Tarlós hatósági eljárások ellenére védte a Zöld Pardont és a Riót

2011.06.03. 13:58

Tarlós István főpolgármester az utóbbi hetekben többször is védelmébe vette a XI. kerületben Petőfi híd budai hídfőjénél működő Zöld Pardont, miután a kerület bejelentette, hogy csak az idei szezon végéig engedélyezi a működését, és októberben le kell bontani a Cafe del Rióval együtt. A két szórakozóhely ellen évek óta építéshatósági eljárás folyik engedély nélküli építkezések miatt. Egy múlt heti helyszíni szemlén kiderült, hogy a Rio a jogerős bontási határozatnak sem tett eleget.

Az újbudai önkormányzat hosszú hezitálás után áprilisban egy utolsó szezonra adott ideiglenes engedélyt a Goldmann György téren működő közismert szórakozóhelyeknek, a Zöld Pardonnak és a Cafe del Riónak. Az Index később megírta, hogy a kerület Országzászlót állít majd a Petőfi híd budai hídfőjéhez a Zöld Pardon helyére.

DMOHA20110520029

A nagy tömegeket vonzó, de a környékbeli lakók körében rendszeresen tiltakozást kiváltó szabadtéri szórakozóhely bezárásának híre ekkor több politikus figyelmét is felkeltette.

Deutsch Tamás külön posztot írt a „fasza kis szórakozóhelyről”, amit ha összevetnének a West Balkánnal, "minden politikusnak a seggét kéne a földhöz vernie megelégedettségében". Az újbudai önkormányzati képviselők ehelyett csicskáztatják a ZP-t, „mintha nem is lenne jobb és/vagy fontosabb dolguk”.

Deutsch mellett Tarlós István főpolgármester is védelmébe vette a szórakozóhelyet, apolitikusnak minősítve a döntést. Tarlós megszólalása azért is meglepő, mert óbudai polgármestersége idején a helyi lakók érdekeire hivatkozva számtalanszor támadta az amúgy évente csak egy hétig működő Sziget-fesztivált.

Tarlóst a hírek szerint még a XI. kerületi polgármester, Hoffmann Tamás sem tudta meggyőzni a bezárás indokolhatóságáról.

A főpolgármester kitartott véleménye mellett, jóllehet a két szórakozóhely ellen évek óta építéshatósági vizsgálat folyik. Az 2008-ban indult eljárás lefolytatására a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal a XI. kerület érintettsége miatt Budapest XXI. kerületének (Csepel) önkormányzatát jelölte ki.

D MTZ20110423012

Az Index információi szerint a csepeli építéshatóság le is folytatta a vizsgálatot a szórakozóhelyek ügyében, és mindkét esetben megállapította, hogy az eredeti engedélyekhez képest „túlépítették” a területet, azaz engedély nélküli bővítéseket végeztek.

A csepeli építésügyi hatóság által a fennmaradási engedélyezési eljárásban hozott határozat, melyben a hatóság a fennmaradási engedély kérelmeket elutasította, a Rio esetében már jogerőre is emelkedett, a ZP ügye még másodfokon van.

Kérdésünkre a csepeli önkormányzatban elmondták, hogy a jogerős határozat végrehajtását a héten a helyszínen ellenőrizték, ahol kiderült, hogy a Rio eddig semmit sem teljesített visszabontási kötelezettségeiből. Az önkormányzat ezért eljárási bírságot róhat ki a szórakozóhely üzemeltetőjére.