Ne dobja el lejárt BKV-bérletét!

2010.01.18. 12:18

Nagy a bizonytalanság azok között, akiknek a múlt heti sztrájk alatt járt le a BKV-bérlete: vegyenek-e újat, vagy megvárják míg a BKV vezetése által múlt héten belengetett esetleges néhány napos kedvezményt megkapják. Az Index megtudta, hogy a BKV kedden jelenti be: a bérleteseknek több nappal meghosszabbítják a szelvények érvényességét, viszont a kedvezmény a már lejárt bérletek esetében csak a most megvett új bérletekkel vehető majd igénybe.

Hosszú sorok alakultak ki több BKV-pénztárnál hétfő reggel, mert akiknek a múlt heti sztrájk alatt lejárt a bérlete, többen most vettek csak újat. Számos helyen azonban a múlt heti lejárt bérletet lóbálva mentek át az ellenőrök között a lázadóbb szellemű utasok. Sokan egyszerűen oldják meg a kérdést: jegyet vesznek addig, míg ki nem derül, mi lesz a kompenzációval.

Mint az Index megtudta, a BKV holnap szándékozik bejelenteni, milyen kompenzációt szánnak a bérletes utasoknak azért, mert nem adtak teljes értékű szolgáltatást a sztrájk ideje alatt. Várhatóan azok kapnak majd néhány nap hosszabbítást, akik megveszik az új bérletet, de nem dobják el a régit, így a kettőt be tudják majd mutatni, vagy pedig régi bérletük még érvenyes lesz a bejelentéskor is.

A bérletek jóváírásáról Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vetett fel először kérdéseket, majd Kocsis István, a BKV vezérigazgatója jelentette ki múlt hét csütörtökön, hogy megvizsgálják az ellentételezés lehetőségét.

Mint azt megírtuk, a sztrájk ideje alatt az ellenőrök jegyvizsgálók sem dolgoztak teljes erőbedobással, cikkünk felhívására (Vadásszon dolgozó BKV-ellenőrt) is csak néhány visszajelzés érkezett és mindössze egyetlen egy fotó. Az biztos, hogy hétfőtől már kérik a jegyeket-bérleteket az ellenőrök, de a bírságolást még mindig veszik nagyon szigorúan.

A VEKE szerint 6 nap jóváírás jár

A VEKE egyetért Szabó Máté ombudsmannal, álláspontjuk szerint az elmaradt szolgáltatás után kártérítés jár, ezért felszólítják a BKV-t, hogy a havi bérletek érvényességét az elmaradt szolgáltatás napjainak számával hosszabbítsák meg, az éves bérlettel rendelkezőknek pedig 2011-ben ezzel arányos kedvezményt biztosítsanak. Elmaradt szolgáltatásnak tekintik a sztrájk hat napján túl a sztrájk előtti munkalassítást is, valamint azon esetleges napokat, amíg a sztrájk után a Paraméterkönyv szerinti forgalmi rend helyreállítása maradéktalanul nem sikerül. Felszólítják a városvezetést is, hogy a fővárosi közgyűlés januári ülésére terjesszék be a februártól esedékes, értelmetlen és káros, további utasvesztést eredményező tarifaemelés visszavonását.