Júniusban kezdődik a Hagyó-per

2012.05.16. 13:12 Módosítva: 2012.05.16. 13:12

Június 13-án kezdődik Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. A bíróság az év végéig 29 tárgyalási napot tűzött ki, közölte Sárközy Szabolcs, a törvényszék szóvivője szerdán. Hagyót és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A kiemelt jelentőségűnek minősülő ügyben a nyári ítélkezési szünet előtt, július 13-án is lesz még tárgyalás, majd szeptember 11. és december 18. között folytatódik a per. Sárközy elmondta: az első tárgyalási napon a vádiratot ismertetik, ekkor kép- és hangfelvételeket a vonatkozó jogszabályi előírások betartása mellett lehet majd készíteni. A bizonyítási eljárás során azonban további kép- és hangfelvételeket csak akkor lehet készíteni majd, ha a bírói tanács elnöke előzetes engedélyt ad rá, a büntetőeljárási törvény hatályos rendelkezése szerint. A tárgyalást a törvényszék legnagyobb termében, a díszteremben tartják.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde februárban jelölte ki a Kecskeméti Törvényszéket az ügy elbírálására, azzal az indokkal, hogy az eredetileg illetékes Fővárosi Törvényszék rendkívüli munkaterhei miatt ott ésszerű időn belül nem lett volna biztosítható az eljárás befejezése.

A Hagyó-ügyben eljáró védők többsége áprilisban az Alkotmánybírósághoz fordult az eljáró bíróság kijelölése miatt, és kérték azoknak a jogszabályoknak a megsemmítését, amelyek szerintük az alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütközve lehetővé teszik, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság helyett az OBH elnöke másik bíróságot jelöljön ki anélkül, hogy döntése ellen jogorvoslatot biztosítana. Az alkotmányjogi panaszról az Alkotmánybíróság még nem döntött.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest az országgyűlési választások után nem sokkal, 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011-ben februártól júniusig házi őrizetben volt. Azóta szabadlábon védekezhet.