Magyar Nemzet: Nem fogják felújítani a 3-as metró megállóit

MZS 3083
2016.10.12. 06:58
Nem fogják felújítani a 3-as metró megállóit, Tarlós meg akarja felezni a felújítás 140 milliár­dos költségét

írja a szerdai Magyar Nemzet „belső városházi források”-ra hivatkozva. A botrányos műszaki állapotban leledző 3-as metróra készülő felújított szerelvények új síneken, korszerű biztonsági berendezésekkel járhatnak majd 2019 végétől Újpest-központ és a korábban felújított végállomás, Kőbánya-Kispest között, de a 19 lepusztult állomásához nem nyúlnak hozzá.

A döntés hátterében a lap szerint az áll, hogy „elszálltak” azok a költségek, amelyekre még idén júliustól várt ajánlatokat a BKV, a legkedvezőbb pályázatok is több tíz százalékkal haladják meg az eredeti becsléseket.

Ha valóban elhagyják az állomások felújítását – és nem mellesleg az Európai Unió előírásai szerint is kötelező akadálymentesítést –, illetve a megállók felszíni rendezését, akkor akár határidő előtt, fél áron tudnák befejezni a munkálatokat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, Tarlós Istvánnak a súlyos döntéshez az adta meg a legfőbb lökést, hogy a napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalos levélben ér­­­tesítette a fővárost arról, egy fillérrel sem fizet többet a magyar állam, ha a 3-as metró teljes felújításának a költségei meghaladják a korábban véglegesített 139,5 milliárd forintos keretet.

A Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft. honlapján a három – déli, középső és északi – szakaszra külön-külön kiírt tenderből már csak egy, a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti állomások felújítására meghirdetett, többszö­rösen módosított dokumentumcsomag található fent.

Erre a tenderre a végső ajánlati határidő most csütörtökön zárul, de a Magyar Nemzet állítja, Tarlós István arra készül, hogy olyan előterjesztést nyújt be a fővárosi közgyűlésnek, amely mindhárom ten­dert eredménytelennek nyilvánítja, és végül a képviselők mondanák ki a végső szót a csonka, 70 milliárdosra szűkülő beruházásról.

A csaknem 69 milliárd forintból – kormánygaranciára felvett fővárosi hitelből – Oroszországban felújítandó egykori szovjet metrókocsik második szerelvénye novemberben érkezhet Budapestre. Az egyszer már módosított fővárosi tervek szerint márciusban kezdődött volna a tényleges munka a 3-as vonal déli és északi szakaszán, míg a középsőn elindulhatna az első felújított szerelvény.

A lap emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök alig egy hete tett újabb ígéretet a metróberuházás felgyorsítására Tar­­lós Istvánnak.