A Városligetben csap össze Tarlós és Papcsák

2013.08.14. 08:47

Legalizálná, sőt bővítené a Petőfi Csarnok előtti, jelenleg illegálisan működő bolhapiacot a főváros. Zugló önkormányzata onnan értesült a tervről, hogy a fővárosi önkormányzathoz tartozó Csarnok és Piac Igazgatósága megkereste őket, hogy adják ők is hozzájárulásukat a tervhez.

Zugló hozzájárulás helyett azonban ellentámadásba lendült, és helyi újságjában, a Zuglói Lapokban hozta nyilvánosságra, hogy nem akar újabb bolhapiacot. A lap a hivatalos közleményekhez képest szokatlan érzelmi töltöttséggel azt is megjegyzi: „Zugló polgármestere méltatlannak és felháborítónak tartja, hogy Tarlós István főpolgármester megkerülésével kívánnak egyesek illegális árusítást legalizálni, rombolást, pusztulást előidézve a Ligetben.”

Bolhapiacból elefánt

Az Index információi szerint az „egyesekkel” Papcsák Ferenc polgármester önkormányzati lapja Pető Györgyre, Tarlós főpolgármester bizalmi emberére utalt. Pető, aki jelenleg a Fővárosi Közterület-felügyelet, illetve az újonnan megalapított, budapesti cégek vagyonvédelmét felügyelő és koordináló nonprofit kft, a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) vezetője két hete vonta be magát a bolhapiac ügyébe, és miközben a kerület közterületesei éppen sarkukra állva megpróbáltak rendet vágni az elburjánzott árusító helyek között, bejelentette, hogy szervezett piacot csinálna a Pecsa mellé.

A bejelentés több okból is meglepte a zuglóiakat. Petőnek és az által vezetett cégeknek nincs piacszervezési jogosítványa, így eleve nem világos, hogy miért keveredett bele az ügybe. Másrészt a területre vonatkozó engedélyekről Petőék előre egyáltalán nem egyeztettek a XIV. kerülettel.

Az ügy értelmezéséhez tudni kell, hogy a Városliget Zuglóhoz tartozik ugyan, de a területért a főváros a felelős, ő adja ki az engedélyeket, gondozza a területet. Ezek alapján Tarlós aláírása kell az új, kibővített bolhapiac működéséhez is. Zugló abban a megállapodásban bízik, amelyben a kerület és a főváros rögzítette, hogy működésükkel nem zavarják egymást.

Márpedig Zugló sajtósa elmondta, őket zavarná a bolhapiac, amely szerintük a szemetelés fokozódásával járna, és amúgy is szembe megy a tervvel, hogy a Liget pihenő funkcióját erősítsék. Megemlítette ugyanakkor azt is, hogy tiltakozásuk csupán „erkölcsi” lehet ebben a felállásban.

A bolhapiac egyébként azért alakulhatott ki, mert az illegális utcai árusoknak jó ideje nem kell retorzióktól tartaniuk. A Fővárosi Közterület-felügyelet és a kerületi szervek, így a zuglói is, tavaly óta egyszerűen leállt a díjfizetés nélkül a lehető legforgalmasabb helyekre telepített víz-, étel-, szuvenírstandok üzemeltetőinek hajkurászásával, azt állítva, hogy az Alkotmánybíróság 2012 novemberi döntése megsemmisítette a jogalapot hozzá.

Az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A testület a hajléktalanokat sújtó részekkel együtt azokat a rendelkezéseket is megsemmisítette, melyek alapján az önkormányzatok saját rendeletben határozhatták meg a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartásokat. Azóta a Hősök terén és a Városligetben sem büntetik az illegális árusokat.

A zsibvásáron két hete lezajlott első zuglói razzia így gyakorlatilag teljesen váratlanul érte a legalapvetőbb szabályokra is fittyet hányó árusokat. Az egyik XIV. kerületi képviselő, Várnai Lázsló beszámolója szerint "állítólag" 400 helyszíni igazoltatást hajtottak végre, és szintén "állítólag" az illegális helyfoglalókat fel is jelentették az önkormányzatnál. Pontosabb adatokat a bolhapiac ellen régóta harcoló képviselő sem tudott kiszorítani az illetékesekből.

A képet az teszi zavarossá, hogy Tarlós István hivatalában érdeklődve olyan elutasításban részesültünk, mintha a főváros titkos atomprogramját firtattuk volna. A sajtós annyit mondott, hogy folynak a tárgyalások, de ezt Zugló lapunknak határozottan cáfolta. Papcsák polgármester állítólag többször kereste Tarlóst, de úgy tudjuk, a főpolgármester nem reagált a telefonjaira, és bár meglebegtetett egy szerdai találkozót, végül ebből sem lesz semmi. Nincs tehát hivatalos párbeszéd a két hivatal közt.

Hogy miért éppen egy ilyen, alacsony prioritású ügyön feszül egymásnak a Fidesz erős embere és a főváros vezetője, nem világos. Állítólag már hosszabb ideje kölcsönös ellenszenv jellemzi a két politikus viszonyát. A feszültség ugyanakkor nem csak a kommunikációban érezhető. Bár állítólag még nincs döntés, a Pecsa előtti bolhapiacon már mobil vécéket és biztonsági őröket láttunk a hétvégén, és a jelekből arra következtettünk, hogy az árusítás már valamilyen szinten legális. Zugló sajtóosztályán ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ragaszkodnak annak a megállapodásnak a betartásához, amely szerint csak az ő beleegyezésükkel hozhat döntést a fővárosi városháza. Márpedig ők nem adják meg azt.