BKV-ügy: előállítottak egy ügyvédet

2010.05.04. 18:23 Módosítva: 2010.05.04. 20:09
Tizenhétre nőtt a BKV-ügyben szereplő gyanúsítottak száma, miután a rendőrök előállították H. Iván ügyvédet, a fénymásolóügy kulcsszereplőjét. Az ő közreműködésével tüntették el később a megbízást elnyerő Optimismo Kft.-t.

A rendőrség előállította H. Iván ügyvédet, aki a gyanú szerint közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásolók műszaki állapotfelmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlése szerint az ügyvédet bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt hallgatják ki a nyomozók.

A házkutatás során lefoglaltak több számítógépet, illetve papíralapú dokumentumot. H. Iván előállításával a BRFK összesítése szerint tizenhétre nőtt a BKV-ügyben szereplő gyanúsítottak száma.

A cégnél csak 1,1 millió maradt

A nyomozás eddigi adatai szerint H. Iván közbenjárt a BKV-val kötött szerződés megkötésében és a nyomásgyakorláshoz politikai kapcsolatait is felhasználta. Közreműködött abban is, hogy aláírják a hamis tartalmú teljesítés igazolásokat, aminek alapján a BKV kiutalt 19,2 millió forintot. A BKV ezt a megbízott kft-nek utalta, a cég akkori vezetője pedig a pénzt átadta egy cseh férfinak. A fénymásolók karbantartására szakosodott vállalkozás a pénzből mindössze 1,1 milliót tarthatott meg.

A cseh férfi H. Ivánnal együtt később részt vett a kft. eltüntetésében is. A BRFK szerint a fennmaradó 18,1 millió forint a BKV korábbi - a közleményben meg nem nevezett - vezérigazgatójának végkielégítését egészítette ki.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodában (HDL) tartottak házkutatást. Ez az iroda látta el Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes privát cégének a képviseletét.

A HDL a BKV-nak és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek is dolgozott, 2007 óta számos megbízást kapott fővárosi tulajdonú cégektől. Az Index februári cikkében gyűjtötte össze a HDL gyors fővárosi karrierje során kötött szerződéseit.

19 millióért nézték át a fénymásolókat

Az Optimismo Kft. ügyéről elsőként a Magyar Nemzet számolt be. A cég 2007-ben vizsgálta át a BKV fénymásolóit, néhány hónappal később száz euróért átíratták két vajdasági magyar nevére. A szerződést egy óbudai ügyvédi irodában írták alá.

A BKV tavaly szeptemberben tett feljelentést az Optimismo által elvégzett fénymásoló-felmérés ügyében ismeretlen tettes ellen. Az Optimismo Kft. által elvégzett felmérési tevékenységről belső vizsgálati anyag készült, ennek eredménye alapján vetődött fel a nagy kárt okozó bűncselekmény gyanúja.

Szalainé házi őrizetbe került

A Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezte az eddig előzetes letartóztatásban lévő Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját, közölte a Magyar Televízió Híradója. Úgy ítélték meg, hogy már nincs szükség az előzetes letartóztatás fenntartására.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette a hírt, hozzátette: az ügyész fellebbezett a döntés ellen.

Szalainé Szilágyi Eleonórát január 9-én helyezték előzetes letartóztatásba, miután a rendőrség január 6-án őrizetbe vette a BKV volt humánpolitikai igazgatóját, aki 86 millió forint végkielégítést kapott, majd tovább foglalkoztatták a cégnél havi 1,2 millió forintért.