16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Nem örülnek a Moszkva tér átnevezésének

2011.04.28. 16:51 Módosítva: 2011.04.28. 18:40

Az orosz külügyminisztérium értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy döntés született a budapesti Moszkva tér átkereszteléséről – közölte Alekszej Szazonov, a minisztérium helyettes szóvivője. A Főpolgármesteri Hivatal válaszul azt közölte: nem a szélsőjobboldali Jobbik kezdeményezte az átnevezést, hanem a civilek. Budapesten még ebben az évben egy másik közterületet neveznek el Moszkváról.

Szazonov szerint "legalábbis értetlenséget" vált ki egy ilyen döntés akkor, amikor a magyar-orosz kapcsolatokat egészében véve a fejlődés jellemzi. A helyettes szóvivő úgy fogalmazott, hogy az orosz fél nem látott és nem lát a Moszkva tér elnevezésben ideológiai töltetet, az inkább más államok baráti érdeklődését testesíti meg Oroszország és Moszkva iránt.

A RIA Novosztyi hírügynökség utalt rá, hogy a Moszkva tér a magyar főváros egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja, 1951-ben nevezték el Moszkva térnek. Ezt megelőzően Széll Kálmán néhai miniszterelnök nevét viselte. A Jobbik nevű szélsőjobboldali párt tavaly ősszel kezdeményezte a parlamentben, hogy a tér kapja vissza korábbi nevét - írta a hírügynökség.

A Fővárosi Közgyűlés nem egy szélsőjobboldali párt kezdeményezésére nevezte vissza a Moszkva teret Széll Kálmán térré, hanem az ott lakók, civil szervezetek kérését teljesítette - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön. A főváros bejelentette azt is: még ebben az évben Budapesten egy másik közterületet Moszkváról fognak elnevezni.

Szerdán huszonhat közterület átnevezéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés, köztük arról is, hogy a Moszkva térnek visszaadják korábbi nevét. A teret 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek, az egykori pénzügyminiszterről és miniszterelnökről.

A II. világháború után egy rövid ideig a lipótvárosi Balaton utcát nevezték el Moszkváról , de később a politika úgy döntött: egy olyan hatalmas jelentőségű városhoz, mint a Szovjetunió fővárosa, nem illik egy ilyen kis utca. Ezután lett 1951-től az egykori Széll Kálmán térből Moszkva tér.  • Hírek
  • Hírek