Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Ne dobja el lejárt BKV-bérletét!

2010.01.18. 12:18

Nagy a bizonytalanság azok között, akiknek a múlt heti sztrájk alatt járt le a BKV-bérlete: vegyenek-e újat, vagy megvárják míg a BKV vezetése által múlt héten belengetett esetleges néhány napos kedvezményt megkapják. Az Index megtudta, hogy a BKV kedden jelenti be: a bérleteseknek több nappal meghosszabbítják a szelvények érvényességét, viszont a kedvezmény a már lejárt bérletek esetében csak a most megvett új bérletekkel vehető majd igénybe.

Hosszú sorok alakultak ki több BKV-pénztárnál hétfő reggel, mert akiknek a múlt heti sztrájk alatt lejárt a bérlete, többen most vettek csak újat. Számos helyen azonban a múlt heti lejárt bérletet lóbálva mentek át az ellenőrök között a lázadóbb szellemű utasok. Sokan egyszerűen oldják meg a kérdést: jegyet vesznek addig, míg ki nem derül, mi lesz a kompenzációval.

Mint az Index megtudta, a BKV holnap szándékozik bejelenteni, milyen kompenzációt szánnak a bérletes utasoknak azért, mert nem adtak teljes értékű szolgáltatást a sztrájk ideje alatt. Várhatóan azok kapnak majd néhány nap hosszabbítást, akik megveszik az új bérletet, de nem dobják el a régit, így a kettőt be tudják majd mutatni, vagy pedig régi bérletük még érvenyes lesz a bejelentéskor is.

A bérletek jóváírásáról Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vetett fel először kérdéseket, majd Kocsis István, a BKV vezérigazgatója jelentette ki múlt hét csütörtökön, hogy megvizsgálják az ellentételezés lehetőségét.

Mint azt megírtuk, a sztrájk ideje alatt az ellenőrök jegyvizsgálók sem dolgoztak teljes erőbedobással, cikkünk felhívására (Vadásszon dolgozó BKV-ellenőrt) is csak néhány visszajelzés érkezett és mindössze egyetlen egy fotó. Az biztos, hogy hétfőtől már kérik a jegyeket-bérleteket az ellenőrök, de a bírságolást még mindig veszik nagyon szigorúan.

A VEKE szerint 6 nap jóváírás jár

A VEKE egyetért Szabó Máté ombudsmannal, álláspontjuk szerint az elmaradt szolgáltatás után kártérítés jár, ezért felszólítják a BKV-t, hogy a havi bérletek érvényességét az elmaradt szolgáltatás napjainak számával hosszabbítsák meg, az éves bérlettel rendelkezőknek pedig 2011-ben ezzel arányos kedvezményt biztosítsanak. Elmaradt szolgáltatásnak tekintik a sztrájk hat napján túl a sztrájk előtti munkalassítást is, valamint azon esetleges napokat, amíg a sztrájk után a Paraméterkönyv szerinti forgalmi rend helyreállítása maradéktalanul nem sikerül. Felszólítják a városvezetést is, hogy a fővárosi közgyűlés januári ülésére terjesszék be a februártól esedékes, értelmetlen és káros, további utasvesztést eredményező tarifaemelés visszavonását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?