Sarokba szorítaná Tarlóst az olimpia ügyében az ellenzék

2017.02.20. 13:44
A fővárosi közgyűlés szerdai ülését a 2024-es olimpiáról szóló vita uralja majd valószínűleg: az ellenzék soron kívül kiíratná a megrendezésről szóló népszavazást, a kormánypárt nem akarja elkapkodni a kérdést. Összeszedtük, milyen döntéseket választhat a főváros.

Az MSZP egy olyan előterjesztést nyújt be a szerdai közgyűlésen, ami az olimpiai népszavazás soron kívüli kiírását tartalmazza, mondta lapunknak Horváth Csaba, szocialista fővárosi képviselő. Hozzátette, így öt hónapot lehetne spórolni, mert már májusban eldőlhetne a kérdés.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e megvárni, míg hivatalosan is kiderül, hogy megvan az elegendő számú érvényes aláírás a népszavazásról (266 ezer gyűlt össze, 138 ezer szükséges), Horváth azt mondta: Tarlós maga jelentette ki korábban, hogy nem fog jogászkodni az ügyben, ezért árulás lenne, ha most kifarolna ebből. Horváth szerint igaz, hogy egy fővárosi népszavazás 800 millió forintba kerülne, de a demokrácia pénzbe kerül, és ez így még mindig sokkal olcsóbb, mint egy rosszul megrendezett olimpia.

A Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely jelentkezett lapunknál, és közölte, hogy már pénteken bejelentette, hogy a Párbeszéd zuglói polgármestereként a cikkben az MSZP és Horváth Csaba neve alatt említett előterjesztést benyújtja és ehhez várja az aláírásgyűjtést támogató pártok csatlakozását. 

Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban közölte, hogy az ülésen felolvassa majd, Horváth Csaba korábban miket nyilatkozott az olimpiáról. Az előterjesztést meg fogja szavaztatni, az egész olimpiarendezési kérdést pedig vitára bocsátja. Mindazonáltal Tarlós szerint a pályázat csak a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság egyetértő határozatával vonható vissza. Hozzátette: nem  kell a dolgot annyira elkapkodni, de egy hónapon belül ki kell derülnie, hogy mi lesz: beleállnak, vagy elfelejtik, hogy legyen olimpia.

A Momentum Mozgalomnak arra a nyilatkozatára, hogy a főváros ne merje visszavonni a pályázatot, mert arról népszavazást kell tartani, Tarlós azt mondta, hogy a következő kérdést tette fel a Momentum: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Önkormányzata vonja vissza a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok pályázatát?”A főpolgármester szerint a mozgalom azzal dicsekedett, hogy negyedmillióan írták alá azokat a kérdőíveiket, amelyekkel a budapesti olimpiai pályázat visszavonását akarták elérni. Amennyiben a fővárosi közgyűlés ez alapján a kormánnyal és a MOB-bal egyetértve visszavonná a pályázatot – ami még nem biztos, hogy így is lesz –, akkor mi alapján követeli a Momentum, hogy a kandidálást ne vonják vissza? – vetette fel Tarlós.

Mivel a főpolgármester gondolatmenete elsőre nem volt világos, megkértük, hogy magyarázza meg, hogy mire gondol. Erre írásban megismételte a korábban közölteket, és ragaszkodott annak szó szerinti közléséhez. Az aláírásgyűjtő ívet ezen a linken lehet megnézni.

Kósa Lajosnak arra a nyilatkozatára, hogy félreértés történt, csak annyit akart mondani korábban, hogy „az olimpiai pályázat visszavonásának az ura a főváros”, Tarlós közölte: ha Kósa úgy gondolja, hogy ez félreértés volt, akkor ezt megköszöni neki. Mostani nyilatkozatát úgy értékeli, hogy Kósa több lépésben kíván visszavonulni első nyilatkozatából, és előbb-utóbb megteszi a második lépést is, ha nem akar komolytalanná válni. 

Mit tehet a fővárosi közgyűlés?

  • 1. Soron kívüli népszavazás:

A fideszes többségű közgyűlés szerdán elviekben elfogadhatja az ellenzéki javaslatot a népszavazás soron kívüli kiírására, de erre senki nem fogadna nagy tétben. 

  • 2. Pályázat visszavonása:

Dönthetne arról is szerdán, hogy egy állásfoglalást fogad el, ami szerint a maga részéről az olimpiai pályázat visszavonása mellett teszi le a garast, de a visszavonás csak egy hasonló tartalmú MOB-határozattal érvényes. (Az olimpiai charta szerint „Az Olimpiai Játékok rendezési jogáért versengő jelentkezést a NOB szervezetéhez történő beérkezésétől számítva, a jelentkező város országának Nemzeti Olimpiai Bizottsága felügyeli, és egyetemlegesen felel a jelentkező város jelentkezésével kapcsolatos tevékenységéért, illetve a körülményekre tekintettel a város Olimpiai Játékok rendezéséért benyújtott pályázatáért.") A főpolgármester nyilatkozata alapján a pályázat szerdai visszavonása sem valószínű, inkább kivárnak, amíg megszámolják az érvényes aláírásokat.

  • 3. Rendes népszavazás kiírása, egy bő hónap múlva:

A pályázat visszavonását egészen addig mérlegelheti a főváros, amíg hivatalosan meg nem lesz a szükséges számú aláírás. Abban a pillanatban, hogy ezt a Fővárosi Választási Iroda bejelenti, már nincs mérlegelési lehetőség, a népszavazási törvény világosan fogalmaz: ki kell írni a népszavazást, írja az arsboni.hu jogi szaklap.

  • 4. A pályázat visszavonása a népszavazás kiírása után:

A főváros (a MOB-bal és a kormánnyal karöltve) azután is dönthet a pályázat visszavonásáról, hogy az aláírásokat megszámlálták, és a népszavazást kiírták. Így a népszavazás okafogyottá válhat, ám az okafogyottság vizsgálatát a törvény kifejezetten a bíróság hatáskörébe utalja. Miután a bíróság érdemben megvizsgálta, releváns-e még a kérdés, elvileg dönthetne úgy, hogy a népszavazást meg kell tartani, de ez roppant valószínűtlen.