Átépítik a kelenföldi-battai elővárosi vasutat

2010.10.21. 16:47

Elkészült a százhalombattai elővárosi vasútvonal korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmánya és az engedélyezési tervdokumentáció. A beruházás előkészítése várhatóan 2012 végére zárul le. A gyorsabb, korszerűbb vonalon 30 százalékkal nőhet az utasforgalom.

A Budapest-Kelenföld és Százhalombatta közötti szakaszon tervezett beruházás több mint 980 millió forintba kerül, aminek 85 százalékát az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15 százalékát költségvetési forrásból finanszírozzák. A korszerűsítés után 30 százalékkal több utast várnak a vonalon.

A beruházás során a tervek szerint 25 kilométer hosszban átépül a kétvágányú pálya és a villamos felsővezeték-rendszer, továbbá új elektronikus biztosítóberendezés létesül. Az állomásokon új gyalogos-aluljárókon lehet majd megközelíteni a peronokat. Az állomási épületeket korszerűsítik, Budafok-Háros állomáson új felvételi épület épül. Az átadás után jelentősen csökkenhet a menetidő.

Korszerűsítik az állomások, megállóhelyek személyszállítási infrastruktúráját is. Megújítják a peronokat, a térvilágítást, korszerűsítik az utasok tájékoztatását, valamint P+R parkolókat, kerékpártárolókat építenek ki.