Mesterházy előzetesben marad

2010.03.26. 12:29
Helybenhagyta M. Ernő városházi főtanácsadó előzetes letartóztatásának meghosszabbítását a Fővárosi Bíróság. Z. Tibort, a BKV csalással gyanúsított volt főosztályvezetőjét viszont szabadlábra helyezték. Z. vádlottársát, R. Miklós vezérigazgató-helyettest már korábban szabadon bocsátották, ő részletes vallomást tett, melynek részleteiről a sajtóban is beszámolt.

Továbbra is előzetes letartóztatásban marad M. Ernő, Demszky Gábor főpolgármester a BKV-ügyben visszaélésekkel meggyanúsított tanácsadója, döntött a Fővárosi Bíróság. Z. Tibort, a BKV volt főosztályvezetőjét viszont szabadlábra helyezték. Ernő a rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Letartóztatását három hónappal, június 5-ig hosszabbították meg.

Z. Tibor a különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Sz-né Sz. Eleonóra és társai ellen folyó büntetőügyben gyanúsított. A másodfokon eljáró bíróság szerint eysetében "az előzetes letartóztatás törvényi feltételei nem állnak fenn".

Z.-t R. Miklós egykori szóvivővel és vezérigazgató-helyettessel együtt vették őrizetbe. R. szintén szabadlábon védekezhet, részletes feltáró vallomást tett, melynek részleteiről a Népszabadságnak és a Magyar Nemzetnek adott interjújában is beszámolt. A BKV-t a szocialisták és az SZDSZ kifizetőhelyeként jellemezte.

Z.-t és R.-t januárban Horváth Éva, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének fiktív foglalkozásával is meggyanúsították. A nyomozók szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.