Zárnak? Akkor igyunk még valamit!

2012.05.12. 15:33 Módosítva: 2012.05.12. 16:13
A lakók több szavazatot hoznak. Ebben a hiszemben indult el péntek este Bácskai János, Ferencváros életmentő polgármestere a rendőrséggel razziázni a Tompa és a Ráday utcán, hogy mindenki nyugodtan hajthassa álomra a fejét. Végül aztán az történt, ami az országban a történelem során mindig: leültünk inni.

Ferencváros vezetése titkos bevetésre invitált minket, amit annyira komolyan vettek, hogy Bácskai János, a kerület fideszes polgármestere a civil ruhás rendőrök bevett egyenruháját felöltve, francia felügyelőnek öltözve, fehér ingben és barna bőrdzsekiben jelent meg a péntek esti sajtónyilvános razzián. Eleinte úgy téblábolt, mint aki nem is igazán érti, hogy mit keres ott, de aztán belejött a szerepbe.

2887582 045a324c85a57c4ba23cbaa42b1de4d0 o
Fotó: Huszti István

Megkérdeztük Bácskait, hogy kinek az érdekeit kell itt képviselni: az önkormányzatnak tízmilliós összeget hozó vendéglátósokét vagy a lakóközösségekét? A polgármester visszakérdezett, hogy melyik az erősebb alkotmányos alapjog: a vásározáshoz vagy az élethez való jog? Már azelőtt megadóan feltettük a kezünket, hogy hozzátette volna a lehető legegyszerűbb magyarázatot: "a vendéglátósok nem szavaznak, a lakók meg szavaznak".

2887584 6ece4ce7eb407de4db2a53d57096f73a o
Fotó: Huszti István

A Tompa utcán egy kicsit még döcögve ment a rajtaütés (amiről valószínűleg előre értesültek a helyek), Bácskai meg is kérdezte, hogy a szállodára a rendelet mennyire vonatkozik. Amikor a körút felé a No Name sörözőnél – ahol egyébként ötezer forintba kerül a Mocsok 1 vödör! – intézkedtek a közterület-fenntartók, még kicsit úgy festett, mint aki nem is igazán érti, hogy mi szükség van ehhez rá, de nem kellett sokáig várni arra, hogy feloldódjon, és üstökén ragadja az éjszakai életet.

Mi ez a nagy zsibongás?

Ferencvárosban a Tompa és a Ráday utcában díszburkolat van, így a kerület dönt a kiülős helyek engedélyéről. Itt közel 100 ilyen szórakozóhely üzemel, ami egy-két éve a lakókat teljesen ellehetetlenítette. Szotyori Nagy Ádám a Tompa utcában lakik, és elmesélte, hogy itt május és szeptember között még hétköznap is lehetetlen hajnali 1 előtt elaludni. Nem is igazán a felszálló cigifüst vagy a reggeli akadálypályát kialakító hányásdarabok zavarják leginkább, hanem az, hogy még – a nagy nyári melegben amúgy sem szerencsés – csukott ablaknál is akkora a zaj, hogy élhetetlen a hely.

Miután decemberben született egy rendelet arról, hogy a meleg ételt nem árusító helyek teraszai este 10 óráig, a többieké pedig legfeljebb éjfélig lehet nyitva, Szotyori szerint egy kicsit javult a helyzet. Mivel a szórakozóhelyek az engedélyt havonta kapják meg, így azoknak, akiket egy hónapban már kétszer figyelmeztettek, harmadjára bevonják az engedélyét. (A közterület-fenntartók egy ilyen figyelmeztetés során többek között fotókat készítenek a kint hagyott asztalokról.) Hogy az új rendszert a vendéglátósok betartsák, a Ferencvárosi Közterület-felügyelet a rendőrséggel április 15 és október 15 között éjjel kettőig megerősített ellenőrzéseket tart. Ezt elvileg minden éjjel megteszik, most mégis úgy tűnt, mintha mindenhol meglepődtek volna.

Az engedélyekből befolyt összeg egy részét az önkormányzat elvileg visszautalja az érintett társasházak lakóközösségeinek.

A Nagykörúton Bácskai János olyat tett, amiért egy átlagos polgármester a fél karját odaadná: a villamos érkezése előtti utolsó pillanatban figyelmeztette a fotósunkat, hogy álljon egy kicsit távolabb a síntől, úgyhogy gyakorlatilag megmentette az épségét. Bácskai elmondta, hogy nem ez volt az első eset, hogy életet mentett: egyszer a Ráday utcában egy férfi részegen levert három vízipipát, ezért be kellett menekülnie a WC-re, mert a feldühödött perzsák meg akarták késelni. Kétségbeesésében felhívta a polgármestert, hogy csináljon valamit, aki a rendőrségre nyomást gyakorolt, hogy érkezzenek a helyszínre, és mentsék meg a szavazópolgárt. (Aztán végül ellene indult eljárás garázdaság miatt.)

01
Fotó: Huszti István

A Rádayban szabadult el igazán az államférfiúi tetterő, és most nem arról van szó, amikor az egyik helynél Bácskai gyorsan, öles léptekkel a rendőrök nyomában megindult egy terasz felé, aztán kiderült, hogy nem intézkedni ment, hanem csak az orosz-svéd hokimeccs eredményét olvasta le. Bácskai sokat hangoztatta előzőleg, hogy "igyunk már valahol valamit addig, amíg kiszolgálnak", aztán egy helyen megállt, és felkiáltott, hogy "Itt iszunk!". Ekkor champagne for everyone jeligére bort, szódát és hidegtálat hozatott, és így várta, hogy fél tizenkettőt üssön az óra, amikor az utolsó kör után odébb kellett állni. Itt csatlakozott a Lázár Jánoshoz közel álló háromfős kommunikációs stáb is.

Mivel maga az esemény nem volt egy fotóscsemege, Bácskait arra kérték, hogy bohóckodjon valamit a szódásüveggel az utcán, ő pedig eleget tett a kérésnek, és a sorompón ülve fröcskölte a vizet. Ha igaz, amit tavaly augusztusban írtunk a ferencvárosi zebrafestésnél, hogy senki sem fúj úgy port, mint Bácskai, akkor azt is el kell ismernünk, hogy senki sem locsolja így a szódát.

Fotó: Huszti István

Ezen kívül még egy klasszikus vicc is megelevenedett a szemünk előtt: egy BMW az egyirányú utcában a forgalommal szemben parkolt a járda mellé, és amikor a rendőrök szofisztikáltan megkérdezték, hogy "ezt így hogy", akkor valaki azt a választ adta, hogy itt szerelték össze. Annál a jelenetnél pedig még Kocsis Máté is ágynak esett volna, amikor a rendőrök egy hajléktalant a padról a tolószékébe segítettek, és jó utat kívántak neki hazáig.

Továbbra sem értjük, hogy mi értelme van az ilyen sajtóeseményeknek, de ahol értelmetlen politikai PR-riportoznak, ott értelmetlen politikai riporterek vagyunk.