BÖSZ: Tarlóst nem éri inzultus

2011.09.15. 15:29

Régen fordult elő az MTI történetében, hogy egy hírt egymás után háromszor is módosítani kellett, de a szerda esti BÖSZ-ülésről szóló nyilatkozattal ez most megtörtént. Bár az érintettek általában bagatellizálják az önkormányzati reform Budapestre vonatkozó része miatti főváros-kerületek konfliktust, a fenti eset mutatja, hogy igen kényes politikai kérdésről van szó.

Ártatlan dolog, egyszerű technikai hiba, így jellemezte lapunknak Ríz Levente, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) vezetőségi tagja, XVII. kerületi polgármester a szerda esti malőrt. Egy javított mondat benne maradt a hírben, ez okozta a problémát, tette hozzá.

A Ríz Leventétől idézett mondat így szólt: a BÖSZ által megtárgyalt reformkoncepció szerint "a listán megválasztott képviselők közül választaná az Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert". Annak fényében, hogy nemrég Tarlós István kijelentette, hogy ilyen módon nem kíván 2014-től főpolgármester lenni, ez minimum érdekesnek tűnt. Volt lap, ami egyenesen Tarlósnak szóló kegyelemdöfésként írta le a lépést.

Eltelt néhány óra, és a hír este 10 órai, 3. módosított változatában már az állt: "Nem dőlt még el a főpolgármester választásának módja sem, erről  várhatóan a választási törvény fog rendelkezni, hogy továbbra is közvetlenül vagy a listán megválasztott képviselők közül választaná a Fővárosi Közgyűlés a főpolgármestert."

Rogán Antal V. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester beszélget a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének közgyűlése előtt
Rogán Antal V. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester beszélget a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének közgyűlése előtt
Fotó: Kollányi Péter

Most akkor javasolják, vagy sem a koncepcióban a közvetett főpolgármester-választást? - szegeztük a kérdést Ríz Leventének. A polgármester szerint a koncepció alternatívákat tartalmaz, benne van a közvetett (a polgármesterek választanak főpolgármestert) és a közvetlen (a fővárosi lakosok választanak főpolgármestert) módozat is. Leszögezte: nincs jobban vagy kevésbé szeretett változat.

Ríz nem is érti, miért ez a részlet kap figyelmet, a koncepció nem Tarlós Istvánról szól, nem ellene irányul. A polgármester szerint ha a kérdés majd eldől, akkor a ciklus végén Tarlós István is ráér végiggondolni a történteket, és meglátja, hogy nem éri inzultus. A koncepció mostanában landol a Belügyminisztérium megfelelő asztalán, várva, hogy javaslatait részben vagy egészben beledolgozzák az önkormányzati reformról szóló törvénymódosításba.

A koncepciót egyébként hiába kértük Ríz Leventétől, nem adta ki. Beszélt viszont arról, hogy jelenleg nem az a fő kérdés, hogy hogyan válasszanak főpolgármestert, hanem hogy hogyan válasszák szét a fővárosi és kerületi hatásköröket úgy, hogy a főváros hatékonyabban működjön. Példaként említette a közutakat, ahol sok problémát okoz, hogy egy-egy adott útnak két gazdája van: tulajdonos a főváros, fenntartó a kerület, vagy fordítva.

Ríz Levente szerint a főváros hatáskörét sok esetben kiterjesztenék. Megerősítenék a jogait az építési szabályozásban, a közösségi közlekedésben, a környezetvédelemben. Más esetekben a kerületek jogai erősödnének. Ilyen például a parkolás, ahol a (százmilliós bevétellel járó) üzemeltetést, a jelenlegi folyamatoknak megfelelően a kerületek kapnák, az övezeteket viszont a főváros jelölné ki. Azaz az önkormányzati törvény módosításakor ezeket a részleteket szabályoznák, a választási kérdések jövő tavasszal, a választási törvény módosításával jöhetnek.

Megkérdeztük a főpolgármesteri hivatalt is az ügyben, ám azt a választ kaptuk, hogy Tarlós István egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Az elmúlt napokban több olyan hír jelent meg a lapokban, ami a múlt heti hajdúszoboszlói frakcióülésen bemutatott BÖSZ-koncepció és a polgármesterek térnyeréséről szólt, "szegény Tarlós István, neki annyi" felütéssel. Azt egy bennfentes sem tagadja, hogy Tarlós és a kerületi polgármesterek között egyre élesebb konfliktus van, ami a koncepcióban csúcsosodott ki. A történtek azonban azt mutatják, hogy a meccs még nincs lejátszva.

WTF is BÖSZ?

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége idén júliusban alakult meg mind a 23 kerület részvételével. Az önkormányzati összefogást a szövetség alapszabályában azzal indokolták, hogy "az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest".