Tarlós: Főnixszerű mutatványt vittünk végbe az Alstommal

2011.11.14. 14:41

Tarlós István főpolgármester szerint a jövő év végére a 2-es metró vonalán Alstom-szerelvények futnak majd. A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH)  pénteken megadta a magyar jogszabályok alóli mentességet az Alstom-szerelvények fékrendszerére és a vezetőfülke magasságára.

Tarlós azt mondta, hogy ezzel egy teljesen kilátástalannak vélt helyzetet oldottak meg. Véleménye szerint a derogáció megadásával semmi akadálya nincs annak, hogy a francia gyártó megkapja a végleges típusengedélyt is. Hangsúlyozta, hogy a 2010 őszi állapotokhoz képest "főnixszerű" mutatványt vittek véghez az Alstommal együtt: módosították, majd újra életbe léptették a szerződést, és kiiktatták belőle azokat a pontokat, amelyek jogi szempontból elfogadhatatlanok voltak.

Kérdésre válaszolva közölte, az Alstom azt ígérte, hogy a műszaki lehetőségekhez képest a legkorábban elkezdi leszállítani a szerelvényeket.

Az Alstom Transport a derogáció megadására úgy reagált: kedvezőnek ítélik az NKH döntését, és folytatják a típusengedélyeztetési eljárást az aláírt megállapodásban rögzített ütemezésnek megfelelően, a BKV és az NKH szakembereivel együttműködve.

Az Alstom augusztus 17-én juttatta el két kérelmét (típusengedély és derogációs kérelem a fékrendszerrel kapcsolatban) az NKH-hoz, miután megállapodott a fővárossal a régi szerződés módosításokkal elfogadott újbóli érvénybe léptetéséről. Ennek értelmében az Alstomnak a szerződés újbóli életbelépésétől (augusztus 15.) számított 300 napon belül meg kell szereznie a végleges típusengedélyt a 2-es metróvonal szerelvényeire, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.

A gyártó augusztus közepén jelezte, hogy módosítottak a korábban kifogásolt fékrendszeren. Bizonyos részei viszont továbbra is eltérnek a magyar szabályoktól, az Alstom ezért nyújtotta be derogációs kérelmét.