Temető csontokkal eladó

2012.08.19. 18:28
Frissebb (1)

A XVI. kerületi önkormányzat áprilisban nagy többséggel megszavazta a sashalmi temető eladását, amiből kb. 100 millió forint bevételre számítanak. A kerületi újságban csendes, nyugodt környezettel hirdetik az egykori temetőt, ahova egy kisebb erdő nőtt. Az elmúlt hónapokban munkagépek kezdtek itt dolgozni, pedig nem hantolták ki az összes sírt.

A Prohászka Ottokár utca és Emlékkő utca sarkán áll egy kiserdő, ahol 1952-ig temető volt. A terület határos a mátyásföldi reptérrel, ami ma már szintén csak a nevében az, az emberek ide futni, kerékpározni, sárkányt eregetni járnak ki. Az egykori temető hatvan éve enyészik, nem gondozták, az aljnövényzet felverte, sokan szemétlerakónak használták.


Temető Sashalmon nagyobb térképen való megjelenítése

Télen azonban megjelent az önkormányzat, és elkezdte az aljnövényzetet rendbe tenni. A lakók azt állítják, hogy a kérdéseikre azt mondták, hogy „nem kell megijedni, itt egy fás, bokros, ligetes területet fognak kialakítani, miután rendbe tették a területet”.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Tavasszal viszont arra hivatkozva, hogy sok az életveszélyes fa, elkezdték kivágni a még élő, tehát tűzifaként használható fákat, a korhadtakat meg ott hagyták – mondta az egyik helyi lakos. „Ekkor lett gyanús, és kiderült, hogy parcellázni akarják. Szóval jól átvertek minket” – mondta, arra utalva, hogy áprilisban a városvezetés megszavazta a terület eladását.

A képviselő-testület az április 4-i közgyűlésen döntött úgy (az erről szóló dokumentumok itt találhatók), hogy az önkormányzat tulajdonában lévő 20 140 m² területű ingatlant telekalakítási eljárásnak vetik alá, utána pedig telkenként értékesítik. A testület 12 igen, 2 nem, 2 tartózkodás mellett (doc) fogadta el a javaslatot. Az előterjesztő maga a polgármester, Kovács Péter volt, aki szerint a területet 1952 óta semmilyen célra nem használták. Kerestük a polgármestert, de nem értük el, mert jelenleg a helyi önkormányzatnál igazgatási szünet van.

Ugyanezen az áprilisi testületi ülésen hoztak még egy, ehhez kapcsolódó határozatot, amivel kimondták: ahhoz, hogy építési telkenként értékesíteni lehessen az egykori temető belső területét, szükség van egy ezt lehetővé tevő szabályozási tervre, figyelembe véve a szükséges feltételek biztosításának (közmű, út) lehetőségét. Ennek a felelőse a polgármester, és a határideje szeptember 28.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A fenti két határozati javaslatot az önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottsága javasolta elfogadásra a képviselő-testületnek, ami előző nap, április 3-án ülésezett.

Az ingatlan L!-XVI/SZ3 övezetbe sorolt, vagyis nagytelkes, szabadon álló beépítési mód szerint beépíthető lakóterület. Az általános telekalakítási előírások szerint itt hat darab építési telek kialakítására van lehetőség. Készült értékbecslői szakvélemény, eszerint a négyzetméterár építési telkenként 21-25 ezer forint között mozog. A polgármester szerint az önkormányzatnak kb. 100 millió forint bevétele származhat az eladásokból, és a remények szerint ez még nőhet, ha a telkeket egyenként értékesítik.

Mennyi az annyi?

Az önkormányzat még március 23-án bízta meg a KVS Gold Kft-t az ingatlanok ingatlanpiaci értékének megállapítására. Az értékelés március 26-ra készült el. Az értékbecslés szerint mindegyik telek 800 négyzetméteres lenne, és összesítve nettó 111,6 millió forintot érnének. (A legolcsóbb 16,8 milliót, a legdrágább 20 milliót.)

Az ingatlanok hasznosítása egy helyi rendelet alapján nyilvános egyfordulós pályázat vagy liciteljárás útján történhet.

Az ilyen övezetre vonatkozó építési előírások szerint a beépítési arány legfeljebb 25 százalék, a maximális építménymagasság 6 méter, a minimális zöldterületnek pedig 60 százaléknak kell lennie.

Az eddig átláthatatlanul sűrűn benőtt területen most jóval kevesebb fa van. „Mire azonban az építkezések elkezdődnek, már sem fa, sem madárdal nem lesz itt, mivel a védett madárfajok folyamatosan eltűnnek” – az LMP Kertváros blogja szerint sok sír még mindig a helyszínen van, annak ellenére, hogy a temetőt hivatalosan már korábban „megszüntették”, mert ahol a hozzátartozók nem tudták exhumáltatni a sírokat, a kihantolás nem történt meg.

02
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Prohászka Ottokár utca egyik lakója ezt megerősítette az Indexnek. Ő azt mondta, emlékszik arra, amikor 24 éve utoljára átköltöztették innen azoknak a sírját, akiknek a hozzátartozói ezt kérték. Elmondta, hogy már tavaly télen elkezdték a munkálatokat, és azóta is rendszertelenül járnak ide a munkások dolgozni. „Még karácsony előtt leraktak ide a sarokra egy csomó gallyat, amit csak húsvét előtt vittek el” – mondta. Úgy tudja, hogy már el is adták egy részét, de szerinte nem akarják majd megvenni a területet, ha megtudják, hogy emberi csontok maradtak a földben.

A kerület lapjában (12. oldal) és óriásplakátokon közben nyugodt, csendes helyként árulják az „új parcellázású telkeket”.

Nyugodt, csendes hely
Nyugodt, csendes hely
Fotó: budapest16.hu

Kovács Raymund, a kerület alpolgármestere az Indexnek elmondta, hogy egyelőre nincs érdeklődő a parcellákra. Kérdésünkre azt válaszolta, lehet, hogy ez a még megmaradt csontok miatt is van. „Ezeknek a kihantolása egyébként nem a mi feladatunk. Ha valaki a kertjében emberi csontokat talál, azt a temetkezési vállalattal kell elszállítatni” – tette hozzá.

A temető mellett található egykori reptér és környéke a szabályozás szerint „országos jelentőségű tájképvédelmi terület” valamint „ökológiai folyosó övezete” volt, ami nem tette lehetővé annak beépítését – írta meg tavaly az LMP Kertváros blogja. Kovács Péter polgármester mint országgyűlési képviselő 2011-ben módosító indítványokat nyújtott be az agglomerációs törvényhez. Bár az ökológiai folyosó jelölés törlését a bizottságok nem támogatták, sőt, a kormány nevében Navracsics Tibor sem, az országos jelentőségű tájképvédelmi terület jelölést törölték, így az a terület is beépíthető lesz.

(Cikkünkhöz megjelenése után helyreigazítást adtunk ki.)