Tarlós: blöff volt a 4-es metró meghosszabbítása

2015.04.29. 12:38
Több fontos témában döntött, illetve nem döntött a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. Lekerült a napirendről az új városüzemeltetési modell, lesz viszont villamos, gyöngykavicstalanított futókör, új díszpolgár, és esetleg ingyenwifi is.

A fővárosi közgyűlés azzal kezdődött, hogy levették a napirendről a városüzemeltetési rendszerről szóló előterjesztést, ami többek között arról is szólt, hogy a BKK a korábban tervezett nagy átalakítás nélkül működik tovább. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az előterjesztés alapján öt hónap alatt megbukott az új budapesti városüzemeltetési koncepció.

A szivárgó hordó az Illatos úti jéghegy csúcsa

Napirend előtt vita bontakozott ki arról, hogy mit kellene tennie a fővárosnak az Illatos úti vegyipari telephellyel, ahonnan környezetszennyező anyagok szivárognak. Tarlós István ingerülten utasította vissza, hogy a fővárosnak hatásköre lenne a rendezés, és megnyugtatta a képviselőket, hogy a kormány foglalkozik a témával.

Szabados Ákos pesterzsébeti polgármester annyit tett hozzá a vitához, hogy az üggyel már tíz éve foglalkoznak a kerületben. A telephely hordóiból szivárgó anyagok szerinte csak a jéghegy csúcsát jelentik, nagyobb baj, hogy a telephelyen több cég ellenőrizetlen tevékenységet folytat, például klórgázt fejtenek. 

Mint arról beszámoltunk , a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által okozott súlyos kockázatok miatt a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást. Az Együtt április 10-én közölte, hogy feljelentést tett környezetkárosítás miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál a Budapesti Vegyiművek (BVM) veszélyes hulladékainak ügyében.

Vastag gyomorkéreg kell az ingyenwifihez

Elfogadta a közgyűlés Tokody Marcell jobbikos képviselő javaslatát, ami szerint szeptember 30-ig megvizsgálják az ingyenwifi bevezetését Budapest területén (többek között amerikai példák alapján). A baloldali képviselők ironizálva megjegyezték, hogy történelmi pillanat szemtanúi: egy szélsőjobboldali képviselő az Egyesült Államokra hivatkozik pozitív példaként.

Tokody visszautasította, hogy az ironizáló képviselő politikai haszonszerzésre használja fel ezt a javaslatot, amiben egyáltalán nincs politika. Tarlós a vitát azzal zárta le, hogy meg lehet szokni az ilyen vitát, az ő gyomra már megkérgesedett.

Tarlós: A hosszabb 4-es metró Demszky blöffje

Igent mondtak a képviselők a főváros gazdasági programjára, amiben előkelő helyen szerepelnek a 2016 és 2020 közötti közlekedési beruházások: a Külső Bécsi úti villamosvonal, az Újpalotai villamosvonal és a Fogaskerekű fejlesztése. Ezeket a beruházásokat egyben az uniós támogatásokat felhasználó IKOP-listára sorolták, valamint összesen 430 millió forintot különítettek el a tervezésükre.

Vita bontakozott ki arról, hogy miért nem a 4-es metró építését folytatja a főváros Újpalota felé, amelyben Tarlós István kijelentette, hogy a Bosnyák téri meghosszabbítás nem volt más, mint az előző városvezetés blöffje, amit az Európai Unió sem vett komolyan. 

Zugló PM-es polgármestere, Karácsony Gergely reális kompromisszumnak nevezte az újpalotai villamosvonal megépítését. Korábbi cikkünkben részletesen kifejtjük, hogy miért nem metró megy Újpalotára, ha egyszer azt ígérték?

Margitszigeti futókör: tévútra szóródott a gyöngykavics

Elfogadták a képviselők azt is, hogy további 55 millió forintot költsenek a margitszigeti futókör felújítására. 12 millió forintból egy speciális takarítógépet vesznek a pálya karbantartására, a többit pedig arra szánják, hogy műköves sétányt építsenek a rekortán mellett a gyalogosoknak, rájöttek ugyanis, hogy a gyöngykavicsot az emberek felhordják a pályára.

Rudolf Péter díszpolgár lesz

Döntöttek arról is a képviselők, hogy idén dr. Hámori Józsefet, Marton Évát, Rudas Ferencet, Portisch Lajost, Rudolf Pétert, Bálint Andrást, dr. Kerkápoly Endrét és Varga Zoltánt javasolják díszpolgári címre.