Tarlósék befoltozzák a hajléktalanrendeletet

2014.11.28. 13:36

A fővárosi közgyűlés következő, jövő szerdai ülésén tervezik kiköszörülni a budapesti hajléktalanrendeleten a csorbát, amit a Kúria döntése ejtett rajta. Pár hete bejárta a sajtót, hogy a Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette a hajléktalanrendeletet, de aztán hamar tisztázódott, hogy ez valójában nem történt meg, a Kúria csak a rendelet egyik pontját semmisítette meg.

Ez a pont a budapesti parkolási rendeletre hivatkozva azokról a helyekről tiltotta ki a hajléktalanokat, amelyek a parkolási rendelet szerint védett és kiemelten védett területek, kivéve az Óbudai-szigetet.

A Kúria azt kritizálta, hogy ez a rendelkezés így, egy másik rendeleti szabályra utalással nem elég egyértelmű, és ebben a formájában összekapcsolja a parkolást és a közterületen való kényszerű életvitelt a tilalmazás szintjén, derül ki a jövő szerdai közgyűlési ülésre készült előterjesztésből. A főpolgármester által aláírt dokumentum úgy összegzi a helyzetet, hogy a Kúria tehát csak jogtechnikai okokból semmisítette meg ezt a pontot, nem pedig azért, mert gond lenne a „védeni kívánt” területekkel.

10470169 852720758094564 8646273101526917504 o
Fotó: Olvasói fotó

Így aztán ezeket a területeket a Fővárosi Önkormányzat változatlanul kijelölheti olyan közterületként, amelyek tiltottak a hajléktalanok számára. A szóban forgó területek egy része, a budai Vár, az óbudai Fő tér környéke, az V. kerület belső harmada, a Szent István-bazilika és az Operaház környéke, valamint a Városliget világörökségi területnek minősül, ezen az alapon a rendelet eleve tiltja a hajléktalanok ott létét. Ezekkel a városrészekkel így nincs is tennivalója a fővárosnak.

A Kúria döntése szerint viszont a parkolási rendeletre hivatkozó pont megsemmisítésével, január elsejétől megszűnne a tiltás

  • a Római-parton
  • a Népligetben
  • a Normafa környékén
  • és a Margitszigeten

Ezek az előterjesztés szerint „olyan területek, ahol a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében jogellenessé minősíteni indokolt az életvitelszerű közterületi tartózkodást”. A hajléktalanrendeletet a december 3-i közgyűlésen úgy tervezik módosítani, hogy ezek a területek név, sőt pontos helyrajzi számok alapján felkerüljenek a tiltottak listájára. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy ezt támogatja az érintett III., X. és XII. kerület.