A pesti alsó rakpart lefedése is szóba került

2012.08.30. 08:06 Módosítva: 2012.08.30. 08:12

A pesti alsó rakpart egy részének lefedése is felmerült lehetőségként – mondta Tarlós István főpolgármester a tv2 Mokka című műsorában.

Elmondta, hogy a rakparti forgalom átszervezése kapcsán korábban közölt teljes lezárás, sávszűkítés, illetve egyirányúsítás mellett új lehetőségként merült fel a Városházán, hogy az alsó rakpartot a felső síkjában lefedik és a felső területet kapnák meg a gyalogosok és kerékpárosok.

Neki ez a megoldási javaslat tetszik most leginkább, ugyanakkor nincs még döntés. A főpolgármester szerint a 2014 és 2020 közötti uniós támogatási ciklusra dolgoznak, az előkészítés azért fontos, hogy a források megnyílásakor azonnal pályázni tudjanak.

A forgalom korlátozására eddig háromféle változat készült. A legkeményebb lépés a forgalom teljes kitiltása lenne az érintett alsó rakparti szakaszon. Ez a verzió a dugódíj bevezetéséhez volt kötve, mivel a dugódíj jelentősen csökkentette volna a pesti alsó rakparton meghatározó tranzitforgalmat. A dugódíj leszavazásával ez a változat egyelőre kevésbé valószínű.

Előtérbe került viszont a pesti alsó rakpart északi irányba történő egyirányúsítása. Ezzel egy sávnyi területet nyernének a gyalogosok és a kerékpárosok. A legpuhább verzió 30-40 km/órás sebességhatár bevezetésével és járdaszintre emelt zebrákkal számol. A verziók forgalmi modellszámai még nincsenek meg, a BKK ezeket a koncepció őszi véglegesítéséhez prezentálja.