János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós hatósági eljárások ellenére védte a Zöld Pardont és a Riót

2011.06.03. 13:58

Tarlós István főpolgármester az utóbbi hetekben többször is védelmébe vette a XI. kerületben Petőfi híd budai hídfőjénél működő Zöld Pardont, miután a kerület bejelentette, hogy csak az idei szezon végéig engedélyezi a működését, és októberben le kell bontani a Cafe del Rióval együtt. A két szórakozóhely ellen évek óta építéshatósági eljárás folyik engedély nélküli építkezések miatt. Egy múlt heti helyszíni szemlén kiderült, hogy a Rio a jogerős bontási határozatnak sem tett eleget.

Az újbudai önkormányzat hosszú hezitálás után áprilisban egy utolsó szezonra adott ideiglenes engedélyt a Goldmann György téren működő közismert szórakozóhelyeknek, a Zöld Pardonnak és a Cafe del Riónak. Az Index később megírta, hogy a kerület Országzászlót állít majd a Petőfi híd budai hídfőjéhez a Zöld Pardon helyére.

DMOHA20110520029

A nagy tömegeket vonzó, de a környékbeli lakók körében rendszeresen tiltakozást kiváltó szabadtéri szórakozóhely bezárásának híre ekkor több politikus figyelmét is felkeltette.

Deutsch Tamás külön posztot írt a „fasza kis szórakozóhelyről”, amit ha összevetnének a West Balkánnal, "minden politikusnak a seggét kéne a földhöz vernie megelégedettségében". Az újbudai önkormányzati képviselők ehelyett csicskáztatják a ZP-t, „mintha nem is lenne jobb és/vagy fontosabb dolguk”.

Deutsch mellett Tarlós István főpolgármester is védelmébe vette a szórakozóhelyet, apolitikusnak minősítve a döntést. Tarlós megszólalása azért is meglepő, mert óbudai polgármestersége idején a helyi lakók érdekeire hivatkozva számtalanszor támadta az amúgy évente csak egy hétig működő Sziget-fesztivált.

Tarlóst a hírek szerint még a XI. kerületi polgármester, Hoffmann Tamás sem tudta meggyőzni a bezárás indokolhatóságáról.

A főpolgármester kitartott véleménye mellett, jóllehet a két szórakozóhely ellen évek óta építéshatósági vizsgálat folyik. Az 2008-ban indult eljárás lefolytatására a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal a XI. kerület érintettsége miatt Budapest XXI. kerületének (Csepel) önkormányzatát jelölte ki.

D MTZ20110423012

Az Index információi szerint a csepeli építéshatóság le is folytatta a vizsgálatot a szórakozóhelyek ügyében, és mindkét esetben megállapította, hogy az eredeti engedélyekhez képest „túlépítették” a területet, azaz engedély nélküli bővítéseket végeztek.

A csepeli építésügyi hatóság által a fennmaradási engedélyezési eljárásban hozott határozat, melyben a hatóság a fennmaradási engedély kérelmeket elutasította, a Rio esetében már jogerőre is emelkedett, a ZP ügye még másodfokon van.

Kérdésünkre a csepeli önkormányzatban elmondták, hogy a jogerős határozat végrehajtását a héten a helyszínen ellenőrizték, ahol kiderült, hogy a Rio eddig semmit sem teljesített visszabontási kötelezettségeiből. Az önkormányzat ezért eljárási bírságot róhat ki a szórakozóhely üzemeltetőjére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!