Tarlós Istvánt szeretik a szúnyogok

2010.09.14. 19:57

Érdekes kampányeseményen jártunk, aminek az volt a célja, hogy eloszlassa a tévhitet, miszerint Tarlós István és Gerendai Károly rosszban lennének. A Sziget flórájának és faunájának helyreállítása nagyban zajlik, a rossz idő miatt idén kis késésben vannak. Általában szeptember vége felé szoktak végezni a visszafüvesítéssel és a talaj rendezésével. Idén a kertészeti helyreállítás körülbelül 13 millió, a takarítás és egyéb munkák még 10 millió forintjába fog kerülni a Sziget Kft.-nek – tudtuk meg.

Sziget after, galéria

Tarlós feszes kampányprogramja közepette szakított egy órát arra, hogy kilátogasson a Sziget-főnökkel és velünk a Hajógyári-szigetre, és tucatnyi szúnyoggal megcsípesse magát. Tarlóst nagyon szeretik szúnyogok, Gerendai még a füléről is lepöccintett egyet. A két férfit valójában már annyiszor láthattuk közös fotón együtt mosolyogni, hogy eszünkbe se jutna, hogy nincsenek jóban, ha nem mondják (lásd kis összeállításunkat a galériában).

Gerendai Károly és Tarlós István

Tarlós 1990 és 2006 között volt Óbuda-Békásmegyer polgármestere, az első Szigetet 1993-ban szervezték, kétségtelen, hogy voltak vitáik. Kapcsolatuk azonban még hosszabb időre nyúlik vissza: a 62 éves Tarlós István 36 éve ismeri a 40 éves Gerendai Károlyt. “A Karcsit kicsi kora óta ismerem, apukájával 25-30 évig egy helyen dolgoztam” – mesélte Tarlós a szigeten sétálva. “Fejből nyomja a hatvanas évek zenéit, a hetvenes évek még megy neki, de a nyolcvanas évek már nem annyira érdeklik” – jellemezte Gerendai Károly Tarlós zenei ízlését, és még sokat tudott volna róla mondani.

Mint kiderült, Tarlós megannyi marhaságot olvasott már a kettőjük viszonyáról a sajtóban, amik köszönő viszonyban sem voltak a valósággal. Megkértem, hogy jellemezze ő a kapcsolatukat, de kérdésemre csavaros, összetett kérdéssorozattal válaszolt. Ebből úgy éreztem, mintha általam próbálna üzenni valamelyik liberális újságírónak, aki megsértette az érzéseit. Nemrég valóban olvastam, hogy egy interjúkötet jelent meg vele, amiben arról is mesélt, hogy egyes hírforrások "sarkos, ókonzervatív, betokosodott vén páviánnak" titulálták amiatt, hogy bizonyos intézkedéseket tett a Sziget ellen annak idején, de hogy ki volt az, nem árulta el.

Sziget 2010

Tarlós idén nem volt a Szigeten, ezért a gátra vezető úton megbeszélték nagy vonalakban az idei fesztivált: egy halott (vízbe fulladt), kicsivel kevesebb látogató, mint tavaly, és feloszlott a Kispál és a Borz, ami egy együttes volt. A nagyszínpad nézőterének helyét épp traktorral szántották. “Ezt mindig ők állítják helyre!” – kiáltott fel Tarlós István, büszkén mutatva a terület felén már zöldellő fűre.

A slankosító hatású, függőlegesen csíkos inget viselő Gerendai hosszan ecsetelte, hogy a fesztiválnak mennyit köszönhet az egykor elhanyagolt terület: elektromos hálózatot építettek ki, tisztítják a csatornákat, gátat építettek, közvilágítást szereltek. Legnagyobb vágyuk, hogy legyen állandó WC is, ami egyelőre nincs, és újabban a bejárathoz kaput szeretnének felszerelni, mert csomó hajléktalan beköltözött már.

Ígéret

“A Sziget élvezi a támogatásomat, a jövőben is meg fogják kapni, amit eddig megkaptak” – jelentette ki a fideszes főpolgármester-jelölt. Gerendai elmesélte, hogy a területet a kezdetektől ingyen használó Sziget fesztivál nagy erkölcsi támogatással indult a városvezetés részéről, ami az utóbbi években lanyhulni kezdett, és ez odáig fajult, hogy idén majdnem fizetniük kellett a terület bérléséért. “Remélem, a jövőben nem kell majd fizetni, hiszen ez egy nemzetközi fesztivál, Budapestnek fontos” – mondta Gerendai.

“Még ki kell várni a következő vezetést, de utána szeretnénk kezdeményezni, hogy építsünk itt ki megfelelő, állandó infrastruktúrát” - magyarázta még. “Ilyen eladósodott városban nem ez az elsődleges feladat, de a Sziget tőlem olyan mértékű támogatást fog kapni, ami előre viszi az ügyüket” – válaszolta erre Tarlós. Hát ez a kérdés is megoldódik, ha őt választják meg Budapest polgármesterének, nagyszerű dolog ez.