Agresszív parkolómaffia a Madách téren?

2013.11.27. 16:12

A helyiek szerint 10-15 férfi és nő zaklatja az itt lakókat, itt dolgozókat, parkoló autósokat. Munkában Az Index dolgokat néz akciócsoport.

A Madách tér árnyoldala címmel fotó és bejegyzés jelent meg az egyik nyilvános lokálpatrióta Facebook-oldalon.

994655 669271056446512 375883168 n (1) másolata

A beíró szerint minden egyes nap ez megy reggeltől estig:

10-15 jó megjelenesű férfi/nő zaklatja az itt lakókat, az itt dolgozókat, az autóval parkolóhelyet keresőket. Folyamatosan hangoskodnak, alkoholizálnak, szemetelnek, kocsik közé wc-znek, és még sorolhatnám. A közterület-felügyelet tehetetlen ellenük, és ezt ők is jól tudják. Nekik szépül a Madách tér.

A bejegyzés mellett utalást tesznek arra, hogy az agresszív banda parkolójegystikliből tartja fenn magát, ez pedig már bőven elég volt ahhoz, hogy az Index dolgokat néz akciócsoport mozgásba lendüljön.

És mit láttunk a helyszínen?

Kigurultunk a Madách térre, ahol beforduláskor egy csoportot észleltünk. Gyanúsan beszélgettek. A fenti fotóról két személyt felismertünk közülük.

Beljebb gurultunk, parkolóhelyet keresve. Egy fejkendős, őszes férfi bágyadt kézmozdulatokat tett az út közepén, de elmentünk mellette. Volt egy üres hely, oda beálltunk. A férfi nem jött oda hozzánk.

Bedobtuk a pénzt a közeli parkolóautomatába, és gyalogos felderítőútra indultunk. A következőket észleltük:

  • A beforduláskor látott agilisabb, mintegy 2 méter magas férfi odamegy az őszes férfihoz, és megkérdezi, hogy hozzon-e neki egy sört. A válasz: nem.
  • A tér elején a nőkből-férfiakból álló csoport továbbra is gyanúsan beszélget.
  • A téri boltosok, pincérek szerint tényleg vannak néhányan, akik segítenek parkolni, de nem agresszívek. Nem kérnek pénzt, de ha kapnak 50-100 forintot, megköszönik.
  • A magas férfi visszatér, leváltja őszes társát. Vadul integet egy terepjárónak, aminek a sofőrje értetlenül néz rá.
  • Körülbelül a tizedik kocsi igénybeveszi a segítséget. A magas férfi rendőröket megszégyenítő forgalomszervezésbe kezd, leállít, integet egy kiállónak, mutatja mennyit tolathat még, türelmet kér a beállótól. Végül a manőver sikerül, emberünket fillér nélkül faképnél hagyják.
  • A magas férfi rezignáltan néz. Beáll egy másik üres parkolóhely elé és vár.
  • A férfi az egyetlen nehezen értelmezhető mozdulatot épp akkor teszi, amikor már haladunk kifelé a térről: elővesz a zsebéből egy köteg ezrest, és mint egy dörzsölt piaci árus, átpörgeti a kezében. Vajon miért tette? Erre nem kaptunk választ.

A Madách teret tehát megnéztük a Facebook-bejegyzés alapján. Néztük, néztük. De mi nem láttunk semmi agressziót, csak néhány férfit, akik az üres parkolóhelyek körül sertepertélve megpróbálnak békésen néhány százast összetarhálni. Nem találkoztunk olyannal, aki az ellenkezőjét állította volna. Akinek más tapasztalata van a helyszínről, ossza meg velünk a kommentekben, vagy levélben (ugyelet@mail.index.hu).