Itt a CET kivitelezői szerződése

2012.04.27. 15:19

A CET beruházója, a Porto Investment a kivitelező WHB Kft-vel egyeztetve lapunkban nyilvánosságra hozta a 2009-ben kötött kivitelezői szerződést. A dokumentum szerint a Közraktárak helyén felépült, de a viták miatt még üresen álló kulturális és kereskedelmi központ 26,3 millió euróba, azaz 7,7-7,8 milliárd forintba került.

A generálkivitelezői szerződést az építmény felépítésének és 25 éves működtetésének jogát pályázaton elnyert Porto Investment kötötte 2009. február 10-én a WHB Építő Kft és a West Hungária Bau Kft konzorciumával. A kivitelező fix díjért, 26,3 millió euróért (jelenlegi árfolyamon 7,7-7,8 milliárd forintért) vállalta a CET felépítését.

A Porto a szerződés nyilvánosságra hozatalával együtt hangsúlyozta, hogy a projektnek a kivitelezésen kívül még számos költségeleme van-volt, a terveztetéstől, bonyolítástól kezdve, az ellenőrzésen, hatósági díjakon keresztül az őrzésig, banki hitelköltségekig. Azaz az úgynevezett softcost érték (a kivitelezés összegén felüli költség) a teljes beruházás 20%-ára, 6 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 1,7-1,8 milliárd forintra rúg.)

Mint arról korábbi összefoglaló cikkünkben beszámoltunk, a fővárosi önkormányzat és Porto összevitatkozott a beruházáson, amely lassan egy éve üresen, lezárva áll. A számos lépésből és ellenlépésből álló háborút követően a felek a bíróságon kötöttek ki.

A Porto és a a hitelező MKB együttesen mai árfolyamon együttesen 11,5 milliárd forintot követel az önkormányzattól. A főváros egy szakértői költségbecslésre alapozva azt állítja, hogy ez az összeg, de hogy mennyi lenne a jogos, azt lapunknak nem mondták el. A becslésre azonban támpontot ad a 2011 novemberi gazdasági bizottsági ülés, amelyen a vagyonkezelő igazgatója 6-6,6 milliárd forintra becsülte a CET értékét, azaz alig több mint a követelés felére.

A WHB közleménye

A generálkivitelező WHB Építő Kft és a West Hungária Bau Kft lapunknak küldött állásfoglalása szerint nem felel meg az igazságnak Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes korábbi cikkünkben tett állítása, miszerint a főváros és a WHB adósságrendezési tárgyalásáról a WHB "végül valamilyen okból visszakozott". A WHB azt állítja, hogy ezzel szemben kompromisszumra és peren kívüli egyezségre is hajlandóak voltak, sőt egyezségi ajánlatukat éppen a főváros nem fogadta el.

A Porto a szerződés mellett elküldte a fővárosi önkormányzat kiemelt fejlesztések bizottságának határozatát is, amely szerint a testület elfogadta, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt 25 nappal csúszik az üzemeltetés kezdőnapja. Valamint elküldte a IX. kerületi önkormányzat 2012 január 19-i végzését a használatbavételi eljárás megszüntetéséről.

A Porto-főváros háborúról, a beruházási konstrukcióról, és a történet hátteréről korábbi cikkünben olvashat. Az üggyel kapcsolatos összes dokumentumot a jobb oldal tetején látható Halpénz dobozban lehet letölteni.