Szilvia
5 °C
16 °C

Tarlós: a metrófelújítás 2019 végéig befejeződik

2016.09.16. 11:53
2019 december 31-ig be kell fejeződnie 3-as a metró felújításának, mondta Tarlós István főpolgármester pénteki tájékoztatóján. Közölte: a felújítás ütemterve elkészült, de csak akkor mutatják be, ha a buszos metrópótlás ügye megoldódott.

Tarlós, mint mondta, őszintén reméli, hogy magyar buszokkal fogják pótolni a metrót, de erről nem a főváros vagy a BKV dönt, hanem a tenderen nyertes szolgáltató. Közölte, hogy a BKK módosította a szolgáltatóknak előírt buszszállítási határidőket, így már magyar buszokkal is versenybe lehet szállni. (Információink szerint a Volánbusz indulna a magyar Mabi-Bus járműveivel, de az első szállítási határidőket nem tudták volna tartani.)

A metrópótlásra szeptemberben érkeztek meg az első ajánlatok, október közepéig a közbenső, és azt követően pedig a végső ajánlatok futnak be. Tarlós szerint az a lényeg, hogy a buszoknak addig meg kell érkezni, amíg még éppen nem veszélyeztetik a metrófelújítás megkezdését.

A 3-as metró felújításával kapcsolatban az előzetes szerződéseket (kitérők, sínek beszerzése) már megkötötték, a felszíni pótláshoz szükséges forgalomszervezés nyertesével folyamatban van a szerződéskötés. Az automata vezérlőrendszerek és diszpécserrendszerek tenderét azért vonták vissza, mert beépítették egy nagy generálszerződésbe, összevonva például az alagútépítéssel.

Lapunk kérdésére, hogy támogatja-e Persányi Miklós, a Liget projekt tájépítésért felelős miniszteri biztosának ötletét, miszerint le kell zárni a ligetet kettévágó Kós Károly sétányt a gépkocsik elől, és átadni a gyalogosoknak-kerékpárosoknak, Tarlós azt mondta, kifejezetten támogatja. Elviekben még azzal az ötlettel is egyetért, hogy a Hősök tere díszkövezetét feltörjék, és parkosítsák a területet.

Az elszaporodó taxishiéna támadásokkal kapcsolatban Tarlós elmondta, hogy felülvizsgálják ezek miatt a fővárosi taxisrendeletet. Az egyeztetés a jövő héten kezdődik meg a Városházán.

A szemétszállítás fővárosra hátrányos központosítási terveivel kapcsolatban a főpolgármester közölte, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt ebből fakadó 10 milliárdos hiányát sikerült a kormánnyal elismertetnie, és 1,9 milliárd forintra mérsékelnie. Ezt a kiesést is kompenzálja a kormány a fővárosi hulladékfeldolgozás fejlesztésének 2,5 milliárd forintos támogatásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?