Tarlós akarja kinevezni az igazgatókat

2010.10.22. 14:20

A jövőben Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester dönthet a fővárosi fenntartású intézmények vezetőinek kinevezéséről, valamint a megbízások visszavonásáról, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadja a főpolgármester ezzel kapcsolatos előterjesztését.

Az előterjesztés értelmében megváltoztatnák az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletet. A változtatás értelmében Tarlós István hatáskörébe kerülnének az úgynevezett személyi kérdések.

Az előterjesztő főpolgármester indoklásában emlékeztet arra: a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a Fővárosi Közgyűlés rendeletével átruházhatja bizottságára, a főpolgármesterre az intézményvezetők kiválasztását, kinevezését, megbízását.

"Ezen jogszabályi felhatalmazás alapján javasolom, hogy egyes fővárosi önkormányzati intézmények, így a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Fővárosi Közterület-felügyelet és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő egyes gazdasági társaságok vonatkozásában az úgynevezett személyi kérdésekkel (vezetők kinevezése, díjazása, vezetői megbízás visszavonása) kapcsolatos hatáskör kerüljön átruházásra a főpolgármesterre" - olvasható Tarlós István előterjesztésében.

A döntés mások mellett a Fővárosi Közterület-felügyelet, a BKV, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Gázművek, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Főtáv, a Fővárosi Vízművek, Budapest Gyógyfürdői, a Temetkezési részvénytársaság, a Vidámpark, a Fővárosi Ingatlankezelő, a Főkert, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., a csepeli szennyvíztisztító beruházást előkészítő Enviroduna Kft., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft, a Parking Kft. és a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőinek kinevezését és a cégekkel kapcsolatos személyi kérdéseket érintené.