Tarlós januártól több pénzt kap

2012.11.28. 11:03 Módosítva: 2012.11.28. 15:37

Egyhangúlag elfogadták a képviselők a Fővárosi Közgyűlés napirendjét szerdán.  A testület kötelezettséget vállalt a város vezetőinek illetményeire, és döntött a Vidám Park bezárásáról is.

Emelik a városvezetők fizetését

A lényeg: Az önkormányzati törvény értelmében a főpolgármester havi illetménye megegyezik a miniszterek törvényben megállapított illetményével. Tarlós István 2010. október 3-ától bruttó 671 550 forint havi illetményt kapott, amelyhez 201 465 forint költségátalány járt neki. A törvényi szabályozás szerint 2013. január elsejétől alapilletménye 602 940, illetménykiegészítése 301 470, vezetői illetménypótléka 391 911 forint lesz – vagyis összesen havi bruttó 1 296 321 forintot kap. A főpolgármester 15 százalékos költségtérítésre, vagyis havi 194 448 forintra is jogosult.

Az indoklás: Tarlós István elmondta, hogy a humánpolitikai főosztály kimutatása alapján jelenleg ő a fizetési lista 52., míg György István az 53. helyén áll, az intézményvezetőkkel együtt véve pedig a 101. és 102. helyen vannak.

Szavazati arány: 18 igen, két tartózkodás (LMP), az MSZP nem nyomott gombot.

Bezárják a Vidám Parkot

A lényeg: Jövő év szeptember 30-ával szűnik meg a Vidám Park a Városligetben, és több lépésben adja át területét a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

Az indoklás: Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: a városvezetés célja köztudott, mivel a Vidám Park működtetése hosszú távon nem fenntartható. A Vidám Park látogatottsága az utóbbi húsz évben rohamosan csökkent, 2007 óta szinte megfeleződött az érdeklődők száma. Tarlós szavai szerint a Vidám Park 2010-ben „konkrétan csődben volt”, míg a Fővárosi Állat- és Növénykert olyan értékes és patinás intézmény, amelyet fejleszteni kell.

Szavazati arány: 20 igen, 3 nem, 9 tartózkodás

Több pénzt kapnak a szociális intézmények

A lényeg: Csaknem 120 millió forint támogatást kapnak a fővárosi fenntartású szociális intézmények. 106 milliót dologi kiadásokra, több mint 13 milliót pedig személyi juttatásokra és járulékokra költhetnek.

Az indoklás: Veszélybe került a működésük.

Szavazati arány: 20 igen, 11 nem, 2 tartózkodás

Ötszázmillió a főutak karbantartására

A lényeg: Felújítják a 31-es főút részeként a Jászberényi utat az Éles saroknál, az 5-ös főút részeként a Grassalkovich út Haraszti út és Ócsai út egy szakaszát. A Róbert Károly körút–Hungária körút– Könyves Kálmán körút útvonalon az elkopott útburkolati jeleket festik újra.

Az indoklás: A támogatási összeg Magyarország idei költségvetésében szerepel, annak felhasználásáról Budapest a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal köt támogatási szerződést.

Szavazati arány: 20 igen, 9 tartózkodás

Egyelőre nem drágul a temetkezés

A lényeg: Az előterjesztő visszavonta a jövő évi kegyeleti közszolgáltatási díjakról szóló javaslatot, csak decemberben tárgyalnak róla. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által készített díjmódosítási javaslat átlagosan nettó 4,2 százalékos áremelkedést tartalmaz január elsejétől. Legnagyobb mértékben, 7,3 százalékkal a hagyományos földbe temetés drágult volna, legkevésbé, 1,7, százalékkal pedig a szórásos temetés.

Cikkünk folyamatosan frissül.