Vitézyt dudákkal fogadták a BKV-s tüntetők

2012.02.22. 15:01 Módosítva: 2012.02.22. 17:20
A városháza és a Parlament előtt is tüntettek a BKV-s dolgozók szerdán, a politikusoktól követelve cégük sorsának rendezését. Petíciót küldtek Tarlós Istvánnak és Orbán Viktornak, márciusra pedig sztrájkot ígértek, ha nem érzik, hogy a BKV ügye jobbra fordulhat.

Elkezdődött a két nagy BKV-s szakszervezet vonuló demonstrációja Budapesten. A néhány száz tüntető délután kettőkor indult el három irányból: a Boráros térről, a Keleti és a Nyugati pályaudvar elől. A három csoport a Blaha Lujza téren találkozott, ahol egy színpadot állítottak fel. Két feliratot helyeztek el rajta: "A BKV Budapest gyöngye" és "Kell egy csapat". Ez utóbbi a tüntetés szlogenje.

A szervezők felolvasták a követeléseiket: érdemi döntést szeretnének a társaság finanszírozásáról, vegyék figyelembe a dolgozók javaslatait, nem csökkenhetnek a nettó jövedelmek, készítsék el a közösségi közlekedés rövid-, közép- és hosszútávú tervét, valamint maradjon meg a BKV-dolgozók sportolási lehetősége.

Innen a Városházához indult tovább a menet. A Blaha Lujza tér és a Városháza között már hosszú oszloppá dagadt a tömeg: a buszsávban vonulók sora az Astoriától az Uránia moziig ért. A menetben Nemes Gábor szakszervezeti vezető (Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége) rikkancsnak öltözve Népszavákat osztogatott. A tüntetők többek között ilyen táblákkal vonultak: "Nincs több bőr rajtunk" , "Fidesz halállista: Malév, BKV, Magyarország".

Amikor a Városháza elé ért a menet, akkor Vitézy Dávid, a BKK vezetője kijött az épületből, hogy néhány szót váltson a szakszervezeti vezetőkkel. A tüntetők hangos dudálással illetve "takarodj!" és "hazudik!" bekiabálásokkal fogadták.

Nemes Gábor szakszervezeti vezető a tüntetőknek azt mondta, hogy Vitézy vette át a Tarlós István főpolgármesternek írt petíciót. A szakszervezeti vezetők követelték tőle, hogy péntekig álljon elő egy új javaslattal a BKV-sok kollektív szerződéséről.

A tüntetők ezután tovább indultak a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnöknek is át akarták adni a petíciójukat. A miniszterelnök nem személyesen vette át az iratot, de a szakszervezet vezetőit fogadták a parlamentben.

Fotó: iBarakonyi

Nemes Gábor azt mondta, ha nem lesz előrelépés a BKV megmentése ügyében, akkor folytatódnak a szakszervezeti tiltakozások, de a mostaninál keményebb formában. Márciusra sztrájkot ígért, ha nem fordul addig jobbra a cég sorsa.

Délután háromnegyed ötre ért a tömeg a Kossuth térre. Útközben tudósítonk szerint erős szimpátiával fogadták a járokelők a tüntetőket, éttermekből és üzletekből is lelkesítőleg integettek nekik.

A szervezők – a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége (KEKSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) a Kossuth Lajos téren "spontán" focimeccset is szerveztek. Ezen az egyik a kapu a Városházát, a másik a kormányt jelképezte, és a csapatok BKV-s labdával fociztak. A meccsre öt előtt tíz perccel el is kezdtek melegíteni a "kormány" narancs mezes és a "főváros" kék mezes játékosai. Végül minden játékost kiállítottak, mert túl nagyokat rúgtak a BKV-t és az utazóközönséget szimbolizáló labdába.

A tüntetés negyed hatra békésen véget ért és a résztvevők hazaindultak a Kossuth térről.

A BKV-s szakszervezetek legutóbb február 7-én tartottak nagyszabású, több ezres tüntetést a BKV Akácfa utcai épülete előtt. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy a kollektív szerződés megváltoztatásával elveszítették a pótlékaikat, családjaik utazási kedvezményét, akár 40-50 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza. Akkor a BKV vezetőségének adtak át petíciót, melyben követelték a kollektív szerződésben megszerzett eddigi jogaik érvényben maradását, azt, hogy a március elején lejáró szerződés hatályát július elsejéig hosszabbítsák meg, és a BKV tartsa be a szakszervezetekkel kötött megállapodásait. A petícióban benne volt az is, hogy vonják vissza a munkakörülményeket negatívan befolyásoló intézkedéseket, a BKV vezetése tegyen intézkedéseket a hátralékok és adósságok rendezésére, és dolgozzák ki a rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási tervet.

A tüntetés után azonban a BKV igazgatósági elnöke, Várszegi Gyula azt válaszolta: ő az utcán nem tud szakmai vitát folytatni. Nemes Gábor, a KEKSZ elnöke már akkor megígérte, hogy ha nem folytatódnak megfelelő ütemben az új kollektív szerződés tárgyalásai, újabb demonstrációt tartanak. Sőt, azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem változik a helyzet, márciusban sztrájkolni fognak.