Tarlós: a metrófelújítás 2019 végéig befejeződik

2016.09.16. 11:53
2019 december 31-ig be kell fejeződnie 3-as a metró felújításának, mondta Tarlós István főpolgármester pénteki tájékoztatóján. Közölte: a felújítás ütemterve elkészült, de csak akkor mutatják be, ha a buszos metrópótlás ügye megoldódott.

Tarlós, mint mondta, őszintén reméli, hogy magyar buszokkal fogják pótolni a metrót, de erről nem a főváros vagy a BKV dönt, hanem a tenderen nyertes szolgáltató. Közölte, hogy a BKK módosította a szolgáltatóknak előírt buszszállítási határidőket, így már magyar buszokkal is versenybe lehet szállni. (Információink szerint a Volánbusz indulna a magyar Mabi-Bus járműveivel, de az első szállítási határidőket nem tudták volna tartani.)

A metrópótlásra szeptemberben érkeztek meg az első ajánlatok, október közepéig a közbenső, és azt követően pedig a végső ajánlatok futnak be. Tarlós szerint az a lényeg, hogy a buszoknak addig meg kell érkezni, amíg még éppen nem veszélyeztetik a metrófelújítás megkezdését.

A 3-as metró felújításával kapcsolatban az előzetes szerződéseket (kitérők, sínek beszerzése) már megkötötték, a felszíni pótláshoz szükséges forgalomszervezés nyertesével folyamatban van a szerződéskötés. Az automata vezérlőrendszerek és diszpécserrendszerek tenderét azért vonták vissza, mert beépítették egy nagy generálszerződésbe, összevonva például az alagútépítéssel.

Lapunk kérdésére, hogy támogatja-e Persányi Miklós, a Liget projekt tájépítésért felelős miniszteri biztosának ötletét, miszerint le kell zárni a ligetet kettévágó Kós Károly sétányt a gépkocsik elől, és átadni a gyalogosoknak-kerékpárosoknak, Tarlós azt mondta, kifejezetten támogatja. Elviekben még azzal az ötlettel is egyetért, hogy a Hősök tere díszkövezetét feltörjék, és parkosítsák a területet.

Az elszaporodó taxishiéna támadásokkal kapcsolatban Tarlós elmondta, hogy felülvizsgálják ezek miatt a fővárosi taxisrendeletet. Az egyeztetés a jövő héten kezdődik meg a Városházán.

A szemétszállítás fővárosra hátrányos központosítási terveivel kapcsolatban a főpolgármester közölte, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt ebből fakadó 10 milliárdos hiányát sikerült a kormánnyal elismertetnie, és 1,9 milliárd forintra mérsékelnie. Ezt a kiesést is kompenzálja a kormány a fővárosi hulladékfeldolgozás fejlesztésének 2,5 milliárd forintos támogatásával.