Tarlós: Egy frászt mondok le a BKV miatt!

2012.02.13. 15:43

Jövő hétre leteszik a BKV új távlati finanszírozási koncepcióját a kormány asztalára, a napokban várhatóan Bolla Tibor eddigi gazdasági igazgatót nevezik ki a BKV élére, és készek még több pénzt kiizzadni a működéshez, mondta a főpolgármester. De ha március végéig nem rendezik a BKV adósságát, a villamosok a remízben maradnak, tette hozzá. A kérdésre, lemond-e, a válasza röviden: Egy frászt!

A főváros ki tudja izzadni azt a pénzt, amire a kormány szerint még szükség van a BKV finanszírozásához, de a város összes többi közszolgáltatása sérülni fog, jelentette ki Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. A jövő hétre az új távlati koncepciót is leteszik a kormány asztalára.

Tarlós szerint a legveszélyesebb kérdés azonban a BKV adósságának a rendezése, ha ebben elmarad az állami segítség, tényleg közel a nap, hogy a villamosok a remízben maradnak. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogyan egyeznek meg a kormánnyal az ez évi, vagy a jövőbeni finanszírozás kérdésében, ha márciusig nem lesz adósságrendezés, a BKV csődbe mehet.

A főpolgármester szerint kommunikációs zavarkeltés folyik a BKV körül. Reméli, vége szakad egyszer annak a hazai tendenciának, hogy a főváros lényegében azt szenvedi el itthon, mint az ország nemzetközi téren. A vidék rendkívül pontatlan és hiányos információk alapján, indulatból támadja ma Budapestet, jelentette ki.

A bírálók között megemlítette Lázár Jánost, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét, Rogán Antal kerületi polgármestert, parlamenti és fővárosi fideszes képviselőt, és a BKV szakszervezeteinek vezetőit. Tarlós elmondása szerint sokszor nem érti, mi áll a bírálatok hátterében, de szívesen leül mindenkivel tárgyalni, hogy megvilágítsa a BKV helyzetét.

A támadásokról szólva megemlítette, hogy "egy liberális hetilap agresszívan orientáló kérdést tett fel neki" a minap, miszerint fontolgatja-e a lemondását, ha a BKV összeomlik? Erre az a válasza, hogy egy frászt fog ő lemondani. Hozzátette: nem is hajlandó belerángatni magát ilyen kérdésekbe.

A BKV vezérigazgatójának pénteki lemondásával kapcsolatban Tarlós árnyalni próbálta a képet: elmondta, hogy a távozás okaként emlegetett kifizetett prémium nem jutalom volt, nem ajándékféleség, hanem többletfeladatokhoz kötődő pénz. Ezért a prémiumért a túlnyomó többség kifejezetten megdolgozott, a kifizetése nem volt jogszerűtlen. Összesen 7500-an kaptak pénzt a BKV dolgozói közül, akik sikerrel perelhették volna a céget, ha nem fizetik ki nekik ezt az összeget.

A főpolgármester azt is közölte, hogy várhatóan Bolla Tibort, a BKV eddigi gazdasági igazgatóját bízza meg átmenetileg a cég vezetésével, amíg nem lesz új igazgató. Elmondása szerint Bolla Tibort az ügyészség is vizsgálta a Hagyó-ügyben és tisztának találta. (Bolla Tibort azzal gyanúsították korábban, hogy segédkezet nyújtott Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes szóvivőjének, Horváth Évának a fiktív foglalkoztatásához.)

A felvetésre, hogy a teljes vezetést le kellene váltani a BKV-nál, Tarlós azt válaszolta: nem teheti meg, hogy egy olyan vadonatúj embert nevez ki, aki azt se tudja, hol a női vécé, mert a szakszervezetek és a középvezetés hetek alatt megeszik.

A barikad.hu újságírónőjének a kérdésére, miszerint van-e annak esélye, hogy az állam átveszi a BKV-t, Tarlós elmondta, hogy ezért a kérdésért legszívesebben két puszit adna, ugyanis ha az állam ezt megtenné, a főváros lenne a legboldogabb.

Szó esett arról is, hogy a főpolgármester kedden találkozik a kerületek és az agglomerációs települések vezetőivel a BKV-val kapcsolatban. Tarlós azonban közölte: nem vár sokat a megbeszéléstől, mert nem életszerű, hogy bármelyik önkormányzat adjon egy fillért is a BKV-nak.