Az LMP színeiben indul a fizikusok mumusa

2010.08.22. 15:20

Nevezték már a paraenergiák mesterének, a fizikatudomány állóvize felkavarójának Egely György mérnök-feltalálót, aki most az LMP színeiben indul Budakeszin a képviselőségért. Két ötletével kampányol: az etanol-adapterrel és az éjszakai feszültség-csökkentéssel. Korábbi találmánya, az Egely-kerék képes mérni egy komplett önkormányzati testület vitalitását.

Először lép politikai pályára?

Azért ezt nem nevezném politikai pályának. De, igen, először adom az arcomat egy politikai irányvonal mögé.

Érdekes, elég sok jelölt nem tartja politikai pályának a képviselőséget, polgármesterséget, holott azért ez, ha helyi szinten is, de politikai szerep.

Mert a politika besározódott. Az átlagember azt gondolja egy politikusról, hogy maximum 20 percig tud figyelni, általános iskolai felkészültsége és végzettsége van, és legfeljebb egy évre tud előre gondolkozni, holott az lenne a dolga, hogy hosszú távra gondolkozzon, a közpénzeket a lehető legjobb helyre tegye. Na most, ilyet azért nagyon ritkán láttunk az elmúlt 100-120 évben, úgyhogy a politikus és a csirkefogó szinonim fogalom most már.

Mi vitte rá, hogy most mégis az arcát adja az egyik pártnak?

Az én technikával és társadalommal kapcsolatos nézeteim ugyanazok és változatlanok rendszereken át. Az LMP az első párt, ami közvetlenül és nagyon hangsúlyozottan a fenntartható fejlődést tartja fontosnak a pártprogramban. Megértették legalábbis. Ugyanis eddig a politika mindig a pillanatnyi osztozkodásról szólt, és nem arról, hogy mi lesz 10 év múlva.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az ön neve közismert, korábban kutatásokat végzett parapszichológiai jelenségekkel kapcsolatban, megalkotta az Egely-kereket, ami az adott ember vitalitását méri, azután a zöld technológiák felé fordult. Most befejezi a kutatásait?

Ezeket sose lehet befejezni. Nemrég készítettünk egy széndioxid-bontó készüléket, a világon először, ami kicsi, könnyű és az autó kipufogójára téve a széndioxidot szétválasztja szénné és oxigénné. Ezzel az egész üvegház-hatás probléma megoldható lenne.

És hogy áll ez a találmány most? Szabadalmaztatják, forgalmazzák?

Maga a készülék készen van, bemutattuk itthon sokszor. A teljes közöny fogadta. Most külföldön keresünk befektetőt. De az LMP-t például érdekli. Pénzük sincsen, meg hatalmuk sincsen, de legalább ők felfogják ennek a jelentőségét.

A parajelenségektől elfordult?

A parajelenségek a fejlettebb élőlények idegrendszerével kapcsolatos dolgok. Ugyanannak az érmének a másik oldala. Hihetetlen sok olyan műszaki trükköt lehetett találni a természetben, ami a fenntartható fejlődéshez nagyon fontos. Ezeket ellesve tudnánk olyan ipart teremteni, ami a környezettel harmonizál, és nem vágja szét a természetet.

Ön szerint ki lehetne-e aknázni korábbi találmányait az önkormányzati politikában? Tudja-e mérni az Egely-kerék komplett képviselőtestületek vitalitását, életerejét?

Tudja. Volt is korábban egy ilyen nagyon furcsa kísérletünk az agykontrollosokkal. Ötszáz ember az előre megbeszélt irányba tudta forgatni a tőlük távolabb elhelyezett vitalitásmérőt. Piszkosul megpörgették. De hát persze - az ön szavaival élve -, a politikai pályafutásomnak nem az a fő célja, hogy a testületi üléseken az Egely-kereket pörgessem.

Milyen területeken tudná előrelendíteni Budakeszi ügyeit?

Két ötletem van. Az egyik a közvilágítás kérdése. Köztudott, hogy éjszaka, mivel nem tudják eladni az áramot az erőművek, felnövelik a feszültséget, és rásózzák mondjuk az önkormányzatra. Éjjel négykor ragyogóan világít a mi falunk is, holott a fene se járkál az utcákon. Na most ilyenkor a feszültséget le kellene szabályozni a nappali normál szint alá, nemhogy fölé és akkor a legatyásodott önkormányzatunk is kevesebbet fizetne érte.

És mi volna a másik?

A vezetésem alatt egy kis csapat kifejlesztette az úgynevezett etanoladaptert, aminek segítségével hazai nyersanyagból készülhet alkohol, és ezzel az alkohollal benzines autók mehetnének. Budakeszi minden este és minden reggel egy mozgó parkolópálya, araszolnak a kocsik, és ha nem fúj a szél, marha büdös.

Én úgy tudom, hogy a bioetanol nem egy új dolog.

Ó, hát Brazíliában 50 éve használják a svédek.

És akkor mi a találmányban az újdonság?

A mostani, számítógép-vezérelt autók nem szeretik az etanolt, a benzinre vannak belőve, de a mi adapterünkkel teljes mértékben használhatják.

Ön azt írta a weboldalán egy 2008-as bejegyzésben, hogy 2012-ben jön az apokalipszis. Hogy látja most ezt, érdemes-e arra a két évre belevágni?

Én az összeomlást nem úgy értem, mint a katasztrófafilmekben, hanem úgy, hogy emberek nagy tömegei jutnak nyomorúságba, néhány közszolgáltatás a teljes összeomlás szélére kerül, és nagy rendszerek, mint például a mezőgazdaság működése elkezd akadozni. Vagy itt van például az időjárás. Nem lehet a végtelenségig pumpálni a széndioxidot a légkörbe, mert az ilyen helyi instabilitásokat okoz. Nagyon hirtelen lezúdul egy csomó csapadék például. És ezt már most lehet látni.