Új Rio is lesz a Kopaszinál, nemcsak Zöld Pardon

2012.03.21. 14:01

Újranyit a Petőfi-híd budai lehajtójánál tavaly ősszel végleg bezárt Cafe del Rio. A szórakozóhely tulajdonosai ismét az egykori iker, a Zöld Pardon közelébe telepítik a helyet, a Kopaszi gát telkén lévő korábbi jachtklubra kötöttek szerződést a 2012-es szezonra. A területet birtokló portugál cég eddig nem támogatta, hogy nagyobb vendéglátóhelyek verjenek gyökeret a Kopaszin, az idén viszont forgalmas vigalminegyeddé változhat a környék.

Új Rio is lesz a Kopaszin, nemcsak Zöld Pardon nagyobb térképen való megjelenítése

Teltház lesz a nyáron a Kopaszi gát környékén. Az Index információi szerint a Zöld Pardon után a Rio is a lágymányosi Rákóczi híd környékére költzik át a Petőfi-híd melletti Goldmann György térről.

A Cafe del Rio tulajodnosai a Kopaszi gát területén belül nyitnak a régi, bejáratott név alatt szórakozóhelyet. Úgy tudjuk, az új Riót az öböl mellett, a Hengemalom út magasságában fekvő épületbe telepítik. A bérbevett területen korábban jachtklub működött, ezért az öbölben úszó csónakkikötő is tartozik hozzá. Az épület kétszintes, de befogadóképessge így is csak töredéke a Rio régi ingatlanának.

A szerződéskötésről megkérdeztük a portugál tulajdonost is, a nagy ingaltanberuházó cég, a Mota-Engil csoport képviselői azonban egyelőre nem válaszoltak a Kopaszi gátra vonatkozó tervekkel kapcsolatos kérdésekre.

A XI. kerületi jegyző, Horti István egy hete még azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a Cafe del Rio tulajdonosai is próbálkoznának az újranyitással, pedig a Riónak, egykori Goldmann György téri ikertestvéréhez, a Zöld pardonhoz hasonlóan az újbudai önkormányzathoz kell beadni az engedélykérelmeket.

Mindkét szórakozóhelynek expresszgyorsasággal kellenek a hivatalos pecsétek, mivel áprilisra már a szezonnyitást tervezik.

A ZP munkálatai már javában folynak
A ZP munkálatai már javában folynak

A XI. kerületet ráadásul nem fűzik jó emlékek a Mervó-testvérek cége által irányított Rióhoz, hiszen az önkormányzatnak majdnem pereskednie kellett ahhoz, hogy a 2011-es év teljes bérleti díját kifizessék. A Dream Work kft. a kerület többszöri felszólítása ellenére több mint fél évig visszatartotta a 2011 tavaszán esedékes 22 millió forintot, amivel erre a szezonra tartozott az önkormányzatnak, majd hosszú hónapokig az építmények elbontására vonatkozó kötelezettségének sem tett eleget. Horti István az Index kérdésére azt mondta, hogy a cég végül decemberben fizetett.

A megoldás azonban minden valószínűség szerint a Rio esetében is az lesz, hogy a kerületi önkormányzat érintettséget jelent be, arra való hivatkozással, hogy a portugálokkal közös céget tulajdonol, és egy másik önkormányzat kijelölését kéri az engedélykérelmek elbírálására. Ezt tették a ZP engedélykérelmével kapcsolatban is.

A szórakozóhelyek szemmel láthatóan bíznak abban, hogy a nyitáshoz szükséges engedélyeket meg is kapják, mert előre elkezdték az építési munkákat.