Focizva tüntetnek a BKV-sok a Parlamentnél

2012.02.22. 11:33

Vonuló demonstrációra készül szerda délután két nagy BKV-s szakszervezet, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége (KEKSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ).

A tüntetők délután kettőkor három irányból - a Boráros térről, a Keleti és a Nyugati pályaudvar elől - indulnak, hogy három órakor a Blaha Lujza téren találkozzanak. Onnan a Városházához mennek, ott négykor átadnak egy petíciót Tarlós István főpolgármesternek, aztán tovább vonulnak a Kossuth térre, hogy öt órakor ott is átadják petíciójukat Orbán Viktor miniszterelnöknek. A szervezők a tervek szerint a Kossuth téren "spontán" futball mérkőzést játszanak le. A demonstráció jelszava: "Kell egy csapat!"

A február 7-i Akácfa utcai tüntetés
A február 7-i Akácfa utcai tüntetés
Fotó: iBarakonyi

A BKV-s szakszervezetek legutóbb február 7-én tartottak nagyszabású, több ezres tüntetést a BKV Akácfa utcai épülete előtt. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy a kollektív szerződés megváltoztatásával elveszítették a pótlékaikat, családjaik utazási kedvezményét, akár 40- 50 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza. Akkor a BKV vezetőségének adtak át petíciót, melyben követelték a kollektív szerződésben megszerzett eddigi jogaik érvényben maradását, azt, hogy a március elején lejáró szerződés hatályát július elsejéig hosszabbítsák meg, és a BKV tartsa be a szakszervezetekkel kötött megállapodásait. A petícióban benne volt az is, hogy vonják vissza a munkakörülményeket negatívan befolyásoló intézkedéseket, a BKV vezetése tegyen intézkedéseket a hátralékok és adósságok rendezésére, és dolgozzák ki a rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási tervet.

A tüntetés után azonban a BKV igazgatósági elnöke, Várszegi Gyula azt válaszolta: ő az utcán nem tud szakmai vitát folytatni. Nemes Gábor, a KEKSZ elnöke már akkor megígérte, hogy ha nem folytatódnak megfelelő ütemben az új kollektív szerződés tárgyalásai, újabb demonstrációt tartanak. Sőt, azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem változik a helyzet, márciusban sztrájkolni fognak.

A LIGA Szakszervezetek szerdán közleményben jelezte, hogy támogatja a BKV munkavállalóinak demonstrációját.