jelentés szerint a szolgáltatásának üzemeltetése 504 ezer forintba került havonta, a szerződés határozatlan időre szólt. Az ellenőrök megállapították, hogy a a számlák egyikéhez sem csatoltak teljesítést igazoló dokumentumokat. Megjegyzik, ezek hiányában feltételezhetően nem valósult meg a szolgáltatási tevékenység, így a kifizetés jogossága megkérdőjelezhető. Versenyeztetés nem volt.

A cég szerint ellenben az, hogy a Naprakész elnevezésű internetes, online hírfigyelő szolgáltatásra irányuló szerződés keretében a cég által kibocsátott számlák mellé nem csatoltak úgynevezett teljesítési igazolást, nem jelenti azt, hogy a Montana Információtechnikai és Kommunikációs Zrt. nem teljesítette szolgáltatási kötelezettségét,  továbbá nem jelenti azt sem, hogy a részére teljesített kifizetés jogossága megkérdőjelezhető lenne. A Montana szerződéses kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett mindaddig, amíg a szerződéses viszony közte és a BKV között létezett, számlát csak a szerződéses kötelezettségek időarányos, tényleges teljesítése esetén bocsátott ki, áll a cég közleményében.

Továbbá a cég azt is közölte,  hogy a szóban lévő szerződésben foglaltak szerint Montana minden esetben határidőre és pontosan megküldte a BKV részére a hírfigyelés aktuális adatait online formában, amelyet ezen elektronikus levelek mentett változataival, továbbá postai tértivevénnyel igazolni is tud.

Az Accord Group is jelentkezett, álláspontjuk szerint a cég a HR-menedzser felkutatása és kiválasztása érdekében szabályos szerződést kötött a BKV-val, és az ebben a szerződésben meghatározott feladatait el is végezte. Azaz a HR-vezető személyére javaslatot tett, és a véleményük szerint minden szempontból alkalmas jelöltet be is mutatták a BKV akkori vezérigazgatójának. Az, hogy végül nem a jelölt lett az új HR-vezető, a BKV menedzsmentjének a döntésén múlott, amely szerint Szalainé Szilágyi Eleonóra maradt a humán igazgató. Az Accord szerint az alkalmas jelölt bemutatásával teljesítette a szerződést, így a megbízási díjra is jogosulttá vált.

A külföldi és magyar tulajdonban levő Accord Group Kft.-nek a jelentés szerint az volt a feladata, hogy 2007-ben megtalálja a százmilliós végkielégítéséről elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra humánigazgató utódját. A cég részére a BKV bruttó 8 129 827 forintot utalt át a fejvadászatért.

A vizsgálat megállapította, hogy a szerződést a BKV előnytelen feltételekkel kötötte. A cég tevékenysége alatt nem változott a humánpolitikai igazgató személye. A számlákhoz teljesítési igazolás, vagy dokumentáció nincs csatolva. Az ellenőrök szerint valószínűsíthető, hogy nem is volt munkavégzés. A vizsgálat lezárta után érkezett egy "Szándéknyilatkozat foglalkoztatásra" című irat, dátum vagy aláírások nélkül, és azt sem tudni, hogy az iratot ki készítette.