Budapest épül, szépül, fejlődik

2012.11.27. 13:09 Módosítva: 2012.11.27. 13:10

Átadták az Új köztemető főbejárata előtti körforgalmat a főváros X. kerületében. Tarlós István főpolgármester elmondta: az Új köztemető Európa egyik legnagyobb sírkertje, hárommillió elhunyt nyughelye, ahol 301 parcella közül az utolsó a legismertebb.

A temető előtti ötágú csomópont a főváros közlekedési hálózatának egyik legkritikusabb helyszíne volt, ahol naponta alakult ki torlódás. A beruházás példaértékű összefogással valósult meg: a főváros megépítette az új csomópontot, a kerület rendezte a környezetét, a fővárosi közműcégek pedig előrehozott beruházásokkal végezték el a közműkiváltásokat, felújításokat.

A projekt összköltsége 381 millió forint volt, ebből 263 milliót a fővárosi, 118 milliót a kerületi önkormányzat állt.

A beruházást kezdeményező György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a körforgalom átadása szimbolikus állomás, és az ottani forgalmi helyzet nemcsak Kőbánya 15-20 éve megoldatlan problémája volt, hanem az egész városé.

Kovács Róbert, a X. kerület kormánypárti polgármestere azt mondta: a temető előtt korábban a gyalogosok és az autósok számára egyaránt átláthatatlan volt a kereszteződés. Ő is példaértékűnek nevezte az együttgondolkodást a beruházás során, és kitért arra, hogy a Gergely utca sebességkorlátozása, valamint a Liget tér és a Mázsa tér átépítésének tervezése is közös munka eredménye.

Budapesten egy hét alatt két új körforgalmat avattak fel. A II. kerületi Törökvész út–Kapy utca–Csatárka út kereszteződésében egy kutyacsont alakú csomópontot alakítottak ki, de van, akit babapiskótára emlékeztet.