Újabb belső ellenőrzés indult a BKK-nál

2012.10.29. 02:25

Információink szerint Budapest főjegyzője soron kívül újabb ellenőrzést rendelt el a BKK-nál október 27-étől kezdődően. A vizsgálatot a főpolgármesteri hivatal belső ellenőrzési osztálya végzi.

Úgy tudjuk, hogy a Budapesti Közlekedési Központnál némi megütközést keltett az újabb vizsgálat, hiszen mint arról beszámoltunk, idén nyár elején már átvizsgálta a céget a belső ellenőrzés. A másfél hónapja kiszivárgott jelentésben szabálytalan tankolásokról és vacsoraszámlákról, illetve kockázatos szerződésekről is szó volt, továbbá a jelentés szerint a társaság tavaly többször is indokolatlanul kért jogi tanácsokat ügyvédi irodáktól, hiányosan töltötték ki az üzemanyag-vásárlásokhoz szükséges bizonylatokat, továbbá az ellenőrök találtak egy aláírás nélküli, 34 ezer forintos éttermi számlát is.polgármesteri hivatal belső ellenőrzési osztálya végzi.

A nyári vizsgálatot többféleképpen értékelték, volt aki súlyos visszaélésekről beszélt, Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés költségvetési bizottságának Fidesz–KDNP-s elnöke viszont azt mondta: ha valóban a sajtóban megjelent megállapításokat tartalmazza a BKK belső ellenőrzéséről szóló jelentés, akkor a főváros egyik legszabályosabban működő társaságáról van szó. Szerinte hasonló észrevételeket, javaslatokat szinte valamennyi belső ellenőrzési jelentés tartalmaz. Hozzátette: a dokumentumról a sajtóból értesült, a bizottsághoz egyelőre nem jutott el az anyag. A dokumentum mindenesetre konkrét jogi intézkedéseket és személyi felelősségre vonást senkivel szemben nem javasolt.

A mostani ellenőrzés indoklása szerint meg kell vizsgálni, hogy a szakmai feladatok végrehajtását a BKK-nál a jogszabályok és hatályos belső szabályzatok megtartásával végzik-e, a BKK működése alkalmas-e a lehető legkisebb ráfordítással a lehető legnagyobb eredmény elérésére, és hogy a BKK eddigi intézkedései mennyire voltak hatékonyak. Az ellenőrzésnek az is a feladatai közé tartozik, hogy megvizsgálják, célszerűen működik-e a BKK, és gazdaságosan használja-e fel a forrásait.

Egyes vélemények szerint ezek a vizsgálati célok tökéletesen alkalmasak arra, hogy akár így, akár úgy a szőnyeg szélére állítsák Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját, akit Tarlós István főpolgármester nemrég még le akart fokozni, majd levélben alaposan ledorongolt. Vitézyt az első kísérletnél megvédte a fővárosi Fidesz-frakció. A képviselőcsoport a busztender kapcsán szintén konfrontálódott Tarlóssal, aminek az lett a vége, hogy Vitézy két új főnököt kapott: György István főpolgármester-helyettes mellett még másik két főpolgármester-helyettes felügyeli a tevékenységét.

Tarlós István a napokban lapunknak adott interjújában arra a kérdésre, hogy lezárult-e a vita a személyi kérdésekről, úgy fogalmazott, hogy "ilyet mondani sosem érdemes, különösen a mai magyar politikában nem. Inkább talán azt tudom mondani, hogy aki nagyon akarja, az folytatja, és akkor fél év múlva is ott tartunk, ahol két hónapja tartottunk.".