Tarlós tanácsadói lassítanák a Zeppelin-beruházást

2010.12.29. 09:26 Módosítva: 2010.12.29. 11:26

Bár Csipak Péter rohamtempóban intézné a Belvárosba tervezett, Zeppelin-hotelként ismert plázájának építését, a főpolgármester tanácsadói a projekt lassítása mellett foglaltak állást. Tarlós István városrendezési tanácsadói december 17-i levelükben új építésügyi eljárás lefolytatását javasolják, az alapján, hogy az eredeti eljárást még az öt ház lebontásával járó projektre írták ki.

Ahogy arról beszámoltunk, a vállalkozó számára a kért öt helyett csak három ház bontását tették lehetővé. A másodfokú elvi építési engedélyben 30 méterre csökkentették az épület maximális magasságát. A beruházáshoz mindig nagy megértéssel közeledő ötödik kerület azonban nem várta el, hogy a vállalkozónak újra veszkődnie kelljen a megváltozott tervek elbíráltatásával.

Új bírálatot akarnak

Csipak Péter szállodát, boltokat és irodákat tartalmazó projektjének megkérdőjelezését jelenti, hogy Tarlós tanácsadói a bontási engedély visszatartását javasolják addig, míg a vállalkozó be nem mutatja ingatlanjának terveit, és azokat el nem bírálja a tervtanács. Sőt, a Finta József, Ráday Mihály, Zoboki Gábor és Kerekes György által jegyzett dokumentum szerint a tervet nyilvánosságra is kellene hozni.

Mindez annak ismeretében értékelendő határozott véleménynek, hogy nem csak hogy nem ismert, pontosan mit építtetne Csipak a Bécsi utca 6., 8. és 10. számú házak helyére, de a tervek felmutatását Rogán Antal hivatala nem is várta el. Az önkormányzat októberben például rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol Csipak Péter 99 évre közterülethasználati jogot kapott a tervezett ingatlanja körüli területekre, ahol például autólejárókat alakíthat ki. Mindezt úgy, hogy az önkormányzat nem tudta, milyen lesz az az épület, aminek garázsába beállnak majd az autók.

A vállalkozó a jelekből ítélve nem is kívánja nyilvánosságra hozni terveit, és nem tartja szükségesnek a tervtanácsi vélemények figyelembevételét. A tervtanácsi javaslatok elfogadása egyébként nem kötelező.

Mielőbb bontana

Tarlós tanácsadói javaslatuk végén teljes terjedelmében idézik az Icomos (Műemlékek és műemléki együttesek nemzetközi tanácsa) szakvéleményét, amely a beruházást "a világörökségi helyszínbe való nagyon negatív beavatkozásnak tartja", és a projekt egészét elutasítja.

Mindeközben Csipak Péter arra tesz kísérleteket, hogy a beruházását ne legyen értelme leállítani. December elején beadta a három házra vonatkozó bontási kérelmét az önkormányzathoz.

A Népszabadság szerdai cikke a 99 évre Csipak Péter cégének átadott közterület-használati jogról azt írja: az alépítmények, azaz a mélygarázs építésére alkalmas döntést úgy hozta meg a közgyűlés, hogy sem kiviteli tervek, sem jogerős elvi és végleges építési engedélyek, vagy részletes műszaki paraméterek nem álltak a rendelkezésükre.

Garázs a közterületen, bevétel a vállalkozónál

A Népszabadság szerdai cikke a 99 évre Csipak Péter cégének átadott közterület-használati jogról azt írja: az alépítmények, azaz a mélygarázs építésére alkalmas döntést úgy hozta meg a közgyűlés, hogy sem kiviteli tervek, sem jogerős elvi és végleges építési engedélyek, vagy részletes műszaki paraméterek nem álltak a rendelkezésükre.

A köztulajdonú alépítményrészt a beruházó 99 évre viszszabérelné, üzemeltetné, és akár a tulajdonjogát is megszerezhetné. Bár a szerződés rendelkezik az önkormányzati tulajdonjog folytonosságáról, ám több pontja is előrevetíti az esetleges vagyonvesztést.

Az ingatlanfejlesztőt segíti, hogy az önkormányzati tulajdonrészen végrehajtott fejlesztések ára teljes egészében, egy esetben pedig 50 százalékban leírható. A szerződéstervezetben nincs szó arról sem, hogy az önkormányzati területen épült garázsok parkolási bevételeiből az ötödik kerület részesedni akarna.