Hagyó honlapja ellentámadásba lendül

2012.03.21. 15:30

Kitették az első írásbeli ítéletet, és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat a Hagyó Miklós támogatói által szerkesztett hagyomiklos.com weboldalra. Az ítéletet még január közepén hozta meg a volt főpolgármester-helyettes - a BKV-s ügyektől elkülönülten kezelt - magánokirat-hamisítási ügyében a bíróság, első fokon felmentve Hagyót a vád alól.

A weboldal az összefoglaló szövege szerint arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, miként szolgált a magánokirat-hamisítási ügy miatti büntetõeljárás indokul arra, hogy az illetékes hatóságok Hagyó Miklós elõzetes letartóztatásának, illetve házi õrizetének meghosszabbítását indítványozzák, és miként adott helyt ezen indítványoknak az eljáró bíróság.

Az oldalról letölthető a teljes írásbeli ítélet, az eljárás alapját képező meghatalmazás, számos jegyzőkönyv, határozat és vallomás az ügyben.

Hagyót, élettársát és a szocialista politikus ügyvédjét 2012 január 16-án mentette fel a Pesti Központi Kerületi Bíróság a magánokirat-hamisítás vádja alól.

06
Fotó: Huszti István

A vád szerint a 2010 nyarán súlyos korrupciós bűncselekmények gyanújával előzetes letartóztatásban lévő volt szocialista politikus és élettársa egy ügyvéd segítségével készített meghatalmazást, mely szerint a hölgy Hagyót képviselheti egy polgári perben. Ám a nőnek nem is volt jogi végzettsége és az ügyészség szerint csak azért készítették a meghatalmazást, hogy a hozzátartozókra vonatkozó szabályoknál jóval enyhébb korlátozással, illetve ellenőrzés nélkül érintkezhessen a fogvatartott Hagyó és őt látogató élettársa.

Hagyó Miklós ügyvédje azzal érvelt, hogy a tárgyaláson bebizonyosodott: nem történt magánokirathamisítás. A beadott okiraton soha nem állították, hogy Hagyó Miklós élettársának jogi végzettsége van. Hagyó Miklós élettársa és ügyvédje ezért a jogszabályok szerint járt el. Az nem az ő hibájuk, hogy a büntetésvégrehajtási intézet csak "jogi képviselőként" tud regisztrálni valakit.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség fellebbezést jelentett be.

A volt főpolgármester-helyettest és 14 társát egy másik perben folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség.

Mint arról beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség január 11-én nyújtotta be a vádiratot Hagyó Miklós és 14 társa ellen a BKV-val kapcsolatos visszaélések ügyében. Eszerint 2007-től 2008-ig egy olyan összehangoltan működő szervezet épült ki, a főpolgármester-helyettes, közvetítői és a BKV felső- és középvezetői között, amelynek a tagjai a fölöttük álló tagoktól érkező, a BKV-nak kárt okozó utasításokat ellenkezés nélkül végrehajtották. A vád szerint az okozott kár meghaladja az 1,49 milliárd forintot.

A BKV-s ügyek büntetőperének tárgyalása a nyári ítélkezési szünet, azaz július 15. előtt kezdődik Kecskeméten.